Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚺 Kvinnogrupp skyddar hotade korallrev

🚺 Kvinnogrupp skyddar hotade korallrev

För att rädda utrotningshotade korallrev kombinerar dessa kvinnor inhemsk kunskap och vetenskap.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

En ideell organisation (NGO) med namnet Sea Women of Melanesia utbildar kvinnor från ursprungsbefolkningen för att skydda korallrev som är hotade av klimatförändringar. Idag har organisationen mer än 40 medlemmar och de skyddar 43 marina områden.

– The Sea Women of Melanesia är ett team av kvinnor från Melanesien. De brinner för marint bevarande och är villiga att engagera sitt samhälle för att skapa marina reservat, säger teamledaren Naomi Longa.

Sea Women of Melanesia Bild: UNEP / Roan Paul via Euronews.green

Enligt Euronews.green har organisationen arbetat för marint bevarande i mer än fem år tillsammans med samhällen på Salomonöarna och i Papua Nya Guinea. Nyckeln till projektets genomförande är att teamet kombinerar inhemsk kunskap med vetenskapliga strategier för bevarande.

Under föreningens utbildning lär sig de inhemska kvinnorna viktiga färdigheter som undervattensfotografering och hur man snorklar, samtidigt som de går vetenskapliga kurser i marina ämnesområden. När de har lärt sig alla nödvändiga färdigheter så hjälper kvinnorna till med att övervaka korallrevens hälsa i skyddade marina områden. En sak de övervakar är effekterna som korallblekning har på ekosystemet.

– De flesta av kvinnorna har ingen bakgrund inom naturvetenskap, de har sitt inhemska sätt att hantera naturvård. De känner äganderätten till havet. Så vi går bara in och lär oss av dem och förmedlar också vår vetenskapliga kunskap till dem, säger Evangelista Apelis, chef för Sea Women of Melanesia.

Sea Women of Melanesia utesluter inte män från programmet, om det är så att någon vill gå med. Organisationen menar dock att det kan ha mycket större fördelar för bevarandearbetet att involvera inhemska kvinnor.

– När du tränar en kvinna tränar du ett samhälle, säger Apelis. Vi tror, och vi har faktiskt sett resultat som visar, att kvinnor tenderar att vara mer ansvarsfulla, de tenderar att ge resultat. Dessutom brukar de ta med sina barn.

– Så det är den typen av strategi som vi använder för att involvera samhället som helhet. Och det ger också kvinnor en plattform att utöva sina ledarroller.

🐠 IVF-koraller förökar sig i det vilda
Den första generationen IVF-koraller någonsin reproducerar sig nu framgångsrikt på Stora barriärrevet.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.