Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ“± Smartphonen Ă€r mĂ€ktigare Ă€n svĂ€rdet

đŸ“± Smartphonen Ă€r mĂ€ktigare Ă€n svĂ€rdet

För att störta en diktatur behövs vÄld, eller hur? Inte om du vill lyckas. Sannolikheten att bli framgÄngsrik Àr dubbelt sÄ stor om man anvÀnder sig av icke-vÄld istÀllet för vÄld i en motstÄndsrörelse. Och nu finns ett nytt vapen i den kampen: Smartphones och sociala medier.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Det hÀr Àr en artikel för Premium Supporters, öppnad för dig genom deras bidrag till Warp News. LÀs mer om och bli en Premium Supporter.

Den bĂ€sta boken i min bokhylla, den mest inspirerande boken, den bok som ger mig gĂ„shud nĂ€r jag blĂ€ddrar igenom den - den ser ut som en dĂ„ligt tillverkad kopia. Åtminstone baserat pĂ„ omslaget. Det ser ut som nĂ„got du skulle köpa bredvid de falska Gucci-vĂ€skorna och Ray-Ban-glasögon pĂ„ en marknad i Thailand.

Fallen Giants - A History of Himalayan Mountaineering from the Age of the Empire and the Age of Extremes av Maurice Isserman och Stewart Weaver.

Men man ska inte döma boken efter omslaget.

Jag Àr sÀker pÄ att Fallen Giants Àr en utmÀrkt bok, men jag har aldrig lÀst den. För under omslaget döljer sig en helt annan bok.

From Dictatorship to Democracy: A Conceptual Framework for Liberation av Gene Sharp.

Den mÀktigaste person du aldrig hört talas om

Gene Sharp Àr den mÀktigaste person du aldrig hört talas om. Den kunskap han samlat och spritt via sin forskning har störtat flera diktaturer.

"Not, perhaps, since Machiavelli has a book had such impact in shifting the balance of power between the rulers and the ruled."

The Times, 2012.

Den hÀr korta boken, 92 sidor lÄng, Àr sammanfattningen av decennier av forskning om icke-vÄldsamt motstÄnd. I förordet skriver Gene Sharp:

"One of my major concerns for many years has been how people could prevent and destroy dictatorships."

Tillsammans med hans lista, 198 Methods of Nonviolent Action, Àr det en slags handbok för en revolution.

Och det har varit oerhört framgÄngsrikt.

Till exempel Àr jag sÀker pÄ att du har hört talas om "fÀrgrevolutionerna." The Rose Revolution i Georgien, the Velvet Revolution i Tjeckoslovakien, the Orange Revolution i Ukraina och the Green Movement i Iran Àr nÄgra exempel. Wikipedia listar 24 Color Revolutions.

Dessa revolutioner baseras pÄ Gene Sharps metod nummer 18: Displays of flags and symbolic colors.

The Orange Revolution i Ukraina.

Attackera inte ett diktatur dÀr den Àr starkast

Gene Sharps budskap Àr att icke-vÄld fungerar bÀttre Àn vÄld i kampen mot ett diktatur. Till och med en hÀnsynslös och vÄldsam diktatur.

Hur kan det komma sig? Om en diktator anvÀnder sin polis och militÀren för att fÄnga, tortera och döda mÀnniskor, Àr vÀl det enda rimliga att slÄ tillbaka med samma mynt? Att kriga och sÄ smÄningom döda diktatorn eller störta regeringen?

Men att anvÀnda vÄld mot diktaturens polis och militÀr Àr att utmana den dÀr den Àr starkast. Det var Gene Sharps viktigaste insikt. VÄld Àr vad en diktatur gör bÀst, dÀr den Àr kraftfullast.

IstÀllet borde en motstÄndsrörelse utmana diktaturen dÀr den Àr svagare.

Det Ă€r dĂ„ nĂ€r nĂ„got som en fĂ€rg kommer in. Även den mest brutala och effektiva diktaturen kan inte gripa alla som bĂ€r nĂ„got orange. En skjorta, en slips, en nĂ€sduk, en brosch, strumpor, ett armband etc. De kan gripa tusentals, men inte miljoner mĂ€nniskor.

Gene Sharp.

Icke-vÄldsamt motstÄnd Àr dubbelt sÄ framgÄngsrik som vÄldsamt motstÄnd

Det frÀmsta tillgÄngen i en icke-vÄldsam revolution Àr att den kan samla mÄnga, menar Erica Chenoweth och Maria Stephan. I sin bok Why Civil Resistance Work har de jÀmfört 323 icke-vÄldsamma och vÄldsamma motstÄndsrörelser mellan 1900 och 2006. Icke-vÄldsamma motstÄndsrörelser var dubbelt sÄ sannolika att lyckas jÀmfört med vÄldsamma motstÄndsrörelser.

