Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌳 LokalsamhĂ€llet rĂ€ddar förfĂ€ders skog frĂ„n avverkning

🌳 LokalsamhĂ€llet rĂ€ddar förfĂ€ders skog frĂ„n avverkning

Efter ett och ett halvt Är lyckades ett lokalsamhÀlle i Gabon omklassificera ett omrÄde mÀrkt för avverkning till ett skyddat omrÄde.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Ett lokalsamhÀlle i Gabon ville skydda sin skog och ekosystemen frÄn att förvandlas till en avverkningsplats. Efter ett och ett halvt Är lyckades de Àntligen fÄ omrÄdet omklassificerat sÄ att det blev skyddat.

Efter mÄnader av blandade signaler frÄn regeringen fick byn Massaha ett positivt svar efter att Lee White, miljöministern sjÀlv, besökt byn. Förutom att visa honom en del av byns arv och kultur sÄ visade byborna honom ocksÄ hur tidigare avverkningar har pÄverkat ekosystemen i omrÄdet. De pÄvisade ocksÄ vad en fortgÄende kommersiell verksamhet skulle kunna resultera i.

– Det Ă€r inte bara skogen som talar till mig, utan Ă€ven förfĂ€derna, sa White till Mongabay efter ceremonin. Vi kom till Massaha för att fĂ„ en bĂ€ttre förstĂ„else för samhĂ€llets begĂ€ran. De Ă€r oroliga för att skogsbruket kommer att förstöra deras heliga platser, sĂ„ vi kom för att lugna dem.

Nu mĂ„ste regeringen bestĂ€mma hur de ska skydda skogen. Mongabay skriver att ”den rĂ€ttsliga status som beslutas om kommer att ha stor betydelse, eftersom detta kommer att vara det första skyddade omrĂ„det i Gabon som upprĂ€ttas pĂ„ begĂ€ran av ett lokalsamhĂ€lle. Genom att göra det visar Gabon sitt engagemang för att uppfylla "30 av 30"-mĂ„let som framkom vid det senaste mötet om biologisk mĂ„ngfald COP15 i GenĂšve."

Genom att skydda vÄra skogar och ekosystem kan en grönare och mer hÄllbar framtid komma snabbare.

💡 Optimist’s Edge: Plantera ett trĂ€d – och odla ett grönare liv
Plantera ett trĂ€d och rĂ€dda planeten? Det finns ingen quick fix nĂ€r det gĂ€ller att hantera klimatförĂ€ndringar och effekterna som följer. ÄndĂ„ finns det mycket mer som kan göras om du vet vad du ska tĂ€nka pĂ„ nĂ€r du planterar trĂ€d.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.