Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
😼 Partikel trotsade standardmodellen – dörr till ny fysik stĂ„r pĂ„ glĂ€nt

😼 Partikel trotsade standardmodellen – dörr till ny fysik stĂ„r pĂ„ glĂ€nt

LÀnge har muonens avvikande beteende frÄn fysikens standardmodell diskuterats. IgÄr kom beskedet som en gÄng för alla banar vÀgen för en fysik bortom standardmodellen.

Elina Holmgren Tyskling
Elina Holmgren Tyskling

Dela artikeln

Muonen Àr en partikel med ett spinn och med en negativ elektrisk laddning. NÀr muonen befinner sig i ett magnetiskt fÀlt sÄ "vobblar" den. NÄgot som kallas för dess g-faktor. I ett nyligt genomfört experiment pÄ Fermilab i Illinois har man försökt att med sÄ stor precision som möjligt avgöra muonens g-faktor. Resultatet visade sig avvika frÄn vad det bör vara enligt fysikens standardmodell.

Resultatet av experimentet visade muonens g-faktor vÀrde Àr:  2.00233184122(82).

Problemet med muonens avvikande beteende Àr kÀnt sedan mÄnga Är. Men resultaten som offentliggjordes igÄr, menar forskarna bakom studien, stödjer det mÄnga hoppats pÄ, nÀmligen att det finns en fysik bortom standardmodellen.

"Idag Àr en extraordinÀr dag, lÀnge har inte bara vi utan hela den internationella fysikvÀrlden vÀntat." sade Graziano Venanzoni, en av ledarna i experimentet i en presskonferens, citerad av Quanta Magazine.

I de smÄ elementarpartiklarnas vÀrld kan fluktuationer uppstÄ sÄ som att partiklar kan sugas upp eller följa med varandra. De kan ocksÄ förfalla och bli till andra mindre partiklar. Dessa fluktuationer kan vara en förklaring till varför en partikel inte beter sig pÄ det sÀtt som förutsagts. Men trots mÄnga försök har man inte lyckas förklara vad muonens g-faktor beror pÄ.

I Fermilab-experimentet kom forskarna fram till att muonens avvikande g-faktor enbart skulle uppstÄ i 1 av 40 000 fall. En stor avvikelse frÄn standardmodellen med andra ord. Men inte tillrÀckligt stor för att helt skrota standardmodellen. Vad det Àr som pÄverkar muonen Àr alltsÄ inte besvarat, men fler experiment och vetenskapliga artiklar i Àmnet Àr att vÀnta.

Standardmodellen har lÀnge varit den rÄdande inom vetenskapen Àven om den fortfarande kommer till korta för att helt förklara exempelvis mörk materia, och hur gravitationen kommer till uttryck pÄ kvantmekanisk nivÄ.

LĂ€s mer om studien hĂ€r: First results from Fermilab’s Muon g-2 experiment strengthen evidence of new physics | symmetry magazine


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.