Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: Hitta ditt flow och bli mer produktiv

💡 Optimist's Edge: Hitta ditt flow och bli mer produktiv

Lider du av tidsĂ„ngest? DĂ„ har du sannolikt inte för lite tid, utan anvĂ€nder den du har pĂ„ fel sĂ€tt. Det finns sĂ€tt att Ă€ndra pĂ„ den saken – vi visar hur du hittar ditt flow och bli mer produktiv.

Elina Holmgren Tyskling
Elina Holmgren Tyskling

Dela artikeln

Sammanfattning

📉 Vad folk tror

MĂ„nga lider av det som kallas för “tidsĂ„ngest”. Anledningen till att mĂ„nga kĂ€nner denna tidsĂ„ngest Ă€r för att de vet att de inte spenderar sin tid sĂ„ produktivt som de skulle kunna göra.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Folk tror i regel alltsÄ att de har för lite tid, att de behöver mer, medan de i sjÀlva verket inte anvÀnder sin tid pÄ rÀtt sÀtt. Vi kan inte öka antalet timmar pÄ ett dygn till 28, men vi kan bli bÀttre pÄ att anvÀnda de 24 vi har. Vissa kan bli MYCKET bÀttre.

💡 Optimist's Edge

Forskning visar att vi kan öka vÄr produktivitet. Det finns flera grundlÀggande sÀtt att göra detta, men för de flesta av oss Àr det viktigast att göra tvÄ saker. Det första Àr att sÀtta tydliga mÄl med vad vi vill Ästadkomma. Det andra Àr att minska fragmenteringen och öka vÄra möjligheter att hamna i "flow". NÀr vi har flow Àr vi som mest produktiva. Men utan mÄl vet vi ju inte vad vÄr produktivitet ska Ästadkomma, sÄ bÄda tvÄ Àr avgörande.

👇 Hur du fĂ„r Optimist's Edge

Det finns tusentals olika tips pÄ hur du kan bli mer produktiv och i den hÀr artikeln listar vi ett antal olika. Det kan kÀnnas övervÀldigande och dÀrför bör du börja enkelt. Vi vill öka möjligheterna att hamna i flow, sÄ ett första steg Àr att stÀnga av notifikationer helt och hÄllet. KÀnns det lÀskigt? Prova en vecka och se om din fragmentering minskar och produktivitet ökar.

Mihaly Csikszentmihalyi bÀstsÀljare Flow har förÀndrat mÄngas liv. Vill du fördjupa dig i tÀnket bakom Flow Àr det hÀr du börjar.

📉 Vad folk tror

MĂ„nga lider av det som kallas för “tidsĂ„ngest”. Forskaren Alex Lickerman beskriver denna Ă„ngest sĂ„ hĂ€r: “Skapar jag den största möjliga meningen i mitt liv och kommer jag att kĂ€nna nĂ€r jag dör att jag slösade min tid för vĂ„rdslöst?

Anledningen till att mÄnga kÀnner denna tidsÄngest Àr för att de vet att de inte spenderar sin tid sÄ produktivt som de skulle kunna göra.

Det finns flera studier som visar förhÄllandet mellan hur vi spenderar vÄr tid och hur mycket Ängest vi upplever kring att inte ha tid. Exempelvis gjordes en studie pÄ mödrar som jobbade. Kvinnor som hade ett reaktivt förhÄllande till tid kÀnde sig mer stressade, och upplevde att de hade mindre tid. De som istÀllet hade ett aktivt förhÄllande till tid, och planerade sin dag, upplevde mindre stress.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Folk tror i regel alltsÄ att de har för lite tid, att de behöver mer, medan de i sjÀlva verket inte anvÀnder sin tid pÄ rÀtt sÀtt. Vi kan inte öka antalet timmar pÄ ett dygn till 28, men vi kan bli bÀttre pÄ att anvÀnda de 24 vi har. Vissa kan bli MYCKET bÀttre.

Ett sĂ€tt att försöka kondensera idĂ©n om produktivitet bortom den generella beskrivningen handlar om att ge utrymme att hamna det psykologen MihĂ ly CsĂŹkszentmihĂ lyi döpte till “flow”. För det Ă€r i detta “flow” som vi fĂ„r mest gjort och Ă€r som mest produktiva.

Enligt studier Àr flowet kÀnnetecknad av faktiska specifika processer i hjÀrnan. En av dessa Àr att den prefrontala hjÀrnbarken, som bland annat styr logiskt tÀnkande, till viss del Àr nÄgon avtrubbad under tiden man har ett flow. Det hÀr leder till att andra delar av hjÀrnan kan kommunicera mer fritt. Det gÄr att hitta metoder för att försÀtta sig sjÀlv i detta flow.

