Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌳 Övergiven flygplats förvandlades till grönomrĂ„de för alla sinnen

🌳 Övergiven flygplats förvandlades till grönomrĂ„de för alla sinnen

En övergiven flygplats i Taiwan förvandlades till en park med grönomrÄden och upplevelser för alla sinnen.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

I Taiwan har en övergiven flygplats omvandlats till en scen för landskapsarkitektur. GrönomrÄden blandas med sensoriska upplevelser för att skapa en plats dÀr medborgare kan undfly stress och tillbringa tid för att koppla av.

Den nya parken Àr lokaliserad i Taichung och heter The Phase Shift Park. Den kommer att innehÄlla 200 olika vÀxtarter och 10 000 trÀd som ger invÄnarna vÀlbehövlig skugga och möjligheter att undkomma vÀrmen och luftfuktigheten. En verklig sevÀrdhet blir ocksÄ de tolv installationerna inspirerade av filosofen Steiners tankar kring tolv sinnen.

​​Good News Network skriver ”TrĂ€den valdes för att ge maximal skugga och Ă€r anlagda lĂ€ngs slingrande vĂ€gar som gĂ„r frĂ„n norr till söder, och genom unika installationer som spelar pĂ„ Steiners sinnen tal, smak, hörsel, jĂ€mvikt, tĂ€nkande, syn, rörelse, ego, beröring, vĂ€rme, lukt och liv.”

Bild: Mosbach Paysagistes via ​​Good News Network

I parken finns en sjö som Ă€r speciellt utformad för att skapa ”verklighetstrogna” ekon. DĂ€r finns ocksĂ„ ett fĂ€lt med blommor. De har valts ut för sina underbara dofter. Sorterna odlas för att omge parken med en gardin av vĂ€ldoft.

Det franska arkitektfirman Mosbach Paysagistes utformade topografin för att maximera infiltrationen av regnvatten under monsunperioderna. I marken finns komplex översvÀmnings- och bevattningsteknik som gör att regnet kan anvÀndas till konstbevattning Äret runt.

Denna park kommer inte bara att ge staden grönska och biodiversitet, den kommer ocksÄ att locka turister och erbjuda mÀnniskor en plats att koppla av och ÄterhÀmta sig frÄn stress. DÀrtill kommer fördelen av friskare luft. Sist, men inte minst, har parken potential att vara en plats för lek och socialt umgÀnge för Taichungs invÄnare.

Detta grönomrÄde med annorlunda landskapsarkitektur visar hur stor potential det finns att Äterknyta till naturen var som helst. Det enda som behövs Àr kreativa idéer och viljan att investera i innovativa projekt.

Bild: Mosbach Paysagistes via ​​Good News Network


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.