Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: Kan du se skillnad pĂ„ om nĂ„got Ă€r skrivet av AI eller mĂ€nniska?

💡 Optimist's Edge: Kan du se skillnad pĂ„ om nĂ„got Ă€r skrivet av AI eller mĂ€nniska?

49 procent tror att de kan se skillnad mellan en text skriven av en dator och en mÀnniska, enligt vÄr undersökning. Kan du?

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Sammanfattning

📉 Vad folk har fel om

49 procent tror att de kan se skillnaden mellan en text skriven av en dator och en mÀnniska, enligt vÄr undersökning. Men de allra flesta har inte koll pÄ den exponentiella utvecklingen inom artificiell intelligens, sÀrskilt inom sprÄkmodeller. Idag Àr tekniken sÄ bra och sÄ utbredd att vi alla lÀser AI-text och tror att den Àr skriven av en mÀnniska.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

De flesta av oss lÀser dagligen text som genereras av datorer, utan att ha en aning om det. AI:n med den största sprÄkmodell som nÄgonsin skapats, GPT-3, kan generera fantastiskt övertygande mÀnniskolik text. Den kan skapa blogginlÀgg, noveller, pressmeddelanden, lÄtar och tekniska manualer som du inte kommer att kunna skilja frÄn mÀnsklig skrift. Den kan till och med generera frÄgesporter, datorkod, design och anvÀndas som chatbot.

💡 Optimist’s Edge

MÀnniskor och AI Àr tillsammans ett kraftfullt team. Att hÄlla dig uppdaterad och anvÀnda de senaste AI-verktygen ger dig en rejÀl edge. SprÄkmodeller Àr ett av de omrÄden inom AI som har tagit stora steg framÄt och du kan och bör utnyttja denna teknik sÄ mycket som möjligt.

👇 SĂ„ fĂ„r du the Optimist's Edge

AI kan fungera som otroligt kraftfulla assistenter som hjÀlper oss skriva snabbare och bÀttre, oavsett om det Àr en roman eller datorkod. Ett verktyg som Jarvis eller ShortlyAI kommer att fÄ igÄng ditt romanskrivande medan ett utvecklingsverktyg som Repl.it inte bara kan generera kod Ät dig utan ocksÄ tolka den kod du sjÀlv skrivit. LÀs hela artikeln för mÄnga mer kraftfulla GPT-3-verktyg.

FrÄga GPT-3 "Skriv en artikel om kreativitet tack" sÄ levererar den.

📉 Vad folk har fel om

49 procent av de tillfrÄgade i vÄr undersökning tror att de kan se skillnaden mellan en text skriven av en dator och en mÀnniska. Men de allra flesta har inte hÄllit koll pÄ den exponentiella utvecklingen inom artificiell intelligens, AI. SÀrskilt inom sprÄkmodeller.

49 procent av de tillfrÄgade i vÄr undersökning tror att de kan se skillnaden mellan en text skriven av en dator och en mÀnniska. KÀlla: Warp News

Idag Àr tekniken sÄ bra och anvÀnds sÄ utbrett att vi alla lÀser AI-texter och tror att det Àr skrivet av en mÀnniska. En studie visade till och med experimentella bevis pÄ att mÀnniskor inte kan skilja poesi skapat av en AI och en mÀnniska och detta var med GPT-2-vilket Àr en betydligt primitivare teknik Àn GPT-3.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Kan du se skillnaden mellan en text skriven av en dator och en mÀnniska? 49 procent tror att de kan, enligt vÄr studie. Men de har nog inte hört talas om GPT-3. Denna AI Àr den största sprÄkmodellen som nÄgonsin skapats och kan generera fantastisk "mÀnsklig" text pÄ begÀran.

"Att leka med GPT-3 kÀnns som att se framtiden", twittrade utvecklaren och konstnÀren Arram Sabeti. Det sammanfattar vÀl den första responsen pÄ sociala medier nÀr OpenAI:s senaste sprÄkgenererande AI slÀpptes sommaren 2020.

Generative Pre-training Transformer 3, eller GPT-3, slÀpptes ursprungligen 11:e juni 2020 och Àr en autoregressiv sprÄkmodell som anvÀnder djupinlÀrning, deep learning, för att producera mÀnniskolik text. Det Àr tredje generationens "language prediction model" i GPT-n-serien skapad av OpenAI, ett San Francisco-baserat forskningslaboratorium för artificiell intelligens.

