Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐾 Utrotningshotad groda Ă„terhĂ€mtar sig tack vare dammbygge

🐾 Utrotningshotad groda Ă„terhĂ€mtar sig tack vare dammbygge

I Schweiz har 422 nya smÄ dammar anlagts. Detta gynnade alla landets hotade grodarter, med en "befolkningsexplosion" som följd.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

NÀr forskare startade en kampanjen med anlÀggning av dammar i Schweiz sÄ resulterade det i att alla landets hotade grodarter gynnades och upplevde en "befolkningsexplosion". Den art som gynnats mest Àr den europeiska lövgrodan. Sedan 1999 har individantalet fyrdubblats, utbredningen likasÄ.

Även om skyddslagar för vattensalamander, groda och padda Ă€r starka i Aargau i Schweiz sĂ„ ville forskarna se om Ă„terstĂ€llande av livsmiljöer kunde hjĂ€lpa groddjurens stĂ€ndigt sjunkande antal, förklarar Good News Network.

Redan 1999 koordinerades ett 20 Är lÄngt program av regering, ideella organisationer, frivilliga och markÀgare. Planen inkluderade att bygga 422 dammar i fem regioner i Aargau.

Enligt Good News Network behöver majoriteten av grodor smÄ dammar som naturligt utvecklas utanför meanderbÄgarna pÄ slingrande floder. TyvÀrr har dessa biotoper minskat i Schweiz till följd av vÀg-/jÀrnvÀgstÀthet och intensivt brukad jordbruksmark. Projektet med anlÀggningen av de nya dammarna medförde att av de Ätta hotade arterna som övervakades sÄ ökade 52 % i population och 32 % stabiliserades.

"Förlust av habitat Àr ett av huvudproblemen, och bara genom att ta itu med det kunde vi se skillnaden det gjorde, och börja bidra med ÄtgÀrder för ÄterhÀmtning av dessa arter. Nyckelbudskapet Àr att det lönar sig att göra nÄgot, Àven om det kÀnns övervÀldigande," sÀger huvudförfattaren till studien, Dr. Helen Moor, till BBC News.

Forskarna bakom detta projekt tror att anlÀggning av dammar kan hjÀlpa till att ÄterstÀlla groddjurspopulationer i landskap som domineras av mÀnniskor.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.