Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŒŸ Vaniljodling kan stödja bĂ„de biologisk mĂ„ngfald och lokal ekonomi

đŸŒŸ Vaniljodling kan stödja bĂ„de biologisk mĂ„ngfald och lokal ekonomi

PÄ Madagaskar har forskare funnit att vaniljodling hjÀlpte till att öka antalet arter pÄ mark som tidigare röjts för jordbruksbruksÀndamÄl.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Forskare menar att tack vare rika lÀnders efterfrÄgan pÄ vanilj sÄ kan bÄde bönder och hotade arter gynnas, sÀrskilt pÄ Madagaskar. Enligt ny forskning har vaniljodlingar pÄ mark som tidigare röjts för jordbruksbruk och grödor som till exempel ris visat sig vara en fristad för olika arter. Detta inkluderar Àven arter som Àr endemiska för Madagaskar.

– Den goda nyheten Ă€r att bönder inte behöver röja mark för att uppnĂ„ hög avkastning. Faktum Ă€r att de kan tillföra vĂ€rde för biologisk mĂ„ngfald pĂ„ trĂ€dor genom att odla vanilj dĂ€r, sĂ€ger Annemarie Wurz, som ledde forskningen som doktorand vid Göttingen universitet i Tyskland till Anthropocene.

Madagaskar, liksom mÄnga tropiska öar, Àr en hotspot för biologisk mÄngfald och kombinationen av geografisk isolering tillsammans med frodiga skogar har resulterat i arter som inte finns nÄgon annanstans. Dessa arter inkluderar en mÀngd bedÄrande lemurer, utsmyckade orkidéer och smÄ kameleonter som Àr mindre Àn en tum lÄnga. TyvÀrr har avverkning och svedjejordbruk tÀrt pÄ urskogarna och inverkat negativt pÄ arterna i dessa ekosystem.

PÄ grund av detta började Wurz, tillsammans med sina kollegor, undersöka om trÀdbaserad vaniljodling kunde erbjuda ett sÀtt för mÀnniskor att försörja sig och samtidigt skapa livsmiljöer för nÄgra av öns icke-mÀnskliga invÄnare.

Under 2017 startade forskningen. Forskargruppen valde ut 10 byar i nordöstra Madagaskar dÀr det fanns aktiv vaniljodling. I varje by markerades markytor i skog med olika kriterier. Forskargruppen studerade sedan 70 olika platser och pÄ varje plats rÀknade de hur mÄnga olika arter som fanns inom en cirkel som strÀckte sig över tvÄ kvadratkilometer.

Den data som de samlade in överraskade forskarna genom att visa att den övergripande biologiska mÄngfalden (antalet arter) som hittades i vaniljodlingar inte minskade pÄ platser som odlades mer intensivt. Det betyder att bönder kan plantera fler plantor och skörda fler vaniljstÀnger utan att inverka negativt pÄ antalet arter som lever i odlingen.

Det Àr hÀr som vaniljgrödan skiljer sig frÄn andra tropiska skogsgrödor som till exempel kaffe. Vaniljskörden överraskade forskaren genom att vara lika stor pÄ gÄrdar med relativt mörka, slutna skogstak. Tack vare det extra krontÀcket trivdes vissa arter. Anthropocene skriver att Àven vaniljodlingar pÄ mark som tidigare röjts för att odla andra grödor erbjöd tillrÀckligt med krontÀckning för att locka fler arter Àn mark som helt enkelt lÀmnades i trÀda. Nature Communications rapporterar att jÀmfört med trÀda var dessa gÄrdar hem för 12 % fler arter totalt sett och 38 % fler arter som bara finns pÄ Madagaskar.

– Att frĂ€mja vaniljodling pĂ„ trĂ€da Ă€r ekologiskt och ekonomiskt betydelsefullt. Denna studie illustrerar möjligheter att frĂ€mja och bevara biologisk mĂ„ngfald utanför skyddade omrĂ„den, sĂ€ger Ingo Grass, en ekolog vid University of Hohenheim som deltog i forskningen.

Forskarna som arbetar med projektet efterlyser anstrÀngningar för att styra mer av vaniljodlingarna till mark som redan har röjts för jordbruk som ett sÀtt att öka antalet arter och minska trycket pÄ omgivande skogar. Förutom att hjÀlpa naturen kommer detta ocksÄ att göra det möjligt för bönder att försörja sig.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.