Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🍀 HĂ€r Ă€r Ă„rets bĂ€sta nyheter för miljön

🍀 HĂ€r Ă€r Ă„rets bĂ€sta nyheter för miljön

2021 var ett Är dÄ vi sÄg mÄnga positiva nyheter pÄ miljöomrÄdet.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Trots alla domedagsprofetior har det skett mycket positivt pÄ miljöfronten i Är. Good News Network har sammanstÀllt det de tycker Àr de mest positiva nyheterna under Äret och topp fem Àr:

1. Kanada anvÀnder satellitteknik för att upptÀcka fiskebÄtar som fiskar illegalt i kanadensiska vatten. Tjuvfiskare stÀnger ofta av sina transpondrar, vilket gör det svÄrt att upptÀcka dem, men ett satellitnÀtverk kan se tjuvfiskarna frÄn rymden.

Bild: Dark Vessel Program-Fisheries and Oceans Canada

2. Ett fartyg plockar upp tio ton plast ur havet och visar att vi kan fÄ bort i stort sett all plast som flyter i haven fram till 2040. The Ocean Cleanup anvÀnde en stor "tratt" för att fÄnga upp plast ur havet och visade att en tillrÀckligt stor flotta skulle kunna rensa haven frÄn plast.

Bild: The Ocean Cleanup

3. Agrivolatics gör att det gÄr att sÀtta upp solpaneler pÄ Äkermark och ÀndÄ fortsÀtta odla grödor pÄ samma mark. Genom att montera solpaneler pÄ rÀtt sÀtt gÄr det rent av att fÄ bÀttre skördar.

Bild: NREL/Werner Slocum

4. Solpaneler över kanaler i varma lÀnder generar el samtidigt som de minskar avdunstningen frÄn vattnet, vilket gör att mer vatten kan anvÀndas för bevattning av jordbruksmark. Solpaneler kan skugga vattnet i kanaler och ge jordbrukare i varma lÀnder miljontals liter mer vatten för bevattning.

5. Flygplan kan suga in koldioxid frÄn luften och omvandla den till flygbrÀnsle. Forskare har upptÀckt en katalysator som gör det möjligt för flygplan att anvÀnda koldioxid som brÀnsle.

Bild: Pixabay/fietzfotos

Fler nyheter som visar att vi gjort stora framsteg med miljöarbetet under Äret hittar du hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.