Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: Miljarder i potten nĂ€r Indien öppnar upp – vilken blir din roll?

💡 Optimist's Edge: Miljarder i potten nĂ€r Indien öppnar upp – vilken blir din roll?

Indien betraktas som krÄngligt och dyrt att handla med. Men det kan vara pÄ vÀg att Àndras nÀr frihandelsavtal Àr pÄ tapeten igen efter flera Ärs samtalsavbrott.

Maria Eriksson
Maria Eriksson

Dela artikeln

Sammanfattning

📉 Vad folk tror

Indien betraktas som krÄngligt och dyrt att handla med. Den ekonomiska politiken Àr protektionistisk och utlÀndska företag drabbas av bÄde höga tullar och diskriminerande regelverk. Men en förÀndring kan vara pÄ vÀg. NÀr EU:s och Indiens ledare tidigare i Är beslutade att Äteruppta förhandlingarna om ett frihandelsavtal var det en tydlig signal om att det finns ett intresse att öppna upp den indiska marknaden.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Indien Àr vÀrldens nÀst folkrikaste land med en stark BNP-tillvÀxt och en ökande medelklass. HÀr finns stor potential för europeiska företag inom ett flertal branscher, alltifrÄn produkter och tjÀnster inom it, miljöteknik, livsmedel och utbildning.

💡 Optimist's Edge

Tillsammans utgör EU och Indien – vĂ€rldens tvĂ„ största demokratier – nĂ€stan en fjĂ€rdedel av vĂ€rldens befolkning. Handeln uppgick – trots befintliga handelshinder – till 110 miljarder Euro Ă„r 2019, vilket var en ökning med 50 procent sedan 2010. Ett frihandelsavtal skulle boosta den siffran ytterligare. Att ha ett försprĂ„ng kring vilka branscher och affĂ€rsmöjligheter det kan finnas öppningar inom ger dig som privatperson, investerare och entreprenör – eller för den delen rĂ„dgivare inom olika fĂ€lt, ett försprĂ„ng.

👇 SĂ„ fĂ„r du the Optimist's Edge

SÀtt dig in i tidslinjen för förhandlingarna mellan EU och Indien, djupdyk i de branscher och omrÄden vi listar för att se var du kan dra nytta av kommande utbyten mellan vÀrldens nÀst största befolkning och de spetskompetenser som finns inom en rad professioner och industrier.

Var fjĂ€rde indier Ă€r under fjorton Ă„r – hur ser hennes framtid ut? Foto: Himanshu Singh Gurjar

📉 Vad folk tror

Fattigt, protektionistiskt och en regulatorisk mardröm – stĂ€mmer den negativa ekonomiska bilden av Indien? Lite beroende pĂ„ hur man rĂ€knar har Indien nĂ„gra av vĂ€rldens högsta handelstullar. Framför allt Ă€r det den inhemska jordbrukssektorn som skyddas. Indien har ocksĂ„ valt att stĂ„ utanför de frihandelsavtal som flera andra lĂ€nder i Sydostasien undertecknat. Utöver höga tullar prĂ€glas den indiska marknaden av krĂ„nglig byrĂ„krati och diskriminerande regelverk. MĂ„nga fĂ„r grĂ„a hĂ„r av att handla med Indien, sĂ€ger en person artikelskribenten talat med.  

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Indien kan dock komma att bli en allt viktigare handelspartner för EU och USA. Till att börja med Ă€r Indien en av vĂ€rldens snabbast vĂ€xande ekonomier. Innan pandemin hade landet en genomsnittlig BNP-tillvĂ€xt pĂ„ 6 procent Ă„rligen. År 2030 kan Indien ha passerat Kina som vĂ€rldens folkrikaste land och Japan som vĂ€rldens tredje största ekonomi. Och pĂ„ tal om grĂ„a hĂ„r Ă€r den indiska befolkningen ung – var fjĂ€rde indier Ă€r under 14 Ă„r – i stark kontrast till ett Ă„ldrande Europa.

En marknad som vĂ€xer – sĂ„ det knakar

En fortsatt hög tillvÀxt innebÀr ocksÄ att allt fler lyfts ur fattigdom. Redan idag rÀknas hÀlften av alla indiska hushÄll som medelklasshushÄll och siffran vÀntas öka till 80 procent Är 2030.

Indisk tillvÀxt. Indiens totala ekonomi i biljoner US-dollar. KÀlla: VÀrldsbanken

I maj 2021 kom dessutom den glÀdjande nyheten att EU och Indien beslutat att Äteruppta förhandlingarna om ett frihandelsavtal. Dessa inleddes 2007, men lades ner 2013, dÄ parterna hade svÄrt att enas.

Nu Àr viljeriktningen tydlig: man vill se ett ambitiöst frihandelsavtal och som tar tillvara den potential som finns i fördjupade relationer mellan regionerna. Att Indien ocksÄ har börjat förhandla med Storbritannien och Australien Àr ytterligare en signal om att det finns en kompromissvillighet och ett intresse att öppna upp den indiska marknaden. SÄ sent som i mÄndags (18/10) beslutade Indien och Israel att Äteruppta förhandlingar om ett frihandelsavtal, som lÀnderna hoppas kunna signera 2022.

