Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
☀️ Ljus framtid för superbillig solkraft

☀️ Ljus framtid för superbillig solkraft

Solenergi har visat sig vara en avancerad förnybar energikälla som även fungerar utmärkt i kombination med andra energislag. Ändå har mottagandet inte varit så positivt som det förtjänar. Vincent Roose hjälper dig att få ut det mesta av denna ljusa energis potential.

Vincent Roose
Vincent Roose

Dela artikeln

Sammanfattning

📉Vad folk tror

Trots att det innebär en betydande kostnadsminskning och genomslaget varit stort hos allmänheten, fortsätter många ändå tro att solenergi är dyrt och rentav kommer bli ännu dyrare med tiden.

📈 Här är fakta

Under det senaste decenniet har kostnaderna minskat. Och inte bara lite. Beroende på vilken beräkning man går efter, hamnar minskningen mellan 70 till 90 procent bara på 10 år. Och denna minskning förväntas fortsätta allteftersom tekniken utvecklas.

💡 Optimist's Edge

Det finns många fördelar med att välja solpaneler för att förse sin bostad med energi.

Det garanterar en viss kontroll över pris och konsumtion. Det säkerställer produktionen av energi med låga koldioxidutsläpp, vilket är ett viktigt inslag i klimatkrisen.

Det blir också uppenbart att allt fler bostäder och platser kan förses med solpaneler och fortfarande vara effektiva. Därför kommer detta alternativ inte att vara begränsat till en viss uppsättning områden utan tillgängligt för många fler.

Dessutom är solenergi en av de mest avancerade förnybara energikällorna, som även kan blandas med andra källor, som till exempel vindkraft.

👇 Så får du Optimist's Edge

Det är definitivt dags för dig att installera eller äga en solcellsanläggning. Tekniken är effektiv, kostar mindre och desto tidigare det kommer på plats ju mer fördelaktigt blir det.

Och om du vill ha en större utdelning finns det massor av företag och projekt som du kan investera i!

Effektivt och billigt - några av fördelarna med solenergi.

📉 Vad folk tror

Solpaneler har blivit en vanlig del av städer och landskap. De är ett bra och effektivt alternativ för att producera el med låga koldioxidutsläpp. I USA uppskattar man att cirka fyra procent av hemmen är utrustade med solpaneler. I EU är siffrorna inte heller direkt spektakulära: cirka 20 procent av den energi som förbrukas härstammar från förnybara källor, och av den delen kommer endast 10 procent från solpaneler. Det är helt uppenbart inte tillräckligt.

Det är dock fortfarande många som vilseleds när det gäller att överväga kostnaderna för installation. På frågan om hur utvecklingen av solenergikostnader ser ut finns det fortfarande stora missuppfattningar.

Har priset på solenergi ökat eller minskat de senaste 10 åren? Källa: Warp News

24,6 procent av deltagarna tror att priserna har varit stabila under de senaste tio åren. Och runt 26,5 procent tror att de har ökat under den tidsperioden. Det betyder att hälften av de tillfrågade har en pessimistisk syn på solenergi.

Det är inte särskilt konstigt egentligen att när rätt information om solenergins alla fördelar inte nått ut ordentligt.

📈 Här är fakta

Under det senaste decenniet har kostnaderna för solenergi sjunkit kraftigt. Beroende på vilken källa man använder hamnar minskningen någonstans på runt 70 procent till 90 procent. Det står i stark kontrast till den allmänna uppfattningen.

Enligt Our World in Data måste förklaringen sättas i ett sammanhang med den gröna teknikindustrin. Den följer en inlärningskurva vilket innebär att varje upptäckt och utveckling innebär viktiga framsteg rörande effektivitet. Medan fossila bränslen (nästan) har nått gränsen för energi eller kostnadseffektivitet, har förnybar energi fortfarande en klar horisont framför sig och drar stor nytta av sitt sammanhang med konstanta och exponentiella framsteg.

Ett land i framkant när det gäller solenergi.
Foto av Joey Csunyo Unsplash

Ett bra exempel på senare tid är upptäckten som gjordes i år i Australien. Forskare från Queensland University of Technology har lyckats skapa kolprickar från håravfall. De bör göra det möjligt att bygga Perovskites solceller. Denna nya teknik förväntas erbjuda högeffektiv solel till låga priser, och om råmaterialet i Perovskites celler är hår, kommer kostnaden att minska ytterligare.

