Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 6 saker som ger dig en Edge att veta om 2021

💡 6 saker som ger dig en Edge att veta om 2021

2021 gÄr mot sitt slut. Hur har Äret varit? En del uppger att de har blivit mer pessimistiska under Äret som gÄtt, medan andra har blivit mer optimistiska. Warp vill att Ànnu fler ska ha anledning att tro pÄ framtiden och dra fördel av allt gott som sker. HÀng med sÄ fÄr du veta varför.

Anna Rennéus Guthrie
Magnus Aschan
Anna Rennéus GuthrieMagnus Aschan

Dela artikeln

Summering

📉 Vad folk tror

Warps undersökning visar att under 2021 sÄ upplever ungefÀr lika mÄnga att de har blivit antingen mer optimistiska i nÄgon utstrÀckning eller mindre optimistiska. Omkring 9 procent svarar att de blivit betydligt mer optimistiska.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

2021 var inte ett sĂ„ dĂ„ligt Ă„r – pandemin till trots. Vilket ocksĂ„ avspeglas i de blandande svaren i vĂ„r undersökning. PĂ„ mĂ„nga sĂ€tt har det senaste Ă„ret varit ett riktigt framgĂ„ngsĂ„r för mĂ€nskligheten. Flera banbrytande upptĂ€ckter och skiften inom medicin, teknik och miljö under det gĂ„ngna Ă„ret kommer att innebĂ€ra friskare och lĂ€ngre liv bĂ„de för mĂ€nniskor och planeten i stort.

💡 Optimist’s Edge

Om du fÄr vetskap om hur mycket positivt som skett under 2021 behöver du inte duka under för pessimisternas framfart. För trots vÄr undersökning sÄ Àr de negativa tongÄngarna fortsatt höga i det offentliga samtalet. Men vÀrlden utvecklas inte i stort i negativ riktning, Àven om det sÄklart finns flera oroande tendenser och problemomrÄden att ta tag i. TvÀrtom gÄr mycket Ät rÀtt hÄll! Det gÀller att ta fasta pÄ det positiva som sker hÀr och nu för att ladda pÄ bÀsta sÀtt för det kommande Äret.

👇 SĂ„ fĂ„r du Optimist's Edge

Dyk ner i kunskapsfloden och leta efter fakta. Överallt finns det ljusa bevis för att det gĂ„ngna Ă„ret varit ett riktigt bra Ă„r - och som ger hopp om att 2022 kommer kunna bli ett Ă€nnu bĂ€ttre Ă„r. Den hĂ€r artikeln ger dig sex exempel pĂ„ varför det finns skĂ€l att göra ett optimistiskt bokslut för Ă„ret, men det finns förstĂ„s ingen slutsiffra för hur mĂ„nga bra saker som faktiskt skett 2021.


📉 Vad folk tror

Warp News undersökning visar att en av fem har blivit "nÄgot mer optimistisk" under det gÄngna Äret. Men 23 procent har blivit "betydligt" eller "nÄgot mindre" optimistisk. Lite mindre Àn hÀlften av samtliga svarande uppger "ingen skillnad". Mindre Àn en av tio har dÀremot blivit "betydligt mer optimistisk" under 2021.

Har du blivit mer eller mindre optimistisk under det gÄngna Äret? KÀlla: Warp News

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Det finns mycket att vara optimistisk över vad gÀller 2021. Nedan följer sex exempel pÄ positiva saker att ta med sig.

💉 FN har godkĂ€nt vĂ€rldens första vaccin mot malaria

Malaria har lÀnge gÀckat vÀrldens forskare, eftersom farsoten drabbar mÄnga mÀnniskor och inte minst barn med förödande konsekvenser och ofta dödlig utgÄng.

Men nu har det Àntligen kommit ett vaccin.

Vaccinet kommer i ett första skede ges till barn i Afrika med förhoppningen att kunna bromsa den dödliga parasiten.

Årligen dör omkring 400 000 i malaria i Afrika, varav 260 000 barn. WHO:s generaldirektör ser satsningen som historisk och sĂ€ger att den kan rĂ€dda tiotusentals liv varje Ă„r.

