Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
⚖ Kraftig minskning av ungdomsbrottsligheten i USA

⚖ Kraftig minskning av ungdomsbrottsligheten i USA

Antalet ungdomar som arresteras för våldsbrott i USA har gått ner med 78 procent sedan 1990-talet.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Det är mycket fokus på ungdomsbrottslighet nu, men statistik från det amerikanska justitiedepartementet visar att det går att får ner brottsligheten betydligt.

Den senaste analysen gäller siffror från 2020 och då arresterades 424 300 personer under 18 år. Det är en minskning med hela 78 procent från 1994, då ungdomars våldsbrottslighet låg som allra högst.

Ungdomsbrottsligheten har också sjunkit mer än våldsbrottsligheten i stort. Mellan 2010–2020 minskade antalet ungdomar som arresterats för våldsbrott med 56 procent. Samma siffra för vuxna sjönk bara med sex procent under perioden. Totalt stod ungdomar för sju procent av alla våldsbrott 2020.

En anledning till att brottsligheten sjönk så mycket till 2020 kan vara att pandemin fick ungdomar att stanna hemma mer. Men det finns också en trend sedan tidigare att ungdomar begår färre våldsbrott.

”Dessa data ger oss anledning att vara optimistiska över reformeringen av rättssystemet för ungdomsbrottslingar, speciellt då ansträngningar i många jurisdiktioner att ersätta hårda straff med möjlighet till personlig utveckling och program som hjälper ungdomarna ta ansvar för sina handlingar”, säger Liz Ryan, chef för Office of Juvenile Justice and Delinquency Prevention, i ett pressmeddelande.

Läs hela studien här.

🚗 Kraftig minskning av bilstölder senaste 30 åren
Antalet bilstölder i Sverige har minskat kraftigt, i synnerhet sedan 2002. Sett till faktiska tal är antalet bilstölder färre nu än 1975, det år statistik började föras, enligt BRÅ.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.