Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🏮󠁧󠁱󠁳󠁣󠁮󠁿 Skotska bybor köper naturreservat

🏮󠁧󠁱󠁳󠁣󠁮󠁿 Skotska bybor köper naturreservat

Skotska bybor köper ett naturreservat och nu hoppas de kunna fördubbla dess storlek, vilket gör det till 40 kmÂČ (4000 hektar).

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Förra Äret samlade det skotska samhÀllet Langholm, som ligger nÀra Gretna Green, in 47 miljoner kronor och köpte 2100 hektar mark av hertigen av Buccleuch. Nu samlar invÄnarna in ytterligare 27 miljoner kronor för att köpa en angrÀnsande, lika stor, bit mark. Deras mÄl Àr att maximera nyttan för mÀnniskor, klimat och natur. Platsen ligger pÄ torvmark, vilken Àr mycket viktigt för miljön.

Scottish Land-fonden (finansierad av regeringen för att stödja samhÀllens markköp) beviljade Langholm-initiativet 12 miljoner kronor pÄ torsdagen den 16:e juni. Tack vare bidraget kan Langholm nÄ sitt mÄl senast den 31 juli.

200 000 ha skotsk mark Àgs av olika samhÀllen. Stor del av marken Àr belÀgen i höglÀnderna och pÄ öar som till exempel ön Eigg. Det Àr lite mer ovanligt att mark i de södra regionerna, som till exempel Dumfries och Galloway, Àr samhÀllsÀgda.

– Det Ă€r ett lĂ„ngsiktigt skifte, eftersom det har funnits en markĂ€gare som har Ă€gt all mark hĂ€r i Ă„rhundraden. SĂ„ det Ă€r en ganska stor förĂ€ndring nĂ€r det gĂ€ller hur folk ser det, sĂ€ger Jenny Barlow, fastighetsförvaltare för Tarras Valley Nature Reserve, till Euronews.green.

Enligt Barlow har de redan börjat se arter, som inte har setts till pÄ decennier, ÄtervÀnda till omrÄdet. Till exempel har kungsörnar kommit pÄ besök frÄn South of Scotland Golden Eagle Project.

Bild: Langholm Initiative/laurie campbell via Euronews.green
– Vi hittar faktiskt arter som folk inte ens visste fanns i regionen, sĂ€ger godsförvaltaren Jenny Barlow.

Innan köpet var platsen redan ett skyddsomrÄde för blÄ kÀrrhök och nu har det blivit en Ànnu sÀkrare hÀckningsplats för fÄglarna. Snart kommer en livekamera att lÄta mÀnniskor se kycklingarnas utveckling i de fem bon som byggts i Är. För att skydda fÄglarna frÄn förföljelse har samarbetspartnerna Hen Harrier Action och RSPB satellit-taggat fÄglarna.

För att sÀtta en basnivÄ för att se hur markomrÄdet utvecklas, vilket Àr mycket viktigt för projektet, sÄ har teamet precis avslutat en "BioBlitz". En "BioBlitz" Àr en omfattande biologisk undersökning genomförd av medborgarna i samhÀllet. Den gÄr ut pÄ att inventera och skaffa en uppfattning om status för alla arter i Langholm Moor-reservatet.

Torvmarker Àr ovÀrderliga för miljön. DessvÀrre Àr torvmarkerna i reservatet inte i bÀsta skick. DÀrför Àr ett av initiativets huvudÄtaganden att ÄterstÀlla torvmarken. Dels vill man sÀkerstÀlla att den förblir en koldioxidsÀnka, dels arbetar teamet med Woodland Trust för att ta bort barrtrÀdsplanteringar och ersÀtta dem med inhemska trÀd.

Barlow förklarar att omrÄdet för 10 Är sedan betades hÄrt, men nu har trÀd redan börjat vÀxa in över hela landskapet.

– Det Ă€r otroligt att se hur, nĂ€r man ger naturen en chans, börjar den balansera och Ă„terstĂ€llas. Det behövs bara en hjĂ€lpande hand, sĂ€ger hon.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.