Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🍀 Här är årets bästa nyheter för miljön

🍀 Här är årets bästa nyheter för miljön

2021 var ett år då vi såg många positiva nyheter på miljöområdet.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Trots alla domedagsprofetior har det skett mycket positivt på miljöfronten i år. Good News Network har sammanställt det de tycker är de mest positiva nyheterna under året och topp fem är:

1. Kanada använder satellitteknik för att upptäcka fiskebåtar som fiskar illegalt i kanadensiska vatten. Tjuvfiskare stänger ofta av sina transpondrar, vilket gör det svårt att upptäcka dem, men ett satellitnätverk kan se tjuvfiskarna från rymden.

Bild: Dark Vessel Program-Fisheries and Oceans Canada

2. Ett fartyg plockar upp tio ton plast ur havet och visar att vi kan få bort i stort sett all plast som flyter i haven fram till 2040. The Ocean Cleanup använde en stor "tratt" för att fånga upp plast ur havet och visade att en tillräckligt stor flotta skulle kunna rensa haven från plast.

Bild: The Ocean Cleanup

3. Agrivolatics gör att det går att sätta upp solpaneler på åkermark och ändå fortsätta odla grödor på samma mark. Genom att montera solpaneler på rätt sätt går det rent av att få bättre skördar.

Bild: NREL/Werner Slocum

4. Solpaneler över kanaler i varma länder generar el samtidigt som de minskar avdunstningen från vattnet, vilket gör att mer vatten kan användas för bevattning av jordbruksmark. Solpaneler kan skugga vattnet i kanaler och ge jordbrukare i varma länder miljontals liter mer vatten för bevattning.

5. Flygplan kan suga in koldioxid från luften och omvandla den till flygbränsle. Forskare har upptäckt en katalysator som gör det möjligt för flygplan att använda koldioxid som bränsle.

Bild: Pixabay/fietzfotos

Fler nyheter som visar att vi gjort stora framsteg med miljöarbetet under året hittar du här.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.