Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŒČ Mer hĂ€ckar ger lönsam miljövĂ„rd

đŸŒČ Mer hĂ€ckar ger lönsam miljövĂ„rd

HÀckar skapar skyddade miljöer för tusentals arter och kan minska behovet av bekÀmpningsmedel.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

HÀckar lÀngs vÀgar och i Äkerkanter Àr inte bara trevliga att titta pÄ, de har ocksÄ ett stort miljövÀrde, rapporterar Good News Network. En sak som gör hÀckarna sÄ vÀrdefulla Àr att de fungerar som ett litet mikrokosmos för djur och vÀxter.

En brittisk undersökning visar att det kan finnas över 2 000 arter som lever i en lÄng hÀckrad. HÀr finns dÄ allt frÄn buskarna som bygger upp hÀcken och blommor som trivs i skuggas till djur som grÀvlingar och hundratals insektsarter. En belgisk undersökning visar att artrikedomen i en hÀck rent av kan vara 30 procent större Àn i en skog.

Bland de djur som trivs bra i en hÀck finns ocksÄ smÄfÄglar. Det kan göra det till en lönsam investering att plantera hÀckar eller Ätminstone ta hand om de hÀckar som redan finns. Forskare i Kalifornien upptÀckte nÀmligen att fÄglarna Ät sÄ mycket skadeinsekter pÄ de omkringliggande Äkrarna att det motsvarade insektsmedel för 4 000 dollar per Är.

HÀckarna skapar ocksÄ skyddade transportvÀgar för mÄnga djur, vilket gör att populationen av exempelvis grÀvlingar inte riskerar att drabbas av inavel. Slutligen fungerar hÀckarna som kolsÀnkor dÀr buskarna lagrar stora mÀngder koldioxid.

Allt detta gör att en del lÀnder nu börjar fÄ upp ögonen för hÀckarnas vÀrde. Frankrike tÀnker till exempel satsa 50 miljoner Euro pÄ att plantera 7 000 kilometer hÀck redan till 2022. Dels pÄ grund av de fördelar vi nÀmnt tidigare, dels pÄ grund av att fransmÀnnen tycker att Äkrar utan hÀckar ser lite trista ut.

Bild: Pixabay/timajo


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.