Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: Ditt hem kommer aldrig att bli sig likt igen

💡 Optimist's Edge: Ditt hem kommer aldrig att bli sig likt igen

Boendet Àr en central del av vÄra liv. Och utmaningarna med att bygga smartare Àr ett stresstest för hela samhÀllet. Om det hanteras rÀtt sÄ kan morgondagens bostÀder innebÀra mÄnga nya möjligheter för bÄde mÀnniskor och miljö.

Vincent Roose
Vincent Roose

Dela artikeln

Sammanfattning

📉 Vad folk tror

Kommer framtidens bostÀder att hÄlla en högre kvalitet Àn vad de gör idag? MÄnga verkar lite pessimistiska i denna frÄga. Men om man ser till en del av dagens politiska beslut och projekt fÄr man Àndock lite hopp.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Vi lever i en omvÀlvande och utmanande tid. BostÀder Àr en av de stora utmaningarna för framtiden. Att kunna skapa hem Ät det stÀndigt ökande antalet mÀnniskor pÄ jorden Àr viktigt inte minst dÄ det handlar om att tillgodose en grundlÀggande mÀnsklig rÀttighet.

Forskningen inom framtidens boenden ger oss nÄgra ledtrÄdar om hur vÄra framtida hem kan komma att se ut.

💡 Optimist's Edge

Framtidens boende kommer bland annat att vara flexibelt för att tillgodose flera olika behov, mÄngsidigt Àn det Àr idag, nÄgot som delas av flera och som enkelt kan hyras ut för att öka rörligheten. Det kommer Àven att behöva vara förÀnderligt för att kunna matcha olika smaker och förvÀntningar liksom ta hÀnsyn till miljön bÄde i stort och lokalt.

👇 SĂ„ fĂ„r du Optimist's Edge

För att fÄ en edge av denna utveckling sÄ finns det tvÄ saker du kan göra: bygga nytt och tÀnka nytt. Hur ser du egentligen pÄ ditt liv och hur du anvÀnder ditt hem?

NÀsta generations bostÀder handlar om sÄ mycket mer Àn bara byggnader och fysiska hem.

📉 Vad folk tror

NÀr vi frÄgar mÀnniskor hur de ser pÄ morgondagens hem, Àr de flesta inte sÀrskilt entusiastiska eller optimistiska inför nÀsta generations boenden. 35,4 procent svarade att de tror att det kommer att förbli som det Àr idag.

Om man tittar pÄ andelen av dem som ser nÄgot mycket bÀttre och lite bÀttre framöver, framgÄr det dock att nÀstan hÀlften av de tillfrÄgade (43,3 procent) Àr optimistiska. Och efter att ha lÀst den hÀr artikeln kanske Ànnu fler inser fördelarna med framtidens boende.

Warp-survey February 2022

📈 HĂ€r Ă€r fakta

VÀrlden förÀndras och jordens befolkning vÀxer allt snabbare. FN förvÀntar sig att vi kommer vara 9,8 miljarder Är 2050 (7,8 miljarder idag). Det Àr ofrÄnkomligt att vÄra bostÀder kommer att behöva förÀndras för att anpassa sig till hur vÀrlden kommer se ut i framtiden.

Under pandemin har bostadsmarknaden genomgÄtt galna tider. I USA har priserna ökat med 13,2 procent. I EU Àr situationen inte mycket bÀttre, och man har tagit beslut för att ta itu med denna kris.

