Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩅 USA:s nationalfĂ„gel har sett en makalös Ă„terhĂ€mtning.

🩅 USA:s nationalfĂ„gel har sett en makalös Ă„terhĂ€mtning.

Den vithövdade havsörnen har fyrdubblat populationen sedan 2009.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

1963 var det bara 417 par av den vithövdade havsörnen som byggde bo i USA. 2019 var den siffran uppe i 71 400 par. Totalt finns det nu över 316 000 vithövdade havsörnar i USA, enligt en rapport frÄn U.S. Fish and Wildlife Service. Det Àr en fyrdubbling mot de drygt 72 000 individer som fanns sÄ sent som 2009.

Forskare uppskattar att det en gÄng fanns uppemot en halv miljon vithövdade havsörnar i USA. Om uppgÄngen frÄn de senaste decennierna fortsÀtter kan stammen ha ÄterhÀmtat sig helt om ytterligare nÄgra decennier.

Orsaken till den stora ÄterhÀmtningen Àr enligt forskare ett stort och lyckat avelsprogram dÀr örnar fötts i fÄngenskap och sedan slÀppts ut i naturen. BÀttre skydd för deras habitat och ett förbud mot DDT 1972 har ocksÄ varit viktiga för örnstammen.

En annan positiv nyhet för de vithövdade havsörnarna Àr att forskare nu har hittat orsaken till en dödlig sjukdom som lÀr ha dödat över tusen örnar. Sjukdomen heter vacuolar myelinopathy, VM och den gör att örnarna tappar kontrollen över sina egna kroppar och sedan dör.

Exakt vad som orsakade sjukdomen var lÀnge ett mysterium, men nu har forskare löst det problemet. Det visar sig att det Àr en bakterie som lever pÄ en invasiv art av vattenvÀxt. Den bakterien kan under vissa omstÀndigheter alstra ett nervgift. Giftet tas upp av djur som Àter av vÀxten. NÄgra av dessa djur Àts sedan upp av örnar som fÄr i sig en koncentrerad dos och dör.

Bakterien alstrar bara gift om det finns för mycket bromid i vattnet. Forskarna ska nu gÄ vidare och se varför det blir för mycket bromid i vissa sjöar och vad vi kan göra för att förhindra det.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.