De skriver:

"Higher levels of participation contribute to a number of mechanisms necessary for success, including enhanced resilience, higher probabilities of tactical innovation, expanded civic disruption (thereby raising the costs to the regime of maintaining the status quo), and loyalty shifts involving the opponent's erstwhile supporters, including members of the security forces."

NÀr miljoner mÀnniskor ansluter sig Àr det allt svÄrare för diktaturen att behÄlla militÀrens och polisens lojalitet, eftersom det Àr deras grannar, vÀnner och familj som Àr motstÄndsrörelsen.

Strategiska mÄl behövs för att vinna

Men en revolution sker inte bara genom att bÀra en viss fÀrg. Du behöver ett strategiskt mÄl. Som fria och öppna val. Eller kanske först ett mindre steg, nÄgot symboliskt som att befria politiska fÄngar. NÄgot som tvingar regeringen att retirera och visar mÀnniskor att det finns hopp.

Den amerikanska medborgarrÀttsrörelsen under ledning av Martin Luther King hade tydliga mÄl. RÀtten att rösta den viktigaste. Men de hade mindre mÄl som uppnÄddes pÄ vÀgen mot det stora mÄlet, som att stoppa segregeringen i restauranger.

PÄ en av mina resor till North Carolina hade jag möjlighet att Àta lunch med Clarence Henderson. Han var en del av den amerikanska historiens mest kÀnda sÄ kallade sit-ins, i Greensboro, North Carolina 1960.

Faruk Okcetin, Clarence Henderson och undertecknad.

Fyra svarta studenter satte sig för att Àta lunch i en del av restaurangen som var reserverade för vita. Restaurangen vÀgrade att betjÀna dem. De satt dÀr hela dagen, kom tillbaka nÀsta och nÀsta dag, och nÀsta dag.

Denna sit-in spred sig till resten av landet och ledde till att segregeringen i restauranger upphörde.

Det Àr kraften i icke-vÄldsamt motstÄnd.

Clarence Henderson lÀngst till höger.

Nya kraftfulla verktyg: Smartphones och sociala medier

PÄ senare tid har Ànnu ett kraftfullt verktyg dykt upp: telefoner med kameror och sociala medier. Vi sÄg detta i samband George Floyds död.

Trots framgÄngen för medborgarrÀttsrörelsen i USA pÄ 1960-talet har mord likt det pÄ Floyd skett mÄnga gÄnger. MÄnga George Floyds har dödats under Ären. Men bara nÄgra fÄ har vÀckt starka reaktioner.

Ben Thompson skriver i en lysande artikel, Dust in the Light:

"That is exactly what happened with the Floyd homicide: the initial video was captured on a smartphone and posted on Facebook
"

Tack vare smartphones och sociala medier sÄg vi alla vad som hÀnde.

NÀsta utveckling av icke-vÄldsamma kampanjer Àr att anvÀnda teknik som smartphones och internet effektivt. Vi sÄg inte bara vad som hÀnde med George Floyd, vi kunde agera ocksÄ. Vi kunde dela videon, vi kunde protestera pÄ nÄgot sÀtt. Vi bar inte en orange slips eller en orange skjorta, men mÄnga delade en svart bild.

Black Lives Matter kommer att vara effektivare utan vÄld

Vad Black Lives Matter behöver göra för att bli framgÄngsrikt Àr att avstÄ frÄn vÄld. De kommer ha större chans att lyckas om de vÀljer icke-vÄld och upprÀttar ett strategiskt mÄl. Vad Àr det de konkret vill uppnÄ?

Icke-vÄld Àr effektivt Àven för att förÀndra samhÀllen utanför diktaturer. Precis som Martin Luther King, Rosa Parks, Clarence Henderson och mÄnga andra har visat.

"To the rioters here in Atlanta and across the country: I see you, and I hear you. I know your pain, your rage, your sense of despair and hopelessness. Justice has, indeed, been denied for far too long. Rioting, looting, and burning is not the way. Organize. Demonstrate. Sit-in. Stand-up. Vote. Be constructive, not destructive. History has proven time and again that non-violent, peaceful protest is the way to achieve the justice and equality that we all deserve."

John Lewis, 1940 - 2020

GĂ„shud

Anledningen till att min bok From Dictatorship to Democracy har ett fejkat omslag Àr att kunna smuggla in den i en diktatur.

DÀrför fÄr jag gÄshud varje gÄng jag tittar igenom den. Jag förestÀller mig en annan kopia av boken i hÀnderna pÄ en liten grupp förtryckta mÀnniskor som planerar att störta en brutal diktatur och skapa en demokrati.

Och detta hÀnder inte bara i min fantasi. Det har hÀnt i verkliga livet. Flera gÄnger.

Pennan Àr mÀktigare Àn svÀrdet. Det Àr smartphonen ocksÄ.

Mathias Sundin


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.