Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: Effektiv vĂ€lgörenhet tar givandet till nĂ€sta nivĂ„

💡 Optimist's Edge: Effektiv vĂ€lgörenhet tar givandet till nĂ€sta nivĂ„

I skuggan av de stora namnen sÀtter effektiva vÀlgörenhetsorganisationer en ny standard för givandet. Ulrika Gerth reder ut vad du behöver veta för att kunna göra skillnad pÄ riktigt.

Ulrika Gerth
Ulrika Gerth

Dela artikeln

Sammanfattning

📉 Vad folk tror

Vi skÀnker mer pengar till vÀlgörenhetsorganisationer Àn nÄgonsin tidigare. Problemet Àr dock att de flesta av oss inte vet om vÄra bidrag gör nÄgon skillnad.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Hur kan vi bÀst hjÀlpa andra? Rörelsen Effective Altruism har faktiskt ett evidensbaserat svar pÄ frÄgan.

💡 Optimist's Edge

Ja, du kan faktiskt fÄ 100 (!) gÄnger mer valuta för pengarna nÀr du donerar till effektiva vÀlgörenhetsorganisationer.

👇 SĂ„ fĂ„r du Optimist's Edge

Kan en tia verkligen göra stor skillnad? Det kan den absolut - om du vet vad du ska leta efter. Allt handlar om att göra medvetna och förnuftiga val.

Det spelar roll var du lÀgger dina pengar.

📉 Vad folk tror

Vi skĂ€nker mer pengar till vĂ€lgörenhetsorganisationer Ă€n nĂ„gonsin tidigare. Även om siffrorna för 2021 Ă€nnu inte har sammanstĂ€llts sĂ„ tycks den uppĂ„tgĂ„ende trenden fortsĂ€tta. Ett exempel Ă€r GivingTuesday – initiativet som under en dag uppmuntrar mĂ€nniskor att ge tillbaka. I slutet av november genererade de rekordhöga 2,7 miljarder dollar frĂ„n 35 miljoner amerikaner.

Naturligtvis vill de flesta av oss göra skillnad. Men vet du om ditt bidrag ger största möjliga effekt? Det visar sig vara en frĂ„ga som Ă€r svĂ„rare att svara pĂ„. Antingen sĂ„ tĂ€nker vi inte sĂ„ mycket pĂ„ det — vĂ„r favoritorganisation vet bĂ€st, eller hur? — eller sĂ„ utgĂ„r vi frĂ„n parametrar som exempelvis administrativa kostnader för att bedöma om organisationen verkar anvĂ€nda pengarna pĂ„ ett klokt sĂ€tt.

VÄr undersökning visar att mer Àn 25 procent av de tillfrÄgade anser att det senare Àr en talande indikator pÄ effektivitet medan hÀlften inte vet.

SÄ gÄr det att veta pÄ nÄgot sÀtt?

📈 HĂ€r Ă€r fakta

FörestÀll dig att du köper en smartphone. Kommer du att anvÀnda din maginstinkt eller grÀva i kundrecensioner för att hitta det bÀsta erbjudandet? Om tvÄ modeller ser exakt likadana ut, men den ena kostar 1 000 gÄnger mer Àn den andra, Àr det ingen frÄga om vilken telefon du skulle vÀlja.

FĂ„ av oss tĂ€nker dock i de banorna nĂ€r det gĂ€ller donationer till vĂ€lgörenhet. ÄndĂ„ sĂ„ skulle vi kunna göra det.

— Det Ă€r lĂ€tt att sĂ€ga att vi inte kan jĂ€mföra olika insatser, men ganska ofta kan vi faktiskt det, och det gör ofta stor skillnad, sĂ€ger Henri Thunberg, grundare och verksamhetsledare för Ge Effektivt, en Sverigebaserad ideell organisation som underlĂ€ttar donationer till vĂ€rldens mest effektiva vĂ€lgörenhetsorganisationer.

Henri Thunberg, grundare av Ge Effektivt.

Ge Effektivt har sina rötter i Effective Altruism, en filosofisk och social rörelse som syftar till att ge svar pÄ frÄgan: Hur kan vi bÀst hjÀlpa andra?

