Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
😮 Partikel trotsade standardmodellen – dörr till ny fysik står på glänt

😮 Partikel trotsade standardmodellen – dörr till ny fysik står på glänt

Länge har muonens avvikande beteende från fysikens standardmodell diskuterats. Igår kom beskedet som en gång för alla banar vägen för en fysik bortom standardmodellen.

Elina Holmgren Tyskling
Elina Holmgren Tyskling

Dela artikeln

Muonen är en partikel med ett spinn och med en negativ elektrisk laddning. När muonen befinner sig i ett magnetiskt fält så "vobblar" den. Något som kallas för dess g-faktor. I ett nyligt genomfört experiment på Fermilab i Illinois har man försökt att med så stor precision som möjligt avgöra muonens g-faktor. Resultatet visade sig avvika från vad det bör vara enligt fysikens standardmodell.

Resultatet av experimentet visade muonens g-faktor värde är:  2.00233184122(82).

Problemet med muonens avvikande beteende är känt sedan många år. Men resultaten som offentliggjordes igår, menar forskarna bakom studien, stödjer det många hoppats på, nämligen att det finns en fysik bortom standardmodellen.

"Idag är en extraordinär dag, länge har inte bara vi utan hela den internationella fysikvärlden väntat." sade Graziano Venanzoni, en av ledarna i experimentet i en presskonferens, citerad av Quanta Magazine.

I de små elementarpartiklarnas värld kan fluktuationer uppstå så som att partiklar kan sugas upp eller följa med varandra. De kan också förfalla och bli till andra mindre partiklar. Dessa fluktuationer kan vara en förklaring till varför en partikel inte beter sig på det sätt som förutsagts. Men trots många försök har man inte lyckas förklara vad muonens g-faktor beror på.

I Fermilab-experimentet kom forskarna fram till att muonens avvikande g-faktor enbart skulle uppstå i 1 av 40 000 fall. En stor avvikelse från standardmodellen med andra ord. Men inte tillräckligt stor för att helt skrota standardmodellen. Vad det är som påverkar muonen är alltså inte besvarat, men fler experiment och vetenskapliga artiklar i ämnet är att vänta.

Standardmodellen har länge varit den rådande inom vetenskapen även om den fortfarande kommer till korta för att helt förklara exempelvis mörk materia, och hur gravitationen kommer till uttryck på kvantmekanisk nivå.

Läs mer om studien här: First results from Fermilab’s Muon g-2 experiment strengthen evidence of new physics | symmetry magazine


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.