Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Vi upplyser riksdagsledamöterna om en vĂ€rld som blir allt bĂ€ttre

💡 Vi upplyser riksdagsledamöterna om en vĂ€rld som blir allt bĂ€ttre

Större delen av mÀnniskans historia har varit elÀndig. Början pÄ slutet av elÀndet kom med upplysningen. I politiken överdrivs problem och ett annat perspektiv behövs. DÀrför skickar vi 100 böcker till 100 riksdagsledamöter om hur, och varför, vÀrlden utvecklats.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

De allra flesta politiker Àr mycket kunniga men alltför ofta överdrivs problem och konflikter. Politiker mÄste förhÄlla sig till medielogiken och inte sÀllan ganska lÄgengagerade vÀljare. Men, vill man verkligen ta sig an vÄr tids utmaningar behövs perspektiv bortom de dagliga konflikterna.

Av det skÀlet skickar vi 100 böcker till 100 riksdagsledamöter om vÀrldens positiva, och snabba, utveckling.

Boken heter Upplysning nu! Ett manifest för förnuft, vetenskap och humanism skriven av kanadensiske professorn Steven Pinker.

Vad som Àr framsteg Àr olika för olika mÀnniskor, men de allra flesta lÀr hÄlla med om att liv Àr bÀttre Àn död. HÀlsa Àr bÀttre Àn sjukdom. Rikedom Àr bÀttre Àn fattigdom. Fred Àr bÀttre Àn krig. SÀkerhet Àr bÀttre Àn fara. Frihet Àr bÀttre Àn tyranni. Lika rÀttigheter Àr bÀttre Àn diskriminering. Kunskap Àr bÀttre Àn ignorans. Lycka Àr bÀttre Àn förtvivlan. Möjligheten att umgÄs med familj, vÀnner och att njuta av kultur och natur Àr bÀttre Àn ensamhet och tristess.

Sett till alla dessa faktorer har vÀrlden blivit mycket bÀttre.

Upplysningen skapade förutsĂ€ttningar för att sakta men sĂ€kert leda fram till nĂ„got som nog skulle upplevas som ”himlen” av de som levde för 200 Ă„r sedan. Allt blir bĂ€ttre – utom möjligtvis medierna. De berĂ€ttar inte att det Ă€r mindre farligt att fĂ„ bröstcancer idag jĂ€mfört med faran att bli gravid för hundra Ă„r sedan. De berĂ€ttar inte att den förvĂ€ntade livslĂ€ngden mer Ă€n dubblats sedan Ă„r 1900. De berĂ€ttar inte att 130 000 personer lyfts ur fattigdom varje dag de senaste 30 Ă„ren.

Vi Àr dÄligt informerade och utöver detta verkar vissa spela pÄ folks rÀdslor och dÀrmed förstÀrka dem. Det Àr inte konstigt att rÀdslorna frodas. MÄnga verkar tro att mÀnniskans bÀsta tid redan har varit.

VÀrlden har alltid haft problem och problemen har inte tagit slut, men vi löser dem inte genom att vrida klockan tillbaka. Det som gjorde oss friskare, rikare och fredligare Àr det som kommer bidra till fortsatt utveckling framöver.

Vi som ligger bakom detta initiativ Àr Warp Institute, Warp News, Heja Framtiden och SynfÀlt FramÄt och det Àr vÄra följare som betalat för böckerna. Vi tror att mÀnniskans bÀsta dagar ligger framför oss, men det förutsÀtter förstÄs att vi alla kÀmpar för det.

Riksdagsledamöter har ett tungt ansvar och höga förvÀntningar pÄ sig. Vi hejar pÄ er!

Tobias Wahlqvist, SynfÀlt FramÄt
Christian von Essen, Heja Framtiden
Mathias Sundin, Warp Institute


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.