Foto: Mat Napo on Unsplash
Nytt genombrott för vaccinutvecklingen.

Vaccinet riktar sig mot den farligaste och vanligaste parasiten, falciparum. Trots att vaccinet bara Àr effektivt till 30 procent, ses det som ett viktig första steg att fÄ ner dödstal till följd av malaria.

Foto: Jeremy Bishop on Unsplash
Haven kan snart bli renare.

🌊 Nu stĂ€das vĂ€rldens hav pĂ„ plast

Det Àr idag vÀl kÀnt hur skadliga plasterna, som finns i det mesta i vÄr vardag, Àr för naturen. Att hitta ett sÀtt att ta hand om plastnedskrÀpningen av haven har dÀrför varit angelÀget.

Stiftelsen Ocean Cleanup har nu ett fungerande system för att rensa vÀrldshaven pÄ plast. Nu kan systemet börja massproduceras.

Ocean Cleanup har som mÄl att fÄ bort 90 procent av den plast som flyter omkring i haven idag fram till 2040. Operationen som inleddes 2013 har Àven som delmÄl att samla in 50 procent av all plast i Stilla havet pÄ 5 Är.

Hur gÄr man tillvÀga? Det senaste tillskottet i projektet Àr System 002 - Àven kallad "Jenny" och Àr en 800 meter lÄng hÀstsko-formad insamlingsanordning som bogseras av tvÄ bÄtar.

OCEAN CLEAN UP
"Jenny" med dagens fÄngst.

Bakom initiativet stÄr nederlÀndska entreprenören Boyan Slat som under en semesterresa till Grekland som 16-Äring fick upp ögonen för problemet med plaster i havet. Lösningen som han sÄg framför sig presenterade han i ett TEDx-talk: En sorts fartyg med lÄnga armar pÄ sidorna som fÄngar upp plasten.

Det tog ett tag, men ett halvÄr senare började klippet spridas och han anvÀnde uppmÀrksamheten till att crowdfunda 90 000 dollar, för att kunna göra en fördjupande studie. Till sin hjÀlp hade han mer Àn 100 forskare, som arbetade ideellt med projektet.

Och nu bidrar projektet dagligen till att vÀrlden fÄr renare hav, vilket gagnar oss alla.

🚗 Stort genombrott för elbilar

Det har pratats mycket om elbilar under senare tid men nu kan det vara sÄ att proppen ocksÄ faktiskt lossnat. Elbilen har fÄtt sitt verkliga genombrott.

Elbilar och laddhybrider stĂ„r nu för över hĂ€lften, 51 procent, av alla nyregistrerade bilar. Drygt en fjĂ€rdedel av alla nyregistrerade bilar, 23 procent, var elbilar – en ökning med 96 procent jĂ€mfört med oktober förra Ă„ret.

   https://unsplash.com/@thisisengineering
Allt fler bilar drivs av el.

Bilar med laddkontakt stÄr nu för fem procent av alla personbilar i trafik, visar siffror frÄn branschorganisationen Bil Sweden. Mer el i bilarna kommer göra det mindre slitsamt för miljön.

"CRISPR Cas9" av National Institutes of Health (NIH)
Gensaxen kan innebÀra stora vinster för allvarligt sjuka.

🧬 CRISPR godkĂ€nns för att behandla kroniska sjukdomar

En upptÀckt inom medicinforskningen 2010, dÄ Emmanuelle Charpentier och Jennifer Doudna upptÀckte gensaxen CRISPR/Cas9 kommer nu kunna revolutionera hur vi kan förÀndra gener.

2020 fick de Nobelpriset i kemi för upptÀckten. Och under 2021 har flera stora genombrott gjorts dÀr tekniken kan behandla, och kanske till och med bota, allvarliga genetiska sjukdomar.

Ett exempel Ă€r sicklecellanemi som Ă€r en livshotande sjukdom och en av vĂ€rldens vanligaste genetiska sjukdomar. Varje Ă„r föds cirka 300 000 barn med sjukdomen, de allra flesta i Afrika. Ofta Ă€r livslĂ€ngden kraftigt förkortad, mĂ„nga lever bara till 40–45 Ă„rs Ă„lder. OcksĂ„ Huntingtons sjukdom kan vara hjĂ€lpt av gensax-tekniken.