Dess föregÄngare, GPT-2, som slÀpptes 2019, kunde redan kasta fram övertygande textströmmar i ett stort antal olika stilar nÀr den uppmanades med en inledande mening. Men GPT-3 Àr ett stort steg framÄt. Modellen har 175 miljarder parametrar, vilket Àr de vÀrden som ett neuralt nÀtverk försöker optimera under trÀning, jÀmfört med GPT-2:s redan imponerande 1,5 miljarder. Notera att inom sprÄkmodeller spelar storleken verkligen roll.

GPT-3 imponerar Àven nÀr det utsÀtts för ett Turing-test, som ursprungligen kallades för imiteringsspelet, "imitation game", av Alan Turing 1950. Det testar en maskins förmÄga att uppvisa intelligent beteende som Àr likvÀrdigt med eller oskiljbart frÄn en mÀnniskas. "Vi har verkligen kommit lÄngt", Àr en slutsats.

En del av Kevin Lackers Turing-test pÄ GPT-3. Kevins frÄgor Àr Q och GPT-3 svar Àr A.

Katherine Elkins och Jon Chun vid Kenyon College i Ohio, avslutar sitt forskningsarbete "Can GPT-3 Pass a Writer's Turing Test?" pÄ följande vis:

Vi lĂ€r redan vĂ„ra egna elever att utnyttja den hĂ€r kraften som ett viktigt kognitivt verktyg för att skriva, ungefĂ€r som det nu Ă€r vanligt att anvĂ€nda stavningskontroll och Grammarly. Om det kan hjĂ€lpa oss att skapa, att förstĂ„ – Ă„tminstone delvis – vad det innebĂ€r att skriva som en viss författare och att titta djupare pĂ„ innebörden av "mening", kan AI fungera som bĂ„de en spegel mot oss sjĂ€lva och en fönster mot andra.

Studie: Kan vi skapa en text som lÄter som om den Àr skriven av en mÀnniska?

Men det Àr ocksÄ lite lÀskigt. Modellen bygger pÄ en gammal idé frÄn berÀkningslingvistik: generera text genom att sampla meningar frÄn en stor textkÀlla. Det har anvÀnts för att generera meningar för ett brett spektrum av ÀndamÄl, till exempel att skapa en beskrivning av en scen, en dialog eller en berÀttelse. Men forskare har alltid velat gÄ lÀngre.

Kan vi skapa en text som lÄter som om den Àr skriven av en mÀnniska? Detta Àr frÄgan vi stÀllde i vÄr studie. Vi gav mÀnniskor tvÄ korta texter skrivna av GPT-3, en mÀnniskolik och en datorlik. Vi bad dem sedan att ange vilken som var skriven av en mÀnniska. Vi frÄgade vÄra deltagare vad de förvÀntade sig av en datorgenererad text.

De flesta av vÄra deltagare (64 procent) förvÀntade sig att en datorgenererad text skulle handla om datavetenskap, teknik eller vetenskap. En liten minoritet (9 procent) förvÀntade sig att texten skulle handla om politik. De som förvÀntade sig att en datorgenererad text skulle handla om datorer och teknik bedömde sannolikt en datorgenererad text som datorgenererad. De som förvÀntade sig att texten skulle handla om politik var benÀgna att bedömma en datorgenererad text som mÀnskligt genererad.

Men den datorgenererade texten vi skapade handlade knappast om datorer eller teknik. IstÀllet handlade det om livet för en fiktiv karaktÀr. Denna fiktiva personlighet brukade vara socialt utstött, men genom meditation lyckades han hitta inre lugn. Och dÄ kunde han fÄ kontakt med andra mÀnniskor och han fick ett nytt perspektiv pÄ livet och blev framgÄngsrik i sin karriÀr.

Vi fann att mÀnniskor inte kunde se skillnaden mellan en datorgenererad och en mÀnskligt genererad text. Vi frÄgade dem ocksÄ om deras kÀnslomÀssiga svar pÄ texterna. Vi fann att mÀnniskor var mer benÀgna att uppleva negativa kÀnslor nÀr de lÀste den datorgenererade texten.

VÄra resultat tyder pÄ att det Àr troligt att datorer kommer att kunna generera text som lÄter som om den Àr skriven av en mÀnniska. Men det Àr ocksÄ möjligt att datorer kommer att kunna generera text som Àr sÄ bra att mÀnniskor kommer att ha svÄrt att upptÀcka om den Àr skriven av en dator.

