Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩁 Sydafrika stoppar uppfödning av lejon för jakt

🩁 Sydafrika stoppar uppfödning av lejon för jakt

Det ska inte lÀngre vara tillÄtet att föda upp lejon i Sydafrika bara för att lÄta turister jaga dem i inhÀgnade omrÄden.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

BBC rapporterar att den sydafrikanska regeringen planerar att förbjuda uppfödning av lejon avsedda för jakt och för turister att kela med. I dag finns det hundratals gÄrdar som föder upp lejon som turister sedan kan jaga i inhÀngande omrÄden.

MÄnga av lejonen avlivas ocksÄ bara för deras skeletts skull. I en del Asiatiska lÀnder anvÀnds nÀmligen delar av lejonskelett i traditionell medicin. Varje Är uppskattas 800 lejonskelett exporteras frÄn Sydafrika.

Enligt djurrÀttsorganisationer som World Animal Protection lever lejonen under dÄliga förhÄllanden och djurskyddsorganisationer har dÀrför lÀnge försökt fÄ den hÀr typen av uppfödning förbjuden. Regeringen tillsatte för tvÄ Är sedan en utredning och den föreslÄr nu att uppfödningen ska förbjudas.

Idag finns det runt 11 500 lejon i Sydafrika och 8 000 av dem Àr i fÄngenskap. Om uppfödningen stoppas kommer den totala mÀngden lejon att minska, men de som finns kvar lever i frihet vilket djurrÀttsorganisationerna anser vara det viktigaste.

NÄgot totalt stopp för lejonjakt Àr det nu inte frÄga om. Lejon som lever fritt ska fortfarande kunna jagas pÄ licens. Det bedömdes vara en för viktig kÀlla för turistinkomster för att kunna förbjudas helt. SÄ djurrÀttsorganisationerna lÀr fortsÀtta arbeta för att minska lejonjakten Ànnu mer.

Bild: Pixabay/Carole Henderson


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.