Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ„Œ Miljardsatsning pĂ„ forskning och innovation

đŸ„Œ Miljardsatsning pĂ„ forskning och innovation

Årets pandemi har medfört att regeringen beslutat satsa mer pengar pĂ„ forskning. Totalt ska 13,6 miljarder kronor satsas pĂ„ forskning de nĂ€rmaste fyra Ă„ren. TvĂ„ av de omrĂ„den som kommer tilldelas mest pengar Ă€r forskning om virus och miljö.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

För tvÄ veckor sedan presenterades den svenska regeringens forskningsproposition. I den framgÄr det att det behövs extra pengar inom forskningen pÄ grund av pandemin. Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, sa till Forskning & Framsteg:

– Vi miljardsatsar pĂ„ forskning och innovation över hela landet. Det stĂ€rker Sverige, det stĂ€rker den fria forskningen och vi kan möta breda samhĂ€llsutmaningar.
Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning. Bild: Kristian Pohl/Regeringskansliet via Forskning & Framsteg

Redan nÀsta Är (2021) ökar de statliga anslagen med 3,4 miljarder kronor, vilket Àr en ökning med 9% jÀmfört med 2020. Allt som allt tillförs forskningen 13,6 miljarder kronor de kommande fyra Ären: 3,2 miljarder 2022, 3,3 miljarder 2023 och 3,7 miljarder 2024.

En orsak till detta beslut Àt att företagen som stÄr för merparten av all forskning i Sverige riskerar att dra ned pÄ sin forskning som ett resultat av pandemin. SCB skriver att 2019 stod nÀringslivet för 72% av de totala forskningssatsningarna pÄ 171 miljarder kronor.

– Vi fĂ„r signaler om att nĂ€ringslivet kanske inte kan lĂ€gga in riktigt lika mycket pengar under nĂ€sta Ă„r pĂ„ grund av pandemin och dĂ„ tycker jag att det Ă€r ansvarsfullt att staten lĂ€gger en framtung proposition med mycket pengar första Ă„ret, sĂ€ger Matilda Ernkrans.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.