Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩉 Stor ökning av rödlistad lappuggla

🩉 Stor ökning av rödlistad lappuggla

Antalet lappugglor ökar i södra delarna av landet. Det hÀr rapporterar Sveaskog, som Àr Sveriges största skogsÀgare.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Totalt Àr det minst 14 par som valt att hÀcka i VÀstmanland i Är, varav minst tio par pÄ Sveaskogs mark. Mikael Rhönnstad, planeringsledare i Sveaskogs resultatomrÄde Norra Bergslagen, har sjÀlv hittills varit med om att ringmÀrka fyra honor och 23 ungar vilket Àr helt unikt.

– Lappugglan Ă€r egentligen en mer nordlig företeelse. Det har funnits ett fĂ„tal i norra VĂ€stmanland och nĂ„got enstaka par lĂ€ngre söderut. Arten Ă€r relativt stabil, men finns med pĂ„ rödlistan i Sverige eftersom vi inte har sĂ„ stor population. Totalt handlar det om cirka 800 individer, men alla hĂ€ckar inte varje Ă„r. DĂ€rför Ă€r det extra roligt att sĂ„ mĂ„nga valt att sĂ€tta bo pĂ„ Sveaskogs marker. Flera av bona finns i vĂ„ra avsatta naturvĂ„rdsskogar, och Ă€ven i de hĂ€nsynsytor som vi rutinmĂ€ssigt lĂ€mnar pĂ„ vĂ„ra hyggen, sĂ€ger Mikael Rhönnstad i ett pressmeddelande.

TillgÄngen pÄ sork Àr en avgörande faktor för lappugglan och i Bergslagen finns det kontinuerligt gott om vattensork kring diken, bÀckar och Äar.

– I norra Sverige Ă€r sorktillgĂ„ngen skral i Ă„r. Det har förmodligen bidragit till ökningen av lappuggla i VĂ€stmanland. Nu hoppas vi förstĂ„s att en del av dem som kommit hit blir kvar. Framförallt ungarna kan vĂ€lja att stanna om vi har tur. De lever i nĂ„got som kan liknas vid glesa kolonier, sĂ„ fattar de tycke för trakten kan det mycket vĂ€l bli en vĂ€xande stam, sĂ€ger Mikael Rhönnstad.

Lappugglan Àr en av de största ugglorna i Sverige. Den Àr grÄsprÀcklig och har ett stort runt huvud med flera svarta ringar runt de gula ögonen. Den Àr mellan 60-70 centimeter stor och Àr en skicklig flygare som kan röra sig över stora omrÄden. Oftast hÀckar den i högstubbar eller risbon, exempelvis i gamla duvhöksbon. Arten Àr relativt oskygg och kan ses nÀra vÀgar och andra vÀlbesökta platser.

Foto: Sveaskog


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.