NĂ€r och hur ofta hamnar du i flow?

Konsten att mÀta och undersöka produktivitet

Produktivitet Àr inte enbart subjektivt utan nÄgot verkligt som gÄr att mÀta och ocksÄ förutsÀga. Det görs mycket försök att hitta sÀtt att mÀta produktivitet i syfte att ge mÀnniskor verktyg att förbÀttra sin prestation. Exempelvis har studier visat att hjÀrtslags-variationer kan ge starka indikatorer pÄ hur produktiv en person Àr för tillfÀllet.

Men trots att produktivitet Àr nÄgot verkligt, som gÄr att trÀna upp som en muskel, visar studier att mÄnga kommer till korta nÀr det gÀller just detta.

I Tyskland undersöktes hur ofta mĂ€nniskor anvĂ€nde “att-göra-listor”. Svaret var att nĂ€stan 40 procent aldrig anvĂ€nde sĂ„dana och att ungefĂ€r 40 procent anvĂ€nde sĂ„dana nĂ„gon gĂ„ng i veckan eller varje dag. Resten gjorde “att göra-listor” ytterst sĂ€llan. De undersökte Ă€ven hur stor andel som anvĂ€nder andra former av hjĂ€lpmedel sĂ„som appar för att skapa mĂ„l, följa framsteg och skapa prioriteringar och svaret var att en majoritet aldrig anvĂ€nde sĂ„dana. Liknande fynd har gjorts i andra undersökningar.

I en undersökning som gjordes pÄ finska tjÀnstemÀn som jobbar inom staten fann man att var femte aldrig anvÀnde nÄgot digitalt verktyg alls för att planera och organisera nÄgot arbete överhuvudtaget. Bara hÀlften skrev ner sina arbetsuppgifter och samlade dem pÄ nÄgot stÀlle.

Andra studier har tittat pÄ det som Àr motsatsen till att vara i ett flow: fragmentering. I dagens arbetsklimat Àr det en stor utmaning att hamna i ett totalt fokus.  I en studie gjord pÄ utvecklare, installerade ett forskarlag ett avancerat program för  produktivitetsmÀtning pÄ 24 utvecklares datorer. Forskarna fann att utvecklarna bara stannade vid varje uppgift i mellan 0,3 till 2 minuter.

Hur lÀnge stannar du pÄ varje arbetsuppgift? Har du flow ibland, eller Àr du stÀndigt fragmenterad?

Fragmentering Àr motsatsen till flow. Du fokuserar inte och Àgnar bara korta stunder Ät varje syssla.

💡 The Optimist’s Edge

Lyckligtvis visar forskning ocksÄ att du kan öka din produktivitet. Samma forskare, HeljÀ Franssila, som nÀmns i studien frÄn Finland ville undersöka om det gick att öka produktivitetet med trÀning i enkla steg. Efter nÄgra mÄnader hade en majoritet av de mÀtta omrÄdena blivit bÀttre för de finlÀndska tjÀnstemÀnnen.

Men innan vi gÄr in pÄ hur du kan bli mer produktiv Àr det vÀrt att sÀga nÄgot om varför du ska vara det. Det mesta vi vill göra och Ästadkomma krÀver arbete, som tar tid.

I en perfekt vÀrld gör vi allting perfekt, jobbar precis sÄ mycket som vi kan utan att det gör oss utbrÀnda, och kÀnner oss lediga och kan vila nÀr vi har fritid. Vi utför allt det trÄkiga och rutinmÀssiga med största möjliga effektivitet. Framför allt, vi Àgnar absolut ingen tid Ät sÄdant som gÄr att automatisera eller rationalisera bort.

Att vara produktiv Àr att göra mer, pÄ mindre tid UTAN att öka den upplevda stressen. Det hÀr Àr en avgörande poÀng. I mÄnga fall nÀr vi vill vara mer produktiva ökar vi utfallet men till kostnaden av ökad stress.

Utan tydligt mĂ„l – ingen ökad produktivitet

En Ànnu större frÄga Àn "hur du kan bli mer produktiv" Àr vad DU vill göra och vad dina mÄl Àr. Dessa mÄl bör skapas i linje med dina vÀrderingar. Produktivitets-författaren Elizabeth Grace Saunders uttrycker det sÄ hÀr:

“If you want to succeed with your professional growth goals, choose one or two key areas of focus that align with what really matters to you.”

Vi utgÄr nu frÄn att du jobbar mot mÄl du faktiskt bryr dig om och vill bli mer produktiv. Utan mÄl finns ju inget sÀtt att mÀta om du kommer nÀrmare och dÀrmed inget sÀtt att veta hur produktiv du egentligen Àr. SÄ, hur gör du?

