Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
❌ Inuti Alphabet X

❌ Inuti Alphabet X

Google har skapat en särskild plats inom sin företagskoncern för de lite mer galna och långsökta idéerna, kallat X. Märkligt nog är ett mål för X att försöka misslyckas.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Alphabet X är en moonshot factory. De försöker hitta stora lösningar till viktiga problem. Lösningar som inte innebär en 10 procentig förbättring, utan 10 gångers förbättring.

Labbet leds av Astro Teller. Bland mor- och farföräldrarna har han inte en, utan två nobelpristagare. Tellers officiella titel är Captain of Moonshots...😉🙊

Inom X försöker de misslyckas så snabbt som möjligt.

Teller säger att deras utmaning är att skilja bra idéer från fantastiska idéer. Det är de senare de vill jobba med. Därför jobbar de hårt på att skapa en kultur där det är OK att lägga ner projekt, om de inte är tillräckligt bra.

Det är svårt förstås. Om du själv skapat en idé som du tror på, som ska lösa ett viktigt problem, är det inte kul att lägga ner den. Det känns som ett misslyckade.

Därför ger Teller dem ekonomiska bonusar om de lägger ner projekt. Han tar upp dem på scenen vid konferenser och de hyllas för att de lade ner sitt projekt.

"I even give them a hug", säger han.

Det räcker inte. Han ser också till att fördela befordringar så att de som lagt ner projekt också avancerar i karriären.

"Men," frågade en man i publiken på konferensen Abundance 360, "om ekonomisk kompensation och befordringar går till de som lägger ner projekt, hur belönas de som inte lägger ner dem?"

"Well," svarade Astro Teller, "när de så att säga tar examen från X blir det ett eget bolag i Alphabetkoncernen och de blir delägare. Jag tror inte delägarna i Waymo klagar", sa han och log.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.