Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩟 Nytt sorts myggnĂ€t fĂ„r WHO:s godkĂ€nnande i kampen mot malariamyggor

🩟 Nytt sorts myggnĂ€t fĂ„r WHO:s godkĂ€nnande i kampen mot malariamyggor

Nya myggnÀt som bÄde skyddar och dödar myggorna, fÄr godkÀnnande av WHO.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

VÀrldens dödligaste djur, malariamyggan, kan snart bekÀmpas Ànnu effektivare tack vare en ny teknik som VÀrldshÀlsoorganisationen (WHO) gav sitt godkÀnnande nyligen.

En ny sorts myggnÀt, behandlat med insektsmedel, kombinerar tvÄ kemikalier för att mer effektivt döda malariamyggorna som bÀr pÄ parasiten som orsakar malaria.

Sjukdomen berÀknas ha dödat omkring 619 000 mÀnniskor under 2022, varav de flesta var smÄ barn i Afrika söder om Sahara.

De nya nÀten skyddar pÄ tvÄ sÀtt

Insektsmedelsbehandlade myggnÀt skyddar mot malaria pÄ tvÄ sÀtt: De hindrar myggor frÄn att nÄ personen som sover under nÀtet och de dödar myggorna som landar pÄ dem, vilket minskar den dödliga insektspopulationen.

AnvÀndning av myggnÀt har varit en av de frÀmsta anledningarna till att malariaraten sjönk med cirka 40 procent mellan 2000 och 2015. Men pÄ senare Är har resistens mot pyretroid, det vanligaste insektsmedlet för nÀtbehandling, ökat, vilket bidragit till en Äterkomst av malaria pÄ mÄnga hÄll.

"Det Àr hög tid" för WHO:s rekommendation, sÀger Patrick Kija Tungu, entomolog vid Tanzanias nationella institut för medicinsk forskning. "Vi behöver nya nÀt" som inte bara förlitar sig pÄ pyretroid, sÀger han.

Hindrar myggorna frÄn att röra sig

De nya nÀt som godkÀnts av WHO kombinerar pyretroid med en annan kemikalie, klorfenapyr. Klorfenapyr Àr ett relativt nytt insektsmedel som angriper myggornas mitokondrier och orsakar muskelkramper som hindrar dem frÄn att röra sig eller flyga.

TvÄ stora nyligen genomförda studier i Tanzania och Benin visade att de nya sÄ kallade IG2-nÀten minskade förekomsten av malaria hos barn med nÀstan hÀlften jÀmfört med enbart pyretroid-behandlade nÀt. Det innebar att besparingarna i behandlingskostnader vÀgde upp det högre priset för nÀten. Det var tillrÀckligt för att WHO skulle rekommendera anvÀndning av nÀten i omrÄden med pyretroidresistens.

Klorfenapyr introducerades först i USA 2001 för anvÀndning pÄ icke-matgrödor i vÀxthus, men Àr inte tillÄtet att spruta pÄ Äkrar eftersom det kan vara giftigt för fÄglar och vattenlevande djur. AnvÀndningen i myggnÀt anses dock vara miljövÀnlig eftersom de behandlade nÀten hÀnger inomhus och har begrÀnsad kontakt med omgivningen.

Det bredare införandet av de nya myggnÀten med klorfenapyr kan bli en viktig del i den fortsatta kampen mot malaria och bidra till att minska antalet dödsfall och sjukdomsfall kopplade till denna farliga sjukdom.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.