Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🇳🇮 Norge stĂ€nger sin sista arktiska kolgruva – förvandlar marken till en nationalpark

🇳🇮 Norge stĂ€nger sin sista arktiska kolgruva – förvandlar marken till en nationalpark

Norge gör sin sista arktiska kolgruva till en gigantisk nationalpark och den Àr dubbelt sÄ stor som Grand Teton i Wyoming.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Norge fÄr en ny nationalpark nÀr den sista arktiska kolgruvan stÀngs. DÀrmed blir Svalbard, och sÀrskilt Van Mijenfjorden, vildmark igen.

Experter sÀger att parken kommer att vara ett av de mest motstÄndskraftiga omrÄdena under hotet av klimatförÀndringarna. Det kommer att bli den bÀst förvaltade vildmarken i vÀrlden och agera som ett hem för isbjörnar, sÀlar och otaliga andra arktiska arter.

Svalbard Ă€r 61 000 kvadratkilometer och karaktĂ€riseras av glaciĂ€rer, öar, fjordar och berg. Öarna har sju nationalparker, 15 fĂ„gelskyddsomrĂ„den, en geopark och sex reservat. Mer Ă€n 20 miljoner fĂ„glar av 80 olika arter hĂ€ckar pĂ„ Svalbard under sensommaren.

Ett viktigt fenomen i Van Mijenfjorden Àr att det finns havsis Äret runt. Det innebÀr vÀrdefull jaktmark för isbjörnar och cirka 3 000 individer hÄller till dÀr. World at Large förklarar att Svea Mine i generationer har lastat fartyg med kol vid fjordens inlopp. Nu tas lastplatsen bort, istÀllet för att överges, sÄ att omrÄdet ÄtergÄr till sitt orörda naturliga tillstÄnd.

I ett pressmeddelande frÄn juni förklarade den norska regeringen att de utvidgade den redan befintliga Nordenskiöld Land National Park sÄ att fjorden omfattas. Detta skapar ytterligare 2919 kvadratkilometer vildmark som namngetts Van Mijenfjorden National Park. Minister Sveinung Rotevatn sÀger i samma pressmeddelande:

– VĂ„rt mĂ„l Ă€r att Svalbard ska vara ett av de bĂ€st förvaltade vildmarksomrĂ„dena i vĂ€rlden. Det krĂ€ver att vi genomför Ă„tgĂ€rder för att hantera klimatförĂ€ndringar och tryck som orsakas av ökad trafik. Skyddet av Van Mijenfjorden och dess omgivning Ă€r ett direkt svar pĂ„ detta.

LÀnder som ser naturens alla vÀrden - och skrider till handling för att bevara dessa - bidrar till en mer hÄllbar framtid.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.