För att vara produktiv mÄste du ha tydliga mÄl.

👇 Hur du fĂ„r Optimist's Edge

Du fÄr en rejÀl edge och hög produktivitet av att göra tvÄ saker. Det första Àr att sÀtta tydliga mÄl med vad vi vill Ästadkomma. Det andra Àr att minska fragmenteringen och öka din möjlighet att hamna i "flow". NÀr du har flow Àr du som bekant mest produktiva. Men utan mÄl vet du ju inte vad din produktivitet ska Ästadkomma, sÄ bÄda tvÄ Àr avgörande.

SÄ vilka tips kan underlÀtta för dig pÄ vÀgen? Det finns tusentals, men i sann produktivtetsanda vill vi att denna lÀsning ska vara effektiv sÄ vi delar in den i kortfattade delar.

PĂ„ arbetsplatsen

🌖 Är du en morgon-mĂ€nniska eller eftermiddags-mĂ€nniska? I studien som genomfördes pĂ„ utvecklarna som vi nĂ€mnde ovan fann forskarna att det gĂ„r att dela in mĂ€nniskors produktivtet i dessa tvĂ„ kategorier, beroende pĂ„ nĂ€r de Ă€r mest produktiva. Du kan fundera pĂ„ nĂ€r du kĂ€nner dig mest produktiv, nĂ€r du oftast hamnar i flow, och om det gĂ„r, anpassa arbetet efter det. Det kan göra vĂ€ldigt stor skillnad.

I samma studie undersöktes ocksÄ fragmentering, vilket gjorde att utvecklarna kÀnde sig mindre produktiva. Ett sÀtt att lösa detta Àr givetvis att minimera fragmenteringen och pÄ sÄ sÀtt öka möjligheterna till flow.

🔔 Ett enkelt första steg Ă€r att stĂ€nga av notifikationer. Forskning visar att stĂ€ndiga pling i mobilen och pĂ„ datorn Ă€r dĂ„ligt för din produktivitet. I en studie undersöktes upplevd produktivitet kopplat till vilken mejlmetod som anvĂ€ndes. De som pĂ„ egen hand kollar mejlen, och inte har notifikationer pĂ„, upplevde högre produktivitet. Ett bra tips Ă€r alltsĂ„ att stĂ€nga av alla notifikationer, Ă€ven för sociala medier och annat helt. Ja du lĂ€ste rĂ€tt. Alla.

🎧 Vilka fler orsaker till fragmentering har du? Kan du sitta ostört? Har du kollegor som stör dig hela tiden? Fundera över vilka faktorer som spelar in och hur du kan lösa det. Ibland kan ett par hörlurar med noise-cancelling, som tar bort alla störande ljud i omgivningen, rĂ€cka lĂ„ngt.

đŸ€” Har du negativa tankar om andra mĂ€nniskor? SlĂ€pp det. Den kĂ€nda produktivitets-författaren Greg Mceowen menar att en av de största energi- och tidsslukarna Ă€r negativa tankar och kĂ€nslor kring kollegors agerande.

Han menar att det Ă€r viktigt att slĂ€ppa dessa tankar för att fĂ„ ett smidigt och “lĂ€tt” yrkesliv. LĂ„ter det svĂ„rt? StĂ€ll dig frĂ„gan “Vad har jag anlitat denna kĂ€nsla att göra?" fyller den ingen funktion – slĂ€pp den.

Underskatta inte ett par hörlurar med noise-cancelling. De kan vara nyckeln till att fokusera och hamna i flow i kontorslandskapet. De visar ocksÄ dina kollegor visuellt att "jag Àr upptagen".

Utanför arbetsplatsen

🧠 En fundamental pusselbit i produktivitet Ă€r givetvis din mentala hĂ€lsa. Det gĂ„r inte att göra det Ă€mnet rĂ€ttvist i formatet av den hĂ€r artikeln men en viktig del i bibehĂ„llen mental hĂ€lsa Ă€r att lugna sig sjĂ€lv vid stress och hantera sĂ„dant som Ă„ngest och oro.

KÀnslor och tankar kommer och gÄr och det kan vara bra att ha knep att ta till nÀr sÄdant hÀnder. En bra grundregel kan vara att istÀllet för att eskalera oro genom att tÀnka negativt, helt enkelt försöka vara i nuet.

🌼 NĂ€r det kommer till mer handfasta tips Ă€r kanske det viktigaste av allt att skapa strömlinjeformade system för allt som Ă€r upprepande i livet sĂ„som mathandling, matlagning, stĂ€dning och sĂ„ vidare. Exempelvis kan du fĂ„ mat levererat hem, under nĂ„gon viss dag i veckan och dĂ„ handla allt du behöver.