Av alla program som Ă„syftar till att förbĂ€ttra vĂ€rlden har en förvĂ„nansvĂ€rt stor andel ingen verkan alls. Uppdraget för effektiv altruism Ă€r att identifiera organisationer som levererar utomordentliga resultat. Program som gör mest nytta per krona lagd – exempelvis rĂ€knat i antal liv som rĂ€ddats – hamnar i topp och fĂ„r en officiell rekommendation.

MĂ„nga av rekommendationerna kommer frĂ„n GiveWell, en ideell organisation som lĂ€gger sĂ„ mycket som 20 000 arbetstimmar om Ă„ret pĂ„ att bedöma effektiviteten av utvalda globala hĂ€lso- och fattigdomsprogram. År 2020 bidrog GiveWell-givare med 247 miljoner dollar till de rekommenderade vĂ€lgörenhetsorganisationerna, en ökning med 60 procent jĂ€mfört med föregĂ„ende Ă„r.

Men i motsats till vad mĂ„nga tror, ​​Àr administrativa kostnader mindre viktiga Ă€n andra kriterier. IstĂ€llet har organisationer som uppvisar en hög nivĂ„ av transparens, kostnadseffektivitet, potential för tillvĂ€xt och evidensbaserad inverkan bĂ€st förutsĂ€ttningar att bli rekommenderade. Chansen Ă€r stor att du aldrig har hört talas om dessa effektiva vĂ€lgörenhetsorganisationer.

SĂ„, hur ser effektivt givande ut i praktiken?

FrĂ„gan du bör stĂ€lla dig: ’Vad kan mina pengar Ă„stadkomma om jag anvĂ€nder dem effektivt?’ (Henri Thunberg).

💡 Optimist's Edge

LÄt oss sÀga att du ska donera tio kronor. Om du övervÀger en vÀlgörenhetsorganisation och fÄr reda pÄ att tio procent skulle gÄ till administration, kan du bli frestad att dra slutsatsen att bara 9 kronor skulle vara kvar för ÀndamÄlet. Det Àr dÄ programmets effektivitet kommer in i bilden. Med rÀtt val av vÀlgörenhet kan den tiokronan fÄ samma effekt som en donation pÄ 1000 kronor till en annan vÀlgörenhetsorganisation.

— Den skillnaden i effektivitet Ă€r inte ovanlig utan istĂ€llet normen nĂ€r man jĂ€mför de bĂ€sta organisationerna med de genomsnittliga, sĂ€ger Henri Thunberg.

För att lÄna ett praktiskt exempel frÄn Effective Altruisms huvudsida: Vilken Àr den mest effektiva interventionen för att minska spridningen av hiv och aids om du skulle donera 1000 dollar (omkring 9000 kronor)? Ska du bidra till antiretroviral behandling, kondomdistribution eller utbildning för högriskgrupper?

UtvÀrderingar av varje intervention gav ett avgörande svar: Utbildning sparar 27 Är av hÀlsosamt liv jÀmfört med endast ett Är för behandlingen.

NÀr du inser att effekten verkligen kan mÀtas kan du donera dÀrefter. Och det stannar inte vid globala hÀlsointerventioner. Om du vill donera till klimatrelaterade ÀndamÄl (djurens vÀlbefinnande Àr en annan kategori), visar evidensbaserad forskning frÄn Giving Green att satsa pengar pÄ politisk pÄverkan har mycket större effekt Àn anstrÀngningar för att minska ditt personliga koldioxidavtryck (Àven om du naturligtvis kan visa stöd till bÄda).

– Jag Ă€r sjĂ€lv en miljönörd och försöker minska mina utslĂ€pp, men jag tror att debatten skulle ha stor nytta av att frĂ„ga: 'Vad kan mina pengar Ă„stadkomma om jag anvĂ€nde dem effektivt?, sĂ€ger Henri Thunberg.

SÄ vad kan du göra?

