Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐟 Skottland skuggar floder för att rĂ€dda laxar

🐟 Skottland skuggar floder för att rĂ€dda laxar

Skottland ska plantera över en miljon trÀd lÀngs landets floder. Detta för att skugga och dÀrmed kyla vattnet sÄ att den vilda laxen fÄr bÀttre förutsÀttningar.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

PÄ grund av de stigande temperaturerna vÀrms vattnet i floder, sjöar och hav. En art som lider Àr den vilda laxen. För att försöka rÀdda laxarna sÄ har Skottland beslutat att plantera över en miljon trÀd lÀngs landets floder för att kyla vattnet.

Vild lax gillar nÀr temperaturen i vattnet Àr runt 10 grader Celsius (50 grader Fahrenheit). De kan inte överleva om vattnet Àr 33 grader Celsius (91,4 grader Fahrenheit) eller varmare. Under 2018 nÄdde 70 procent av Skottlands floder temperaturer pÄ 23 grader Celsius (73,4 grader Fahrenheit) under minst en dag. Detta gav fiskarna vÀrmestress och fÄngsterna av lax pÄverkades tydligt.

– Dessa floder Ă€r uppvĂ€xtplatser för unga fiskar och det Ă€r den unga fisken som kommer att pĂ„verkas av sommartemperaturerna - deras födointag och tillvĂ€xthastigheter pĂ„verkas. Om det blir varmare kommer vi att se fiskar dö, sĂ€ger Lorraine Hawkins, direktör för Dee District Salmon Fishery Board till EcoWatch.

Enligt Marine Scotland Àr krontÀckningen ett avgörande verktyg för att nÄ lÀgre temperaturer i vattnet, men endast 35 procent av Skottlands floder har tillrÀckligt med krontÀckning för att uppnÄ en kylande effekt.

River Dee Board and Trust har sedan 2013 planterat tusentals trÀd lÀngs floden Dee och dess förgreningar. Deras plan Àr att plantera över en miljon trÀd i omrÄdet fram till 2035. TrÀdslagen som planeras inkluderar enbuskar, asp, björk, pil och tall. Fiskebranchen bidrar med en hjÀlpande hand kring planteringen av trÀden eftersom de ocksÄ önskar upprÀtthÄlla populationerna av den vilda laxen.

TrÀden kommer inte bara att hjÀlpa till att skydda den vilda laxen. De kommer att bidra till en ökad biologisk mÄngfald, kontrollera översvÀmningar och reglera nÀringsÀmnen i marken och i vattnet.

🐟 HĂ„llbart fiske har gett tonfisken en ny chans
Mindre fiskekvoter och bÀttre övervakning av att reglerna följs har gjort att flera tonfiskarter inte lÀngre Àr utrotningshotade.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.