NÀr det gÀller USA, som Àr Indiens största handelspartner, Àr relationerna nÄgot mer anstrÀngda. Tidigare president Donald Trump kallade Indien för "tariffkungen" och kritiserade bland annat höga tullar pÄ amerikanska bilar och motorcyklar.

NÀr USA 2018 valde att lÀgga höga tullavgifter pÄ stÄl och aluminium, som Àr viktiga exportvaror frÄn Indien, svarade Indien med att höja tullar pÄ mandlar och valnötter, som importeras frÄn USA. Trots att lÀnderna har förhandlat villkoren sedan 2018 tror fÄ tror att ett fullfjÀdrat avtal Àr att vÀnta inom kort. Relationen med USA förvÀntas dock förbÀttras under president Biden. I september möttes premiÀrminister Narendra Modi och president Joe Biden för första gÄngen sedan Biden tilltrÀdde som president och handelsrelationen mellan lÀnderna var en av huvudfrÄgorna för mötet.

Trots sin storlek hamnar Indien först pÄ tionde plats bland EU:s handelspartners. Det hÀr kommer Àndras med ett frihandelsavtal pÄ plats.

💡 Optimist's Edge

Trots sin storlek hamnar Indien först pÄ tionde plats bland EU:s handelspartners. Detta kan jÀmföras med Kina som har en liknande befolkningsstorlek, men som toppar handelsligan. HÀr finns med andra ord en mycket stor potential för företag och investeringar.

Vilka branscher kan komma att dra mest nytta av ett eventuellt frihandelsavtal?

Det beror förstĂ„s helt pĂ„ hur avtalet ser ut och vilka sektorer som omfattas. Men lĂ„t oss spekulera lite
  Dels kan man tĂ€nka sig att omfattningen ökar pĂ„ den handel som redan sker idag. Exporten av exempelvis industriprodukter kan öka, medan importen av textil eller it-tjĂ€nster ocksĂ„ kan vĂ€xa.

Dels finns en möjlig potential för tillvÀxt i branscher dÀr handelshindren Àr stora. Det tydligaste exemplet Àr jordbruk. Lyckas man enas om ett avtal pÄ det omrÄdet finns stora vinster att göra bÄde för europeiska företag som kan exportera livsmedel till en vÀxande indisk marknad, och för indiska producenter och konsumenter.

Medelklassen ger ledtrÄdar om exporten

Ett annat sÀtt att nÀrma sig frÄgan om vilka sektorer som kan vinna pÄ en ökad handel mellan EU och Indien Àr att titta pÄ vilka varor och tjÀnster som kommer att efterfrÄgas mer. Den vÀxande indiska medelklassen som nÀmndes ovan innebÀr en ökad efterfrÄgan pÄ mobiltelefoner, hushÄllsapparater och bilar, men ocksÄ tjÀnster, som hÀlsovÄrd, utbildning och nöje.

Ett spÀnnande exempel Àr pÄ utbildningsexport Àr Kunskapsskolan som redan driver fyra skolor, under just namnet Kunskapsskolan, i Indien.

Miljöteknik Àr ytterligare en sektor som kan komma att spela en viktig roll för export av bÄde varor och kunnande. Indien stÄr inför en mycket stor hÄllbarhetsutmaning och miljöfrÄgor lyftes sÀrskilt fram vid toppmötet i maj. Fortsatt hög tillvÀxt i kombination med förbÀttrad miljö kommer att krÀva mer miljövÀnliga energikÀllor och en hantering av landets enorma sopberg.

En kaotisk trafiksituation och dÄlig luft Àr andra problem som mÄnga indiska stÀder dras med och dÀr exempelvis svenska företag kan bidra med helhetslösningar bÄde vad gÀller teknik och know-how.  

"Mysore, painted cow" by Arian Zwegers, Creative Commons

👇 SĂ„ fĂ„r du the Optimist's Edge

Det finns en rad olika saker du kan göra för att fÄ en edge.

Och kom ihĂ„g: Även i ett sĂ€msta tĂ€nkbara scenario dĂ€r förhandlingarna strandar sĂ„ talar sĂ„vĂ€l Indiens vĂ€xande ekonomiska betydelse, som geopolitiska faktorer, för att landet kommer att bli en allt viktigare handelspartner framöver. Forskning har dessutom visat att frihandelsavtal fĂ„r effekt – redan innan de har hĂ€nt! Signalen om att ”ni Ă€r vĂ€lkomna att göra business hĂ€r” Ă€r sĂ„ viktig att handelsflödena ofta ökar redan innan ett eventuellt avtal trĂ€tt i kraft.

LÀs mer hÀr:

Organisationer som frÀmjar handel mellan Sverige och Indien:

Du har nu en fördel eftersom du har fĂ„tt denna kunskap före de flesta andra – vad ska du göra med din Optimist's Edge?


❓ Vad mer kan du göra?

Dela gÀrna fler idéer med andra Premium Supporters i vÄr Facebook-grupp.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.