👇 SĂ„ fĂ„r du Optimist's Edge

Donera effektivt, sÄklart

Om du bor i ett höginkomstland tillhör du de fem procent av vÀrldens befolkning med högst inkomster. Men istÀllet för att pÄ mÄfÄ skÀnka till vÀlkÀnda organisationer, vet du nu vÀrdet av att se bortom de stora namnen. HÀr Àr fem exempel som klarade de rigorösa bedömningarna och platsade pÄ listan över rekommenderade vÀlgörenhetsorganisationer:

 • Det kostar bara 5 dollar (45 kronor) att köpa ett nĂ€t för att skydda ett barn i Afrika söder om Sahara frĂ„n att bli biten av malariabĂ€rande myggor. Programmet som Against Malaria Foundation driver Ă€r rankat som exceptionellt effektivt.
 • Hundratals miljoner mĂ€nniskor Ă€r infekterade med parasitmaskar. För 1 dollar (9 kronor) kan du avmaska ​​ett barn, vilket Ă€r ett enkelt ingripande som kommer innebĂ€ra att barnet kan fortsĂ€tta vara i skolan och potentiellt Ă€ven leda till en ökning av livsinkomsten. Evidence Action och SCI Foundation Ă€r tvĂ„ av flera organisationer pĂ„ listan.
 • GiveDirectly gör just det. Organisationen stödjer direkta kontantöverföringar till familjer i djup fattigdom, frĂ€mst i Afrika. MĂ„nga högkvalitativa studier visar att mottagarna anvĂ€nder pengar för att köpa varor som förbĂ€ttrar deras liv.
 • HjĂ€lp till att omvandla kol till en resurs. Carbon180 Ă€r en policyföresprĂ„kande organisation vars fokus gĂ„r ut pĂ„ att pĂ„skynda utvecklingen och anvĂ€ndningen av kolborttagningstekniker.
 • The Wild Animal Initiative Ă€r ett toppval bland Animal Charity Evaluators. En donation bidrar bland annat till skapandet av ett forskningsomrĂ„de dedikerat till djurens vĂ€lbefinnande.

Kavla upp Àrmarna

Vilken karriÀr tillÄter dig att göra mest nytta? 80 000 timmar har svaret. Den ideella organisationen Àr uppkallad efter den tid du spenderar pÄ att arbeta under din livstid och Àr dedikerad till att hjÀlpa mÀnniskor att utnyttja sin karriÀr för ett gott syfte.

José Gonzalez har tagit löftet. Kommer du ocksÄ?

Ge löftet "Giving What We Can"

2018 tog Niklas Holmberg ett livsavgörande beslut, han bestÀmde sig för att ge löftet Giving What We Can (Att skÀnka det som vi kan). Det betyder att svensken Àr en av 7 600 personer som har lovat att ge minst 10 procent av sin inkomst till effektiva vÀlgörenhetsorganisationer. Och de Àr i anmÀrkningsvÀrt sÀllskap. Rutger Bregman, författare till "Utopia for Realists: How We Can Build the Ideal World;" Sam Harris, den amerikanske filosofen; och den svenska musikern José Gonzålez, har alla svurit GWWC-löftet. Kommer du att ansluta till denna vÀxande rörelse?

Starta din egen vÀlgörenhetsorganisation

VÀrlden kan inte fÄ nog av vÀlgörenhetsorganisationer med stor genomslagskraft. Charity Entrepreneurship, till exempel, har ett inkubationsprogram för att komma igÄng. Utformad av grundare för grundare, lÀr den tvÄ mÄnader lÄnga kursen dig allt frÄn projektledning till insamling i verkliga projekt.

LĂ€s mer

Sveriges topp 10 vÀlgörenhetsorganisationer

 1. Cancerfonden
 2. Unicef Sverige
 3. LÀkare Utan GrÀnser
 4. RĂ€dda Barnen
 5. Barncancerfonden
 6. HjÀrt-Lungfonden
 7. Svenska Röda Korset
 8. SOS Barnbyar
 9. Sverige för UNHCR
 10. VĂ€rldsnaturfonden WWF

KĂ€lla: Giva Sverige

❓Vad mer kan du göra?

Dela gÀrna fler idéer med andra Premiumsupportrar i vÄr Facebook-grupp.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.