Detta kan vara ett problem för mÀnniskor eftersom, som vi fann i vÄr studie, mÀnniskor sannolikt kommer att uppleva negativa kÀnslor nÀr de lÀser datorgenererad text. FrÄgan Àr om denna negativa kÀnslomÀssiga respons förhindrar möjligheten att upptÀcka att en text genererades av en dator.

Studie: Du deltog precis i den

Hur var det? De senaste sju styckena du lÀst Àr genererade av GPT-3. Allt frÄn "Studie: Kan vi skapa en text som lÄter som om den Àr skriven av en mÀnniska?" fram till nu har en dator skapat, baserat pÄ första stycket efter "HÀr Àr fakta".

Det fanns ingen studie dÀr 64 procent av deltagarna förvÀntade sig att "en datorgenererad text skulle handla om datavetenskap, teknik eller vetenskap". Studien gjordes just nu, med dig som deltagare och bara du vet vilket resultat du fick.

SĂ„ hur gick det? Ärligt, tĂ€nkte du vid nĂ„got tillfĂ€lle medan du lĂ€ste att texten kan vara genererad av GPT-3?

Med detta i Ă„tanke, nĂ€r tror du att det Ă€r omöjligt för oss att skilja mellan AI och mĂ€nskligt skrivande? Är vi redan dĂ€r?

– Ja, vi Ă€r redan dĂ€r, Ă€r Christian Landgrens svar pĂ„ den frĂ„gan. Han Ă€r VD och grundare av Iteam, en innovationsbyrĂ„ inom digital teknik baserade i Stockholm och Göteborg. Han har ocksĂ„ en GPT-3-licens och hjĂ€lpte oss att skapa texten du just lĂ€st ovan.

Christian Landgren, VD och grundare av Iteam, en innovationsbyrÄ inom digital teknik baserade i Stockholm och Göteborg.

– Men kom ihĂ„g att de flesta exemplen vĂ€ljs ut av en mĂ€nniska. Exemplet ovan var dock det första som GPT-3 valde. Vi tog texten och skickade den till Warp News utan att lĂ€sa den sjĂ€lva först, sĂ€ger Landgren.

– SĂ„ pĂ„ frĂ„gan, om GPT-3 uppfyller Turing-testet skulle jag sĂ€ga att vi inte Ă€r riktigt dĂ€r Ă€nnu, inte för alla som försöker Ă„tminstone. Men det börjar nĂ€rma sig, det visar lite mĂ€nskligt beteende, sĂ€ger Landgren och fortsĂ€tter.

– Ett exempel som Ă€r riktigt spĂ€nnande Ă€r att GPT-3 gillar att retas. Ibland sĂ€ger den fullstĂ€ndigt nonsens, men den vet att det Ă€r nonsens. SĂ„ om du sĂ€ger "kom igen" svarar det med nĂ„got riktigt.

SÄ GPT-3 kan till och med ljuga och veta nÀr den ljuger. NÀr den konfronteras ger den ett rakt svar. Ganska coolt, eller hur?

Det finns fortfarande brister, framför allt att GPT-3 inte lÀr sig hela tiden. Den har förtrÀnats, vilket innebÀr att den inte har ett lÄngtidsminne som stÀndigt lÀr sig av varje interaktion. Dessutom lider GPT-3 av samma problem som alla neurala nÀtverk: bristande förmÄga att förklara och tolka varför viss indata resulterar i specifika utdata.

Men potentialen Àr enorm, om den anvÀnds pÄ rÀtt sÀtt.

HÀrnÀst ska vi, givetvis, gÄ in pÄ vilken edge du fÄr baserat pÄ vad du har lÀrt dig hittills om GPT-3.

💡 Optimist’s Edge

MÀnniskor och AI Àr tillsammans ett kraftfullt team. Att hÄlla dig uppdaterad och anvÀnda de senaste AI-verktygen ger dig en rejÀl edge. SprÄkmodeller Àr ett av de omrÄden inom AI som har tagit stora kliv framÄt och du kan och bör utnyttja denna teknik sÄ mycket som möjligt.

Du börjar inte pÄ ruta ett. Du anvÀnder Google, eller hur? Eller nÄgon annan sökmotor för den delen? AnvÀnder du avancerad stavningskontroll, kanske ett verktyg som Grammarly? Det gjorde vi nÀr vi skrev den hÀr artikeln.

Ja, dÄ anvÀnder du redan AI och det Àr mer en frÄga om att gÄ vidare till nÀsta nivÄ. Du fÄr redan förslag och redigeraren kan fylla i nÄgra ord automatiskt. NÀsta nivÄ Àr att redigeraren automatiskt fyller i ett helt stycke, eller Ànnu mer.

