Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐾 Den hĂ€r grodan hoppar tillbaka

🐾 Den hĂ€r grodan hoppar tillbaka

Återkomsten av en groda ger hopp för andra "utdöda" arter. Forskare upptĂ€cker Ă„tervĂ€xt av arter som man tidigare trott vara förlorade för alltid.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Harlequin-grodor Àr en typ av groda som finns i mÄnga starka fÀrger. TyvÀrr drabbades de mycket hÄrt av en hudÀtande svamp som spred sig snabbt över hela vÀrlden pÄ 1980-talet.

Mellan 1988 och 1989 försvann Jambato-harlequin-grodan helt. MÀnniskor letade efter dem i flera Är.

Men 2016, hittade en pojke en liten grupp av Jambato-grodor i en bergsdal i Ecuador. Detta var ett mirakel för en art som hade varit saknad i Ärtionden.

Nu rapporterar forskare att de har hittat ungefÀr en tredjedel av de harlequin-grodor som de tidigare trott hade dött ut.

Foto: Kyle Jaynes

"Vi har fÄtt en andra chans hÀr," sÀger Kyle Jaynes, biolog vid Michigan State University. "Det Àr fortfarande mycket vi mÄste göra för att bevara dessa arter."

Det faktum att vi börjar se Äterkomsten av arter som en gÄng tÀnktes vara borta för alltid "ger mig mycket hopp om att andra arter som Àr svÄrare att observera ocksÄ ÄterhÀmtar sig. Det motiverar mig att tÀnka att vi borde leta efter dem," sÀger Valerie McKenzie, ekolog vid University of Colorado Boulder till Science News.

Över hela vĂ€rlden ser vi arter göra en comeback:

💡 Optimist’s Edge: De vilda djurens Ă„terkomst
Det Àr lÀtt att förestÀlla sig att vilda djur Àr pÄ tillbakagÄng i Europa. Men den bilden stÀmmer inte med verkligheten. TvÀrtom hÄller mÄnga arter pÄ att göra en comeback. Det Àr goda nyheter pÄ flera sÀtt. Maria Eriksson reder ut varför.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.