Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Södra Skottlands största gemensamt markköp fördubblas

🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Södra Skottlands största gemensamt markköp fördubblas

Förra året köpte det skotska samhället Langholm ett naturreservat. Nu har de kunnat fördubbla storleken på marken de äger tack vare insamlingar.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

För ett år sedan köpte det skotska samhället Langholm 2100 hektar mark av hertigen av Buccleuch. Nu har de, tack vare insamlingar, kunnat fördubbla mängden mark de äger. De äger nu mer än 4200 hektar mark.

Nu när de har säkrat denna areal på värdefull torvmark så maximerar detta fördelarna med Tarras Valley Nature Reserve, både för människorna och naturen.

– Det här handlar om en kamp på gräsrotsnivå, både mot klimatkrisen och krisen med biologisk mångfald men också att hjälpa till att skapa en bättre framtid, säger Jenny Barlow, fastighetsförvaltare för reservatet.
– Det har varit en berg-och-dalbana, men generositeten och det orubbliga stödet från så många underbara givare och volontärer hjälpte oss att genomföra detta köp i sista stund.

Det är inte så vanligt att mark i Skottland är ägd gemensamt av medborgare. Cirka 200 000 hektar skotsk mark (cirka 3 procent) ägs på detta vis. I juni pratade Barlow med Euronews.green:

– Det är ett långsiktigt skifte, eftersom det har funnits en markägare som har ägt all mark här i århundraden. Så det är en ganska stor förändring när det gäller hur folk ser på naturområdet. Vi vet att vi har nått vårt mål när folk börjar säga: Det här är vårt, det är inte deras, det är vårat, säger hon.

Marken som har köpts från hertigen av Buccleuch ligger på mycket värdefull torvmark och är ett av Storbritanniens största koldioxidlager. Utöver det är så Langholmsinitiativets ekologiska projekt ett långsiktigt projekt, men det har redan börjat återvända arter som inte setts på decennier.

Projekt som det här, som säkerställer att naturen själv kan återställa den ekologiska balansen, kan hjälpa en grönare och mer hållbar framtid att komma snabbare.

Läs den tidigare artikeln om The Langholm Initiative här:

🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Skotska bybor köper naturreservat
Skotska bybor köper ett naturreservat och nu hoppas de kunna fördubbla dess storlek, vilket gör det till 40 km² (4000 hektar).

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.