Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ˜· Ungdomar klarar restriktionerna under pandemin bĂ€ttre Ă€n förvĂ€ntat

đŸ˜· Ungdomar klarar restriktionerna under pandemin bĂ€ttre Ă€n förvĂ€ntat

Pandemin verkar inte ha inneburit nÄgra allvarliga negativa konsekvenser hos ungdomar som i stÀllet har klarat restriktionerna riktigt bra.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Unga mÀnniskor blir för det mesta inte allvarligt sjuka av covid-19. Men det har funnits farhÄgor om att de sociala restriktionerna under pandemin skulle kunna orsaka psykiska problem. De farhÄgorna verkar emellertid ha kommit pÄ skam.

En internationell undersökning visar att ungdomarna klarar den fysiska isoleringen utan att kÀnna sig socialt isolerade.

– Resultatet visar att farhĂ„gorna och varningarna om de allvarliga negativa konsekvenserna för psykisk hĂ€lsa, riskbeteenden och utsatthet pĂ„ grund av de strikta covid-19-restriktionerna inte fanns hos majoriteten av ungdomarna, sĂ€ger NĂłra Kerekes, professor i medicinsk vetenskap med inriktning psykiatri pĂ„ Högskolan VĂ€st och ansvarig för studien, i ett pressmeddelande.

Forskarna frĂ„gade 5 000 ungdomar mellan 15–19 Ă„r i Sverige, USA, Vietnam, Serbien och Marocko hur deras liv sett ut under pandemin. MĂ„nga hade lagt mindre tid pĂ„ skolarbetet, att vistas utomhus och att trĂ€ffa vĂ€nner. Men de höll kontakten med sina vĂ€nner via sociala medier och mĂ„nga kĂ€nde att de hade mer kontroll över sitt liv under pandemin.

– Det Ă€r ju den sĂ„ kallade Generation Z som vi undersökt. De har vuxit upp med sociala medier i sin vardag och Ă€r vana att umgĂ„s via dem. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt Ă€r de rustade för att klara denna anpassning till fysisk isolering och kĂ€nde sig kanske dĂ€rför inte lika socialt isolerade som förvĂ€ntat. Det kan vara en tĂ€nkbar förklaring till resultatet, sĂ€ger NĂłra Kerekes.

Sedan kan insatser frÄn ungdomarnas omgivning ocksÄ vara en viktig del i att de unga klarat sig sÄ bra trots restriktioner som i en del lÀnder pÄverkat deras liv i stor utstrÀckning.

– Jag vill ge stort beröm till skolorna och ungdomarnas förĂ€ldrar som aktivt och betydelsefullt bidragit till att skapa förutsĂ€ttningar för att gymnasieungdomarna skulle klara av den hĂ€r krisen sĂ„ bra, sĂ€ger NĂłra Kerekes.

LÀs hela studien hÀr.

Bild: Pixabay/Jill Wellington


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.