AnvÀnder du avancerad stavningskontroll, kanske ett verktyg som Grammarly? DÄ anvÀnder du redan AI för att hjÀlpa dig skriva. Det gjorde vi nÀr vi skrev den hÀr artikeln.

Vad du kan anvÀnda GPT-3 till

Till följd av dess kraftfulla textgenereringsfunktioner kan GPT-3 anvÀndas pÄ mÄnga olika sÀtt. Du kan anvÀnda den för att generera kreativa texter som:

 • blogginlĂ€gg
 • marknadsföringstexter
 • noveller
 • poesi som efterliknar Shakespeare, Edgar Allen Poe och andra kĂ€nda författare.

Med bara nÄgra korta snuttar exempelkod kan du anvÀnda GPT-3 för att skapa fungerande kod som kan köras utan fel, eftersom programmeringskod bara Àr en form av text. GPT-3 kan ocksÄ förstÄ koden du sjÀlv skrivit och skapa dokumentation.

GPT-3 har ocksÄ anvÀnts effektivt för att prototypa webbplatser. Med bara lite föreslagen text sammanförde en utvecklare UI-prototypverktyget Figma med GPT-3 för att skapa webbplatser bara genom att beskriva dem i en eller tvÄ meningar. GPT-3 kan till och med anvÀndas för att klona webbplatser genom att tillhandahÄlla en URL som föreslagen text.

Utvecklare anvÀnder GPT-3 pÄ flera sÀtt, frÄn att generera kodstycken och reguljÀra uttryck till diagram frÄn textbeskrivningar.

GPT-3 anvÀnds ocksÄ i spelvÀrlden för att skapa realistiska chattdialoger, quizar, bilder och annan grafik baserat pÄ textförslag. Det kan ocksÄ generera memes, recept och serier.

I organisationer finns det mÄnga potentiella anvÀndningsfall:

 • KundtjĂ€nstcenter kan anvĂ€nda GPT-3 för att svara pĂ„ kundfrĂ„gor eller stödja chatbotar
 • SĂ€ljteam kan anvĂ€nda den för att fĂ„ kontakt med potentiella kunder
 • Marknadsföringsteam kan skriva copy och andra texter med GPT-3

Sammanfattningsvis, nÀr en stor mÀngd text behöver genereras av en maskin baserat pÄ en liten mÀngd textinmatning, ger GPT-3 en kraftfull lösning.

Med GPT-3 och Twilio WhatsApp API har du chansen att prata med en Michelin-kock för att stÀlla frÄgor om vad du ska laga hÀrnÀst.

👇 SĂ„ fĂ„r du the Optimist's Edge

MÀnniska-AI-team Àr framtiden. Bland mycket annat kommer AI att fungera som otroligt kraftfulla assistenter som hjÀlper oss skriva snabbare och bÀttre, oavsett om det Àr en roman eller datorkod.

NĂ€r du skriver

Det finns i princip tvÄ typer av AI-skrivprogram som Àr baserade pÄ GPT-3: "tomt blad" och formulÀrbaserade. Alternativ ett ger ett tomt blad, som Word och Google Docs, och alternativ tvÄ lÄter dig fylla i ett formulÀr för att fÄ tillbaka innehÄllet du bad om.

Rytr kan hjÀlpa dig att skriva mÄnga olika typer av texter med GPT-3.

Kortfattat Àr ett tomt blad mycket bÀttre lÀmpat för lÀngre texter och hjÀlper dig att skriva snabbt, fÄ lite AI -hjÀlp, fortsÀtta skriva mer och behÄlla ditt "flow". Det lÄter dig producera hela din artikel i en ordbehandlar-miljö med frihet att anvÀnda AI precis nÀr du behöver det och lÄta den fÀrdigstÀlla meningar och stycken Ät dig, vilket förbÀttrar din produktivitet avsevÀrt. Det gör det möjligt att skriva ihop artiklar pÄ 1500 ord pÄ mindre Àn 15 minuter.

Verktyg att hÄlla koll pÄ:

Med Copysmith, som Àr formulÀrbaserat, kan du till exempel skriva copy för Google-annonser pÄ ett enkelt sÀtt.

IstÀllet för att göra allt pÄ samma yta, ger formulÀrbaserade AI-skrivappar dig flera specialiserade ytor som Àr utformade för att hjÀlpa dig att hÀmta en specifik typ av innehÄll, till exempel annonstexter, blogginlÀgg, produktkopior eller metabeskrivningar.

