Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🥼 Miljardsatsning på forskning och innovation

🥼 Miljardsatsning på forskning och innovation

Årets pandemi har medfört att regeringen beslutat satsa mer pengar på forskning. Totalt ska 13,6 miljarder kronor satsas på forskning de närmaste fyra åren. Två av de områden som kommer tilldelas mest pengar är forskning om virus och miljö.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

För två veckor sedan presenterades den svenska regeringens forskningsproposition. I den framgår det att det behövs extra pengar inom forskningen på grund av pandemin. Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, sa till Forskning & Framsteg:

– Vi miljardsatsar på forskning och innovation över hela landet. Det stärker Sverige, det stärker den fria forskningen och vi kan möta breda samhällsutmaningar.
Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning. Bild: Kristian Pohl/Regeringskansliet via Forskning & Framsteg

Redan nästa år (2021) ökar de statliga anslagen med 3,4 miljarder kronor, vilket är en ökning med 9% jämfört med 2020. Allt som allt tillförs forskningen 13,6 miljarder kronor de kommande fyra åren: 3,2 miljarder 2022, 3,3 miljarder 2023 och 3,7 miljarder 2024.

En orsak till detta beslut ät att företagen som står för merparten av all forskning i Sverige riskerar att dra ned på sin forskning som ett resultat av pandemin. SCB skriver att 2019 stod näringslivet för 72% av de totala forskningssatsningarna på 171 miljarder kronor.

– Vi får signaler om att näringslivet kanske inte kan lägga in riktigt lika mycket pengar under nästa år på grund av pandemin och då tycker jag att det är ansvarsfullt att staten lägger en framtung proposition med mycket pengar första året, säger Matilda Ernkrans.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.