âšĄïž Förnybar energi vĂ€xer snabbare Ă€n nĂ„gonsin

Inom energiomrÄdet har det skett stor utveckling ocksÄ under det gÄngna Äret. Det byggdes sÄ mycket ny förnybar el i vÀrlden 2021 att det motsvarar 300 (!) kÀrnreaktorer.

Enligt International Energy Agency, IEA, kommer 2021 att sÀtta rekord i hur mycket ny el som kommer att komma frÄn förnybar energi. Totalt rÀknar IEA med att vÀrldens produktionskapacitet för förnybar el kommer att öka med 290 GW i Är.

Det Àr mer Àn under nÄgot tidigare Är och motsvarar ungefÀr 300 kÀrnreaktorer. Och det Àr ÀndÄ bara början.

Fram till 2026 rÀknar IEA med att 95 procent av all nybyggd elproduktion kommer att vara förnybar el.

Karsten WĂŒrth @karsten.wuerth Unsplash
2021 - rekordÄr för förnybar el.

Produktionskapaciteten av förnybar el kommer att stiga med 60 procent till över 4 800 GW totalt. Det Àr lika mycket som alla kÀrn- och fossilbrÀnslekraftverk producerar i dag.

💡 AI kan hjĂ€lpa oss att ta fram nya lĂ€kemedel

OcksÄ vad gÀller anvÀndandet av artificiell intelligens rusar utvecklingen framÄt.

AI-algoritmer kan nu förutsÀga 3D-former av proteiner med en precision som matchar noggrann laboratorieteknik. Programmen, och den enorma mÀngd proteinstrukturer som de har avslöjat, Àr tidskriften Science Breakthrough of the Year 2021.

Det hÀr gör att vi nu fÄr helt nya insikter i grundlÀggande biologi och kan ta fram nya effektiva lÀkemedel betydligt effektivare och sÀkrare.

Warp News skrev förra Äret om AI-utvecklingen frÄn att vinna i schack och go, till att kartlÀgga proteiner.

💡 Optimist’s Edge

Fördelen med att ha lÀst den hÀr artikeln hela vÀgen hit Àr att nu kÀnner du till vilka stora förÀndringar som skett det senaste Äret och Àr bÀttre rustad inför nÀsta Är. Du Àr bÀttre förberedd bÄde pÄ ett personligt, sÄvÀl som professionellt, plan för den utveckling som har framtiden för sig.

👇 SĂ„ fĂ„r du Optimist's Edge

Det enklaste sÀttet Àr förstÄs att fortsÀtta ta del av Optimist's Edge artiklarna Warp nyheter skriver. Men det finns ocksÄ nÄgra andra generella tips för 2022.

Kalibrera om din radar. IstÀllet för att leta efter det negativa och problematiska, hÄll utkik efter alla fantastiska och goda nyheter som finns att upptÀcka varje dag men som har en tendens att försvinna förbi utan att nÄgon slÄr pÄ stora trumman som ofta annars Àr fallet med de dÄliga nyheterna.

StÀng av nÀr det vÀrsta blir för mycket. Det gÄr att vÀlja bort plattformar och medier som för ensidigt fokuserar pÄ negativa hÀndelser.

AnvÀnd din nyvunna kunskap till nÄgot som gör vÀrlden Ànnu lite bÀttre. Investera i de omrÄden dÀr innovationstakten Àr som högst. DÀr det finns vÀxtvÀrk finns det goda möjligheter att vara med och bidra.

Vad hÀnder till exempel nÀr elbilar i större utstrÀckning förvÀntas vara förstavalet i fler lÀnder? Tysklands nyvalda förbundskansler Olaf Scholz har satt som mÄl att 15 miljoner elbilar ska rulla pÄ de tyska vÀgarna inom tio Är. Vad kommer behövas för att realisera detta?

Dela med dig av dina erfarenheter och tankar och tipsa fler om att ta del av Warp nyheter och nyhetsbrev och bli en del av en stor optimistisk community.

💡
Vill du lÀsa fler Optimist's Edge? Kolla in biblioteket med artiklar hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.