Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐟 Skottland skuggar floder för att rädda laxar

🐟 Skottland skuggar floder för att rädda laxar

Skottland ska plantera över en miljon träd längs landets floder. Detta för att skugga och därmed kyla vattnet så att den vilda laxen får bättre förutsättningar.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

På grund av de stigande temperaturerna värms vattnet i floder, sjöar och hav. En art som lider är den vilda laxen. För att försöka rädda laxarna så har Skottland beslutat att plantera över en miljon träd längs landets floder för att kyla vattnet.

Vild lax gillar när temperaturen i vattnet är runt 10 grader Celsius (50 grader Fahrenheit). De kan inte överleva om vattnet är 33 grader Celsius (91,4 grader Fahrenheit) eller varmare. Under 2018 nådde 70 procent av Skottlands floder temperaturer på 23 grader Celsius (73,4 grader Fahrenheit) under minst en dag. Detta gav fiskarna värmestress och fångsterna av lax påverkades tydligt.

– Dessa floder är uppväxtplatser för unga fiskar och det är den unga fisken som kommer att påverkas av sommartemperaturerna - deras födointag och tillväxthastigheter påverkas. Om det blir varmare kommer vi att se fiskar dö, säger Lorraine Hawkins, direktör för Dee District Salmon Fishery Board till EcoWatch.

Enligt Marine Scotland är krontäckningen ett avgörande verktyg för att nå lägre temperaturer i vattnet, men endast 35 procent av Skottlands floder har tillräckligt med krontäckning för att uppnå en kylande effekt.

River Dee Board and Trust har sedan 2013 planterat tusentals träd längs floden Dee och dess förgreningar. Deras plan är att plantera över en miljon träd i området fram till 2035. Trädslagen som planeras inkluderar enbuskar, asp, björk, pil och tall. Fiskebranchen bidrar med en hjälpande hand kring planteringen av träden eftersom de också önskar upprätthålla populationerna av den vilda laxen.

Träden kommer inte bara att hjälpa till att skydda den vilda laxen. De kommer att bidra till en ökad biologisk mångfald, kontrollera översvämningar och reglera näringsämnen i marken och i vattnet.

🐟 Hållbart fiske har gett tonfisken en ny chans
Mindre fiskekvoter och bättre övervakning av att reglerna följs har gjort att flera tonfiskarter inte längre är utrotningshotade.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.