Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐋 KiwifĂ„geln och knölvalen inte lĂ€ngre utrotningshotade

🐋 KiwifĂ„geln och knölvalen inte lĂ€ngre utrotningshotade

Äntligen har den australiensiska knölvalen Ă„terhĂ€mtat sig tillrĂ€ckligt för att tas bort frĂ„n listan över utrotningshotade arter. I fredags klassades Ă€ven brunkiwin, endemisk pĂ„ Nordön, Nya Zeeland, som "inte lĂ€ngre hotad".

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

MÄnga arter pÄ denna planet far illa till följd av mÀnsklig aktivitet. Nu har tvÄ av dessa arter ÄterhÀmtat sig tillrÀckligt för att inte lÀngre klassas som hotade. Dessa arter Àr den australiensiska knölvalen och den bruna kiwifÄgeln som Àr endemisk pÄ Nordön, Nya Zeeland.

PÄ grund av sin oförmÄga att flyga Àr de markbundna kiwiungar extremt sÄrbara i det vilda. Rovdjur, som inte Àr endemiska, Àr ett stort hot och kiwiungarna har bara 5 procents chans att överleva. Genom att skydda kiwiÀgg och föda upp kiwiungar i fÄngenskap innan de slÀpps ut i naturen igen sÄ har fÄgelpopulationen vuxit till över 20 000 individer.

– Det finns fortfarande en enorm strid att utkĂ€mpa, men det hĂ€r Ă€r oerhört uppmuntrande, sĂ€ger Hugh Robertson, vetenskaplig chefsrĂ„dgivare vid Department of Conservation.

Bild: Todd Cravens / Unsplash

Under mÄnga Är har den australiensiska knölvalen varit utrotningshotad. Sedan 1980-talet har insatser frÄn djurskyddsorganisationer och myndigheter strÀvat mot att vÀnda den negativa trenden. Nu har arten ÄterhÀmtat sig sÄ pass att Sussan Ley, Australiens miljöminister, har beslutat att ta bort knölvalen frÄn listan över hotade arter. Underlaget till beslutet var de positiva resultat av forskning utförd av Australian Threatened Species Scientific Committee.

– Det Ă€r verkligen uppmuntrande att se en stark historia av bevarandeinsatser leda till att en art faktiskt kan tas bort frĂ„n den listan, sa hon.

Knölvalspopulationerna Àr stabila för nÀrvarande. LikvÀl mÄste arbetet för att stÀrka populationerna fortgÄ för att det positiva lÀget ska kunna bibehÄllas Àven framöver. I Australien Àr arten fortfarande skyddad enligt lag (under Environment Protection and Biodiversity Conservation). Att vÀrna om och skydda dem bör fortfarande vara en prioritet, men som My Modern Met skrev: alla positiva nyheter Àr goda nyheter!

🐠 Ett undervattensmuseum med ett uppdrag
Detta undervattensmuseum, belÀget utanför Ayia Napa, har ett uppdrag - att skapa nya biotoper pÄ Cyperns havsbotten!

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.