Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐩 SkogsbrĂ€nderna har hjĂ€lpt den hotade svartryggiga hackspetten

🐩 SkogsbrĂ€nderna har hjĂ€lpt den hotade svartryggiga hackspetten

SkogsbrÀnder hjÀlper den hotade svartryggiga hackspetten, en nyckelart för ett friskt ekosystem.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

BrÀnderna som hÀrjat i Kalifornien och Oregon har varit dramatiska och förödande. Det Àr svÄrt att tÀnka sig att de skulle medföra nÄgot positivt över huvud taget, men för inhemska hackspettsarter Àr brÀnderna livsviktiga. De kan inte överleva utan dem. Hackspettarna Àr i sin tur viktiga för mÄnga andra arter i ett ekosystem som evolverat i samklang med sÀsongsbundna brÀnder.

Livsmiljön för den svartryggiga hackspetten (Picoides articus) minskar snabbt till följd av exploatering och arten Àr hotad. Hackspetten söker upp omrÄden dÀr skogsbrÀnder möjliggjort för dem att hitta sin favoritföda - larver till den sotsvarta praktbaggen. Denna skalbagge har sensorer som pÄ lÄngt hÄll kÀnner vÀrme. Skalbaggarna hittar pÄ sÄ sÀtt trÀd som fortfarande Àr varma efter brand. I dessa trÀd lÀgger de sin Àgg. BÄde den svartryggiga hackspetten och den sotsvarta praktbaggen Àr arter som lever i samklang med barrtrÀd vars bark innehÄller hartser som skyddar dem mot skogsbrÀnders heta flammor.

Varför Ă€r svartryggiga hackspetten sĂ„ viktig för ekosystemet? Teresa Lorenz, biolog vid U.S. Forest Service’s Pacific Northwest Research Station i Washington, sĂ€ger i en intervju med National Geographic att hackspettarna Ă€r ekosystemets ingenjörer. Genom sitt hackande, nĂ€r de söker föda och bygger bon, skapar de gömslen för mĂ€ngder av arter. Hackspettsbona Ă€r sĂ€rskilt eftertraktade för att de Ă€r sĂ„ skyddade frĂ„n vĂ€der, vind och rovdjur. MĂ„nga djurarter som övertar hackspettsbon Ă€r vĂ€xtĂ€tare och sprider frön genom sin spillning. PĂ„ sĂ„ vis sĂ„s frön till nya plantor som hjĂ€lper skogen att pĂ„nyttfödas.

En vÀlmÄende hackspettspopulation kan understödja tusentals arter. Forskare Àr eniga om att hackspettarna Àr nyckelarter och ett tecken pÄ en vÀlmÄende skog med rik biodiversitet.

Bild: Kurt Bauschardt, Flickr


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.