Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸšș Kvinnogrupp skyddar hotade korallrev

đŸšș Kvinnogrupp skyddar hotade korallrev

För att rÀdda utrotningshotade korallrev kombinerar dessa kvinnor inhemsk kunskap och vetenskap.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

En ideell organisation (NGO) med namnet Sea Women of Melanesia utbildar kvinnor frÄn ursprungsbefolkningen för att skydda korallrev som Àr hotade av klimatförÀndringar. Idag har organisationen mer Àn 40 medlemmar och de skyddar 43 marina omrÄden.

– The Sea Women of Melanesia Ă€r ett team av kvinnor frĂ„n Melanesien. De brinner för marint bevarande och Ă€r villiga att engagera sitt samhĂ€lle för att skapa marina reservat, sĂ€ger teamledaren Naomi Longa.

Sea Women of Melanesia Bild: UNEP / Roan Paul via Euronews.green

Enligt Euronews.green har organisationen arbetat för marint bevarande i mer Àn fem Är tillsammans med samhÀllen pÄ Salomonöarna och i Papua Nya Guinea. Nyckeln till projektets genomförande Àr att teamet kombinerar inhemsk kunskap med vetenskapliga strategier för bevarande.

Under föreningens utbildning lÀr sig de inhemska kvinnorna viktiga fÀrdigheter som undervattensfotografering och hur man snorklar, samtidigt som de gÄr vetenskapliga kurser i marina ÀmnesomrÄden. NÀr de har lÀrt sig alla nödvÀndiga fÀrdigheter sÄ hjÀlper kvinnorna till med att övervaka korallrevens hÀlsa i skyddade marina omrÄden. En sak de övervakar Àr effekterna som korallblekning har pÄ ekosystemet.

– De flesta av kvinnorna har ingen bakgrund inom naturvetenskap, de har sitt inhemska sĂ€tt att hantera naturvĂ„rd. De kĂ€nner Ă€ganderĂ€tten till havet. SĂ„ vi gĂ„r bara in och lĂ€r oss av dem och förmedlar ocksĂ„ vĂ„r vetenskapliga kunskap till dem, sĂ€ger Evangelista Apelis, chef för Sea Women of Melanesia.

Sea Women of Melanesia utesluter inte mÀn frÄn programmet, om det Àr sÄ att nÄgon vill gÄ med. Organisationen menar dock att det kan ha mycket större fördelar för bevarandearbetet att involvera inhemska kvinnor.

– NĂ€r du trĂ€nar en kvinna trĂ€nar du ett samhĂ€lle, sĂ€ger Apelis. Vi tror, och vi har faktiskt sett resultat som visar, att kvinnor tenderar att vara mer ansvarsfulla, de tenderar att ge resultat. Dessutom brukar de ta med sina barn.

– SĂ„ det Ă€r den typen av strategi som vi anvĂ€nder för att involvera samhĂ€llet som helhet. Och det ger ocksĂ„ kvinnor en plattform att utöva sina ledarroller.

🐠 IVF-koraller förökar sig i det vilda
Den första generationen IVF-koraller nÄgonsin reproducerar sig nu framgÄngsrikt pÄ Stora barriÀrrevet.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.