Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐘 Teknologi nyttjas i bevarandeinsatser

🐘 Teknologi nyttjas i bevarandeinsatser

I Afrika tillÄter spÄrningsteknik forskare att bÀttre förstÄ vilda djurs vanor och minska konflikter med mÀnniskor som bor i samma omrÄden.

Khumbu Muleya
Khumbu Muleya

Dela artikeln

I Äratal har spÄrningsteknik anvÀnts vid spÄrning av last, flygplan och annat. Det har inte gjorts mycket för att spÄra vilda djur i Afrika och pÄ andra hÄll, men i Zimbabwe i Victoria Falls Elephant Project har nu tjugo elefanter spÄrats i ett försök att minska konflikter.

Elefantprojektet leds av Connected Conservation Trust (CCT), Zimbabwe Parks and Wildlife Management Authority (Zimparks) och Victoria Falls Wildlife Trust (VFWT).

Delad mark mellan mÀnniskor och djur

CCT-representanten Malvern Karidozo berÀttade för Warp News att huvudmÄlet Àr att studera ekologin och rörelsen hos elefanter i Victoriafallen, i nordvÀstra Zimbabwe, en del av Kavango-Zambezi Transfrontier Conservation Area (KAZA TFCA), och ett omrÄde med marksystem för flera anvÀndningsomrÄden.

- För att förstÄ olika aspekter av elefantrörelser anvÀnder vi radiospÄrning av elefanter utrustade med halsband. Vi utvÀrderar elefanternas hemomrÄden, fördelning, anvÀndning av livsmiljöer och grÀnsöverskridande rörelser, identifierar drivkrafterna till konflikter mellan mÀnniska och elefant pÄ landsbygden och i stÀder, och har pÄbörjat utvecklingen av ett avdelningsbaserat bedömningsschema för grödor och egendomsskador och experiment med tekniker för att minska konflikter mellan elefanter och mÀnniskor, sa Karidozo.

Karidozo förklarade att det fjÀrrstyrda spÄrningssystemet anvÀnder batterier som kan hÄlla i mer Àn tvÄ Är beroende pÄ de intervaller med vilka enheten skickar signaler tillbaka till anvÀndaren. Han betonade ocksÄ att spÄrningsenheten, köpt frÄn Sydafrika, Àr hÄllbar och vattentÄlig och vÀger upp till 15 kilo.

- Även om elefanterna slĂ„ss, simmar eller Ă€ter, kommer spĂ„rningsenheten inte att falla av. Den enda chansen för enheten att sluta fungera Ă€r nĂ€r de inbyggda batterierna laddas ur, men annars kan de hĂ„lla i flera Ă„r.

Vid Äterkoppling förklarade Karidozo att systemet anvÀnder en mobiltelefonsignal dÀr det Àr tillgÀngligt. PÄ platser dÀr det inte Àr tillgÀngligt anvÀnds istÀllet en VHF-signal.

Karidozo betonade att preliminÀra fynd visar att elefanter rör sig grÀnsöverskridande i minst tre lÀnder i södra delen av Afrika.

- VÄra fynd visar att det finns en stor rörelse av elefanthanar över detta landskap och att elefantpopulationerna Àr sammanhÀngande. NÄgra korridorer och korsningspunkter för rörelse mellan Zambezi nationalpark och Mosi Oa Tunya nationalpark i Zambia över Zambezifloden och mellan Kazuma nationalpark och Chobe nationalpark i Botswana har identifierats, tillsammans med flera viktiga tillflyktsmiljöer, sa han till Warp News.

Han betonade att projektet avser att fortsÀtta att övervaka elefanternas lÄngvariga rÀckviddsmönster, deras navigering i mÀnniskodominerade landskap och mildra konflikter mellan mÀnniska och elefant inom studieomrÄdet. Han uppgav att ett team av forskare fortsÀtter dataanalys frÄn de fyra Ären av datainsamling och producerar detaljerade kartor som visar spridningsomrÄden för vilda djur, förÀndringar i markanvÀndningen över tid i förhÄllande till elefanternas rörelser, effekten av staket pÄ elefanternas ekologi och de efterföljande konsekvenserna för bevarande, i synnerhet elefantbevarande och markanvÀndningsplanering i skyddade omrÄden, kommunala omrÄden och stadsomrÄden.

BĂ€ttre djurkorridorer i nationalparker

NĂ€r det gĂ€ller markanvĂ€ndning i nationalparkerna noterade Karidozo att forskningen Ă€ven kommer att identifiera djurkorridorer och dĂ€refter rĂ„dgiva lokala myndigheter och andra markutvecklare att undvika sĂ„dana omrĂ„den i vilda djurs intresse. Karidozo uppgav andra fynd, som markanta skillnader i genomsnittliga hemomrĂ„desstorlekar för alla elefanter med halsband, vilket speglar olika strategier för att skaffa mat, vatten och andra resurser. Öppna och obehindrade rörelsekorridorer kan hjĂ€lpa till att minska konflikter med mĂ€nskliga invĂ„nare medan blockerade korridorer kan driva in elefanter och andra vilda djur i omrĂ„den med nya bebyggelser eller byar vilket resulterar i ökad konflikt. Elefanter i studien tillbringar mer tid i skyddade omrĂ„den Ă€n utanför (gemensamma landomrĂ„den och tĂ€tortsbebyggelse).

Andra fynd inkluderar data frÄn satellitspÄrningshalsband pÄ Ätta av de tjugo elefanterna i denna studie som har identifierat en svit av spridningsomrÄden för vilda djur eller rörelsekorridorer mellan lÀnder i södra Afrika, vilket tyder pÄ vikten av grÀnsöverskridande samordning. Det visar Àven att elektriska stÀngsel runt privata reservat och nya bostadsomrÄden har en enorm effekt pÄ den naturliga rörelsen och spridningen av elefanter i omrÄdet, en experimentell och icke-dödlig konfliktminskning mellan mÀnniska och elefant.

AnvÀndningen av teknologi i Afrika inom forskning och vardagsliv överbryggar i allt högre grad den tekniska klyftan mellan kontinenten och vÀstlÀnderna.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.