Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐘 Kenya rĂ€knar för första gĂ„ngen alla sina vilda djur

🐘 Kenya rĂ€knar för första gĂ„ngen alla sina vilda djur

Kenya rÀknar alla vilda djur, landlevande och marina, i sina 58 nationalparker för att skapa starkare strategier för bevarande.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Under pandemin har Kenyas djurliv blomstrat och landet har till och med sett en babyboom pÄ över 200 elefanter, inklusive en extremt sÀllsynt tvillingfödsel, nÄgot som inte har setts pÄ 40 Är. Kenya utnyttjar sina lugna parker, fria frÄn turister, för att genomföra sin första omfattande inventering av alla vilda djur som finns i de 58 nationalparkerna.

Även om pandemin medförde en andningspaus för mĂ„nga djur sĂ„ har vilda djurpopulationer tyvĂ€rr upplevt en minskning under de senaste decennierna. Det finns mer Ă€n 1000 inhemska arter som för nĂ€rvarande kallar Kenya sitt hem. Nu hoppas forskare att att fĂ„ en mer detaljerad bild av de Ă„terstĂ„ende populationernas hĂ€lsa genom att inventera djuren i parkerna, bĂ„de pĂ„ land och i haven. Dessa insikter kan bli till stor hjĂ€lp för bevarandestrategier.

Kenya's Wildlife Service (KWS) utför inventeringen. Under sjÀlva rÀknandet av djuren anvÀnder teamet GPS-spÄrning, flygplan, kamerafÀllor och volontÀrer i fÀlt. AnstrÀngningarna kommer först och frÀmst att fokusera pÄ utrotningshotade arter som sitatunga-antilopen, jordsvin, myrkottar och igelkottar.

Dr Patrick Omondi, chef för biologisk mÄngfald, forskning och planering vid KWS, hoppas att inventeringen ocksÄ kommer att hjÀlpa dem att bÀttre förstÄ hur oregelbundna vÀdermönster pÄverkar djuren och hur dessa förÀndringar har pÄverkat livsmiljöer.

– Vi kommer att faststĂ€lla var de vilda djuren befinner sig i tid och rum, sĂ€ger han till CNN Travel.

Detta gör det möjligt för teamet att skapa en starkare plan för förvaltande av parker och resurser.

– Vi har sett djuren röra sig in i omrĂ„den som de inte har varit i pĂ„ 50 Ă„r, tillĂ€gger han.

KWS planerar att inventeringen ska vara klar i slutet av juli sÄ att de kan börja implementera uppgifterna som de har samlat in för att förbÀttra insatserna för bevarande av djurliv och biotoper. Förhoppningen Àr att utforma insatserna sÄ att de blir Ànnu mer effektiva.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.