Det Àr viktigt att notera att sanningen i "bostad Àr en rÀttighet, inte en vara" fortfarande Àr giltig. Den erkÀnns Àven av artikel 25 i den allmÀnna deklarationen om de mÀnskliga rÀttigheterna och den internationella konventionen om ekonomiska, sociala och kulturella rÀttigheter. Detta garanterar:

  • Skydd mot tvĂ„ngsvrĂ€kning, rivning;
  • Skydd mot godtyckliga intrĂ„ng eller störningar;
  • RĂ€tten att vĂ€lja bostad och röra sig fritt;
"Bostad Àr en rÀttighet, inte en vara"

Vid sidan av dessa friheter, ger de ocksÄ alla rÀtt till:

  • Besittningsskydd
  • Restitution av bostĂ€der, mark och egendom;
  • Lika och icke-diskriminerande tillgĂ„ng till lĂ€mpliga bostĂ€der;
  • Deltagande i beslutsfattandet pĂ„ nationell nivĂ„ och samhĂ€llsnivĂ„.

Mot bakgrund av detta, hur kan vi förestÀlla oss framtidens bostÀder?

Det Ă€r praktiskt taget omöjligt att förutspĂ„ framtiden, sĂ€rskilt med klimatkrisen som för med sig alla möjliga slags störningar för vĂ„ra samhĂ€llen. ÄndĂ„ prövar en ansenlig mĂ€ngd forskning nu att lĂ€gga grunden för hur det framtida byggandet och boendet kan komma att formas. Enligt olika experter Ă€r vissa funktioner nödvĂ€ndiga att inkludera.

1) Merparten av framtidens bostÀder kommer att finnas i tÀtorter;

2) De framtida bostÀderna kommer att behöva möta demografisk tillvÀxt för att rymma alla;

3) Det kommer ocksÄ att behöva byggas med sÀrskild hÀnsyn tagen till klimatkrisen. HÄllbarhet kommer att vara avgörande;

4) PrisvÀrdhet kommer ocksÄ att vara en nödvÀndig aspekt;

5) AnvÀndningen av den digitala ekonomin och tekniken kommer att vara central.

KlimatfrÄgorna Àr centrala nÀr man planerar för framtida bostÀder.

💡 Optimist's Edge

SĂ„ hur skulle allt detta kunna se ut i praktiken?

  • Ditt framtida hem kommer att vara sĂ„ flexibelt som möjligt för att optimera utrymmet och ge olika syften till en och samma yta. Om ditt jobb tillĂ„ter det kan ditt vardagsrum och kontor mycket vĂ€l passa i ett och samma rum. DĂ€rför mĂ„ste det vara justerbart. Den viktiga aspekten Ă€r att det kommer att bespara dig mycket tid som vanligtvis gĂ„r Ă„t till att pendla.

För att möta utmaningen för ett stÀndigt ökande antal mÀnniskor finns ett svar som bestÄr av tvÄ strategier:

Den första handlar om att utrymmet inte lÀngre ska Àgas utan snarare delas och hyras. Detta kommer att förbÀttra invÄnarnas rörlighet frÄn ett hem till ett annat. Tillsammans med flexibilitet, ska det göra det möjligt, enligt sajten Redshift, att anpassa utformningen av sin bostad. Detta Àr vad de kallar "made-to-order". Om en boendemiljö inte lÀngre matchar dina behov? Ingen fara, du kommer att kunna hitta nÄgot annat som motsvarar dina förvÀntningar sÄ fort behovet uppstÄr.

Den andra strategin handlar om design av kompakta och smÄ boenden som upplevs som rymliga. Syftet Àr hÀr att minimera utrymmesspill. För att uppnÄ en lÄgdensitetskÀnsla mÄste man arbeta pÄ hur man skapar den upplevda densiteten. Detta Àr vad Dortheavej Residence lyckats med i ett bygge i Köpenhamn. Utrymmet som lÀmnas öppet mellan varje bostadscell slÀpper in ljus och skapar dÀrmed en kÀnsla av öppenhet.

Homes for All - Dortheavej Residence / Bjarke Ingels Group
Completed in 2018 in Copenhagen, Denmark. Images by Rasmus HjortshÞj. Named after its Dortheavej address in the northwestern part of Copenhagen, the 5-story building winds through the area characterized by car repair...