Verktyg att hÄlla koll pÄ:

Alla dessa verktyg har olika styrkor och svagheter. Att kombinera dem efter eget tycke ger dig en kraftfull verktygslÄda.

Till exempel, om du arbetar professionellt med att skriva kan tvĂ„ GPT-3 AI-skrivprogram, som ShortlyAI och ett formulĂ€rbaserat verktyg som Copy.ai, ge dig en rejĂ€l boost att skapa innehĂ„ll mycket snabbt. Du kan övertrĂ€ffa dina konkurrenter – sĂ„vida de inte ocksĂ„ Ă€r Premium Supporters och lĂ€ser den hĂ€r Optimist's Edge -artikeln, förstĂ„s. 😊

För att tÀcka i ett helt arbetsflöde kan du exempelvis kombinera Frase.io, Jarvis, ett valfritt formulÀrbaserat verktyg, och Grammarly Premium. Nu har du ett verkligt kraftpaket för att framstÀlla SEO-optimerade artiklar av hög kvalitet enligt följande:

 • Efterforska sökord i Frase
 • Skriv i Jarvis
 • AnvĂ€nd det formulĂ€rbaserade verktyget nĂ€r du behöver specialiserat innehĂ„ll
 • Slutför det första utkastet i Jarvis
 • SEO-optimera i Frase
 • Redigera i Grammarly innan du publicerar

DÀr har du ett mycket kraftfullt, AI-förstÀrkt arbetsflöde för innehÄllsskapande.

💡 Tips: Se till att kolla in AppSumo för livstidserbjudanden pĂ„ den hĂ€r typen av verktyg. Det finns mycket mer att vĂ€lja mellan Ă€n vad som stĂ„r listat hĂ€r.

NĂ€r du kodar och designar

Kod Àr text, eller hur? SÄ du kan anvÀnda GPT-3 i mÄnga syften om du Àr utvecklare. Du kan till och med skriva vilken typ av design du vill ha och GPT-3 kan generera den eftersom det Àr webbkod. GPT-3 kan ocksÄ förstÄ koden skriven av dig och skapa dokumentation.

GPT-3 kan generera kod Ät dig, men den kan ocksÄ förstÄ koden skriven av dig. HÀr Àr ett exempel i Repl.it, dÀr GPT-3 förklarar koden skriven i Python i detalj.

För de flesta utvecklare Àr Regex, eller reguljÀra uttryck, en utmaning. Men GPT-3 kan hjÀlpa till. Med Regex Generator matar du in Regex du vill ha pÄ vanlig engelska, ger en exempelstrÀng som matchar och GPT-3 genererar Regex pÄ nÄgra sekunder.

Engelska till Regex. Du behöver aldrig söka efter reguljÀra uttryck pÄ StackOverflow igen, menar skaparna.

Design dÄ? Ett Figma-plugin som heter "Designer" har förmÄgan att generera en funktionell prototyp frÄn rÄtext.

För att skapa exemplet nedan skrevs följande:

“An app that has a navigation bar with a camera icon, “Photos” title, and a message icon, a feed of photos with each photo having a user icon, a photo, a heart icon, and a chat bubble icon”

Klicka pÄ Design, sen Àr det fÀrdigt.

Ett Figma-plugin som heter "Designer" har förmÄgan att generera en funktionell prototyp frÄn rÄtext.

Det finns mÄnga andra verktyg dÀr ute som Àr byggda pÄ GPT-3. Men vi stannar hÀr med vÄra exempel och lÄter dig utforska vidare pÄ egen hand.

GPT-3 Àr den hittills mest kraftfulla sprÄkmodellen och dess anvÀndningsomrÄden Àr omfattande. Om du lÀst Ànda hit antar vi att du hÄller med och redan börjat fundera pÄ hur du kan anvÀnda det.

Du har nu ett försprĂ„ng eftersom du har fĂ„tt denna kunskap före de flesta andra – vad ska du göra med din Optimist's Edge?


❓ Vad mer kan du göra?

Dela gÀrna dina idéer med andra Premium Supporters i vÄr Facebook-grupp.

Notera: Undersökningen genomfördes pÄ 500 respondenter via Google Surveys.

Notera 2: Nedan Àr skÀrmdumpen frÄn OpenAI GPT-3 Playground dÀr vÄr text genererades. Det vi matade in i GPT-3 syns i fetstil, resten Àr AI-genererat.

SkÀrmdumpen frÄn OpenAI GPT-3 Playground dÀr vÄr text genererades.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.