Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🇳🇴 Norge stänger sin sista arktiska kolgruva – förvandlar marken till en nationalpark

🇳🇴 Norge stänger sin sista arktiska kolgruva – förvandlar marken till en nationalpark

Norge gör sin sista arktiska kolgruva till en gigantisk nationalpark och den är dubbelt så stor som Grand Teton i Wyoming.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Norge får en ny nationalpark när den sista arktiska kolgruvan stängs. Därmed blir Svalbard, och särskilt Van Mijenfjorden, vildmark igen.

Experter säger att parken kommer att vara ett av de mest motståndskraftiga områdena under hotet av klimatförändringarna. Det kommer att bli den bäst förvaltade vildmarken i världen och agera som ett hem för isbjörnar, sälar och otaliga andra arktiska arter.

Svalbard är 61 000 kvadratkilometer och karaktäriseras av glaciärer, öar, fjordar och berg. Öarna har sju nationalparker, 15 fågelskyddsområden, en geopark och sex reservat. Mer än 20 miljoner fåglar av 80 olika arter häckar på Svalbard under sensommaren.

Ett viktigt fenomen i Van Mijenfjorden är att det finns havsis året runt. Det innebär värdefull jaktmark för isbjörnar och cirka 3 000 individer håller till där. World at Large förklarar att Svea Mine i generationer har lastat fartyg med kol vid fjordens inlopp. Nu tas lastplatsen bort, istället för att överges, så att området återgår till sitt orörda naturliga tillstånd.

I ett pressmeddelande från juni förklarade den norska regeringen att de utvidgade den redan befintliga Nordenskiöld Land National Park så att fjorden omfattas. Detta skapar ytterligare 2919 kvadratkilometer vildmark som namngetts Van Mijenfjorden National Park. Minister Sveinung Rotevatn säger i samma pressmeddelande:

– Vårt mål är att Svalbard ska vara ett av de bäst förvaltade vildmarksområdena i världen. Det kräver att vi genomför åtgärder för att hantera klimatförändringar och tryck som orsakas av ökad trafik. Skyddet av Van Mijenfjorden och dess omgivning är ett direkt svar på detta.

Länder som ser naturens alla värden - och skrider till handling för att bevara dessa - bidrar till en mer hållbar framtid.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.