Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🕊 ElfenbensnĂ€bben inte lĂ€ngre utdöd

🕊 ElfenbensnĂ€bben inte lĂ€ngre utdöd

För ett Är sedan meddelade US Fish and Wildlife Service att elfenbensnÀbben var utrotad. Enligt ett team av forskare rapporteras nu fynd av hackspettsarten i Louisianas skogar.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

US Fish and Wildlife Service (FSW) förklarade hackspettsarten elfenbensnÀbben utrotad för ett Är sedan, ett drag som skulle visa sig vara lite förhastat. Nu har ett team av forskare kommit med en strimma av hopp nÀr de tillkÀnnagav att fÄgeln Àr vid liv och hackar i trÀden i Louisianas skogar.

Det tog ett team av forskare tre Är att hitta hackspetten. För att fÄnga fÄgeln pÄ bild anvÀnde forskarna en drönare tillsammans med kameror med time-lapse. En gÄng var arten ganska vanlig i Louisiana, men pÄ grund av förlust av livsmiljöer och jakt sÄ minskade populationerna drastiskt.

Steve Latta, ledaren för teamet bakom upptÀckten, blev sjÀlv glad över att se fÄgeln flyga precis framför honom och han sa till The Guardian:

– Den flög upp i en vinkel, och jag tittade pĂ„ den i ungefĂ€r sex till Ă„tta sekunder, vilket var ganska lĂ„ng tid för en elfenbensnĂ€bb. Jag blev förvĂ„nad. Du inser att du har sett nĂ„got speciellt som vĂ€ldigt fĂ„ mĂ€nniskor hade möjlighet att se.
– Ingen har hĂ„llit en kamera och fĂ„tt en bild av en elfenbensnĂ€bb pĂ„ flera Ă„r, eftersom det Ă€r en fĂ„gel i tuffa vĂ„tmarksmiljöer och dessa hackspettar vill inte ha folk nĂ€ra sig eftersom de har blivit beskjutna i 150 Ă„r", sĂ€ger Geoffrey Hill, som deltog i en annan resa för att hitta fĂ„geln i Florida redan 2005. De har bĂ€ttre ögon Ă€n vi, de Ă€r högt uppe i trĂ€den och flyr aktivt frĂ„n mĂ€nniskor. De Ă€r inte stora tĂ€nkare, men de har utvecklat en ganska enkel strategi för att undvika mĂ€nniskor.

Huruvida denna ÄterupptÀckt innebÀr att arten Àr pÄ vÀg tillbaka och kan föröka sig i tillrÀckligt antal ÄterstÄr att se, men att hitta hackspetten Àr mycket uppmuntrande.

Du kan lÀsa hela studien hÀr.

💡 Optimist’s Edge: Plantera ett trĂ€d – och odla ett grönare liv
Plantera ett trĂ€d och rĂ€dda planeten? Det finns ingen quick fix nĂ€r det gĂ€ller att hantera klimatförĂ€ndringar och effekterna som följer. ÄndĂ„ finns det mycket mer som kan göras om du vet vad du ska tĂ€nka pĂ„ nĂ€r du planterar trĂ€d.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.