💡 Optimist's Edge

Med hänsyn till dessa fakta kommer utbyggnaden av solenergi över hela världen att ge konsumenter många fördelar:

  • För det första kommer det innebära större kontroll över din el. Om du äger din egen energikälla blir du mindre beroende av offentliga nät och installationer. Den kostnaden försvinner från dina avgifter, och bara underhållet återstår.
  • För det andra, och det är kanske den bästa anledningen till solenergi, kommer de att producera och använda energi med ett mycket lågt koldioxidavtryck. Allt eftersom regeringar världen över höjer sina mål för att vårda miljön är detta en icke försumbar aspekt.
  • För det tredje kan nya fasader byggas med solceller. Och eftersom kostnaderna är inställda på att förbli likvärdiga jämfört med traditionella material, kommer människor faktiskt att gå med vinst. Och det faktumet innebär att installation av solpaneler också ökar värdet på det hus där det installeras.
  • Slutligen kommer mark och hus som ansågs olämpliga för solenergi att bli mer attraktiva på grund av tekniska framsteg. Det kommer fortsatt finnas områden där andra förnybara energikällor är lämpligare, men solpaneler kommer kunna tillämpas ännu mer än i dag. Priserna kan till och med sjunka så mycket så att alla tak kommer att vara intressanta för att generera energi med.

Överlag börjar solenergi nu integreras i allt möjligt, från hörlurar till biltak och fönster. Betydande forskning och framsteg görs också när det gäller lagringskapaciteten.

Solen förväntas fortsätta lysa i ytterligare fyra miljarder år. Mängden tillgänglig energi som solen representerar verkar därmed ganska obegränsad utifrån ett mänskligt perspektiv.

Och även om solenergi inte är det enda svaret för att ersätta fossila bränslen, kompletterar den uppsättningen av lösningar som utgörs av bland annat vindkraft, vågkraft eller vattenkraftverk. Dörren är inte stängd för andra möjligheter.

Nu har vi här främst tittat på möjligheterna som finns för privata bostäder. Men samma fakta gäller naturligtvis för företag som letar efter sätt att försörja sina kontor med energi. Och i linje med de många gigantiska offentliga projekten som finns runtom i världen så kommer fler länder fortsätta att ta ansvar för att producera elektricitet för de som inte har medel för omställningen till det nya energislaget.

Det är dags att börja installera.

👇 Hur du får Optimist's Edge

Det finns flera sätt att få fördel av den pågående utvecklingen.

Ett sätt är att installera solpaneler. På medellång till lång sikt kommer det att vara fördelaktigt att välja att installera en uppsättning solpaneler. Din el blir billigare och om sex till tio år är din investering täckt, och därefter är det praktiskt taget ett kostnadsfritt energislag.

Organisationen SolarPower Europe tillhandahåller och publicerar stora resurser om fakta och framtidsutsikter för solenergi. Beroende på i vilken region man bor, kan medborgare vända sig till sin energi- eller miljömyndighet (namnet varierar beroende på land), som hanterar energiomställningen. Arbetet sker i samarbete med Europeiska miljöbyrån (EEA), vilket innebär att de samlar in korrekt och lokalspecifik information.

Ett annat sätt att dra nytta av framtidens solenergi är att investera. Det finns tusentals företag som arbetar med installationen. Du kan välja att stödja ett av dessa. Eller så kan du välja att stödja projekt för vidareutveckling av solenergi.

Återigen är SolarPower Europe kraftigt centraliserat och gör ett intressant första steg innan man orienterar sig mot mer specifika projekt och företag. På grund av detta områdes utvecklingskaraktär och fenomenet med inlärningskurvan kommer utsikterna för solenergi att fortsätta att utvecklas positivt allteftersom nya framsteg görs.

Detta är särskilt relevant med tanke på det faktum att vissa regioner i Europa ligger långt efter andra. Länder som Finland eller Österrike har faktiskt kraftigt ökat andelen energi som produceras av solpaneler, medan andra, som Belgien, Malta eller Luxemburg, har en långsammare utveckling. Efterfrågan där kommer att öka, det är här potentialen är som störst.

När både regioner och byggnader som tidigare inte varit lämpliga för solenergiproduktion introduceras öppnar sig nya möjligheter. Integreringen i ett bredare spektrum av objekt som hörlurar och biltak är bara början på denna utveckling.

Redo för en lukrativ karriär?

Fler entreprenörer och innovatörer inom detta område kommer att efterfrågas. Ta dig framåt karriärmässigt genom att välja ett yrke som kommer att vara attraktivt under de kommande åren. Kanske är du nästa ingenjör att prospektera inom detta område? Eller konsult?

Enligt amerikanska statistikcentralen Bureau of Labor Statistics, BLS, skulle solcellsinstallatörsjobb kunna växa med 51 procent under de kommande tio åren, vilket är snabbare än genomsnittet för andra jobb.

Karriärsajten Indeed listar elva yrken i den expanderande branschen med ljusa framtidsutsikter.

Solenergi blir billigare, industrin blomstrar, och kommer att fortsätta att göra det antingen med eller utan dig. Det är upp till dig om du vill hoppa på tåget!


❓Vad mer kan du göra?

Dela gärna fler idéer med andra Premiumsupportrar i vår Facebook-grupp.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.