PÄ detta omrÄde sÄ framstÄr Japan som relativt avancerat med sina smÄ hus som centraliserar mÄnga olika hem pÄ ett litet omrÄde.

Hus i Wakabadai. © Satoshi Okada, 2006.

Detta sÀtt att bygga bidrar till att skapa billigare bostÀder som Àr överkomliga för ett stort antal mÀnniskor. Detta tycks nÀrmast vara en ideallösning för att motverka hemlöshet.

Den miljövÀnliga och hÄllbara aspekten Àr ocksÄ vÀsentlig. Arkitekten Vincent Callebaut har till exempel tÀnkt sig byggnader som blandar boytor och grönomrÄden pÄ samma plats.

Dessutom föreslÄr Redshift att man slÄr samman boendeplatser och arbetsplatser i stora samhÀllen för att stimulera mer lokal ekonomisk aktivitet.

Utöver detta pekar Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling ut tvÄ viktiga aspekter:

  • Det Ă€r angelĂ€get att stĂ€rka bostadspolitiken och balansera om bostadsmarknaden.
  • Det kommer att vara nödvĂ€ndigt att anvĂ€nda och renovera hus som i dagslĂ€get klassas som uttjĂ€nta byggnader.
© Vincent Callebaut Architectures

👇 SĂ„ fĂ„r du Optimist's Edge

För att fÄ en edge idag kan du behöva tÀnka till nÀr du ska köpa bostad och dÄ vÀlja ett boende - eller projekt - som inkluderar viktiga framtida funktioner. Du kanske ocksÄ vill övervÀga att öppna upp ditt hem för sÄvÀl andra mÀnniskor som företag.

Skapa ditt nya hem:

Om du vill renovera ditt hem eller bygga nÄgot nytt kommer webbplatsen Arch Daily att hÄlla dig uppdaterad om nya spÀnnande projekt. De kan ocksÄ inspirera dig att antingen anlita nÄgra av de proffs som arbetar med det du Àr intresserad av att skapa sjÀlv eller genom dem fÄ tillgÄng till bygginstruktioner sÄ att du kan förmedla dem till arkitekten eller byggproffsen som du anlitar.

HÀr Àr ett exempel pÄ ett ungt par i Sverige som valt en sommarstuga som Àr designad för naturen.

House RR / Norell/Rodhe
Completed in 2020 in Granlund and Kvarnsjön, Sweden. Images by Mikael Olsson. House RR is a summer house for a young couple and their two children, seeking a retreat that would allow them to escape the city. Situated south of...

"IstÀllet för att vÀnda sig mot utsikten över det omgivande fÀltet fokuserar den inÄt och förvandlar den lilla skogstomten till en egen vÀrld. Med sin rytm av stolpar och geometriska öppningar bildar huvudfasaden en bakgrund mot vilken aktiviteter, sÄvÀl som vegetation , utspelar sig".

I Belgien bygger ett lÀgenhetskomplex i hjÀrtat av Antwerpen pÄ mÄnga av de aspekter som behövs för framtida bostÀder: grönomrÄden, kÀnsla av lÄg densitet, urban.

Skapa ditt nya liv:

Morgondagens boende Àr sÄ mycket mer Àn "bara" bostÀder. Det innefattar arbete, fritid, en medveten livsstil och flexibilitet pÄ flera olika nivÄer. Kraven pÄ att balansera olika delar av livet ökar, liksom kraven om att bidra till ett mer hÄllbart sÀtt att leva. Att ge sig hÀn med att förverkliga nÀsta generations boenden Àr dÀrför ocksÄ detsamma som att befinna sig pÄ rÀtt sida av historien.

Nu hÀnger det pÄ dig att skapa det boende och den framtid som du ser som allra mest önskvÀrd!

❓ Vad mer kan du göra?

Dela gÀrna fler idéer med andra Premiumsupportrar i vÄr Facebook-grupp.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.