Ett personligt tips Àr att göra enklare mat sÄ att du slipper tÀnka sÄ mycket, om du inte tycker det Àr roligt det vill sÀga. Kanske kan du laga mat med tre ingredienser och göra det till rutin?

Köp julklappar online, köp fĂ€rdigbakat nĂ€r du har frĂ€mmande och om du har möjlighet köp stĂ€dhjĂ€lp vid behov. Det kan vara bra att fundera pĂ„ om det som du upplever som “krav” frĂ„n omgivningen verkligen Ă€r krav eller enbart kommer frĂ„n dig sjĂ€lv?

📆 Om du inte redan gör det, anvĂ€nd en digital kalender. SĂ€tt i system att lĂ€gga in exakt allt tidsbestĂ€mt du behöver komma ihĂ„g i en kalender: trĂ€ningar, aktiviteter, födelsedagar och allt annat du kan komma pĂ„. Är du en del av en familj sĂ„ skapar du en familjekalender sĂ„ att alla har tillgĂ„ng till informationen.

👁 Synen Ă€r direkt kopplad till ditt nervsystem och din syn pĂ„verkas direkt av stress. Du kan pĂ„verka din egen syn genom att försöka se bredare och större. Försök helt enkelt ta in större delen av din omgivning. NĂ€r du gör det kommer Ă€ven din andning att lugnas. Det hĂ€r menar Andrew Huberman, professor i Neurobiologi.

đŸƒâ€â™€ïž Forskning visar att det Ă€r oerhört viktigt att se ljus pĂ„ morgonen, men du kan fĂ„ samma effekt av att trĂ€na pĂ„ morgonen. TrĂ€nar du pĂ„ kvĂ€llen kan det riskera att leda till depression dĂ„ kroppen fĂ„r svĂ„rt att skilja pĂ„ dag och natt, menar Huberman.

🎼 Det gĂ„r att förbĂ€ttra flera kognitiva fĂ€rdigheter varav en viktig Ă€r förmĂ„gan att koncentrera sig. En studie gjord av forskare pĂ„ Cambridge skapades ett spel, Decoder, och lĂ€t en grupp studenter testa spelet. En andra grupp fick istĂ€llet spela bingo och en tredje fick inget spel alls. Efter en tids spelade upprepades ett fĂ€rdighetstest och gruppen som hade spelat Decoder gjorde bĂ€ttre ifrĂ„n sig efter att ha trĂ€nat i appen.

Decoder, som nu ocksÄ finns som en del i spelet Peak, gÄr att ladda ner som app pÄ din telefon. Men de finns Àven andra appar sÄ som Elevate, Luminosity och Brilliant.

Det finns ett antal olika appar som trÀnar dina kognitiva fÀrdigheter.

KÀnns det övermÀktigt med alla tips?

Börja enkelt:

  • Har du notifikationer pĂ„slaget i mobilen och datorn? StĂ€ng av dem.
  • Har du en bra struktur pĂ„ dina bokmĂ€rken pĂ„ datorn? Om inte, fixa det.
  • Har du för vana att lĂ€gga in möten i kalendern? Om inte, börja med det med.
  • Skriver du upp deadlines nĂ„gonstans, eller försöker du hĂ„lla allt i minnet? Skriv upp deadlines i kalendern med.
  • Har du mappar eller taggar i din mejlkorg? Om inte, börja dĂ€r.

Att inte bli störd Àr svÄrt i ett samhÀlle dÀr mÄnga tjÀnster och produkter lever pÄ att bli sÄ bra som möjligt pÄ att störa dig. Vi Àr i attentionalismens tidsÄlder.

Fundera pÄ hur du tror det pÄverkar dig att avbryta arbetet för att kolla sociala medier eller pÄ andra sÀtt fragmentisera ditt arbete. Som du lÀst ovan visar studier att fragmentering Àr en av de största bovarna till dippar i produktiviteten.

Men att vara produktiv handlar för de flesta inte bara om att vara produktiv pÄ jobbet. Kanske har du en dröm du vill förverkliga som krÀver jobb utanför jobbet Ett sÀtt att vara mer produktiv kan vara att helt enkelt bestÀmma dig för nÀr du ska göra det extra jobbet, göra det dÄ och att inte tÀnka pÄ det utanför det fönstret.

Att lĂ€ra sig att styra sina tankar och inte lĂ„ta sig “ryckas” med nĂ€r det planerande, logiska tĂ€nkandet sĂ€tter fart Ă€r en nyckel för att fĂ„ flow.


❓ Vad mer kan du göra?

Dela gÀrna fler idéer med dina andra Premium Supporters i vÄr Facebook-grupp.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.