Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩍TjuvjĂ€gare förvandlas till beskyddare

🩍TjuvjĂ€gare förvandlas till beskyddare

Gorilla Guardian Club förvandlar tjuvjÀgare till beskyddare.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

I den 1 500 kvadratkilometer stora Ebo-skogen pÄ Kongos lÄgland lever sÀllsynta primater, sÄ som schimpanser och gorillor, och de Àr mycket eftertraktade av tjuvjÀgare. För Ätta Är sedan skapades Ebo Forest Research Project av forskare frÄn Kamerun och San Diego Zoo Wildlife Alliance. Deras mÄl: skydda skogen och dess invÄnare.

Ebo Forest Research Project startade Gorilla Guardian Club för att nÄ mÄlet. Det Àr en klubb som lÄter byborna delta i övervakningen av skogen och klubben finns i tre lokala samhÀllen. MÄnga i byarna brukade försörja sig som tjuvjÀgare. Nu Àr de engagerade i att ta hand om de hotade djuren.

En bybo, vid namn Jean Tili, Àgnade sig tidigare Ät tjuvjakt. Nu sÀtter han upp kamerafÀllor istÀllet för fÄngstfÀllor. Han anvÀnder sin skicklighet i att viltspÄra för att hjÀlpa till att övervaka och samla in data om primatpopulationer.

För att delta i arbetet mÄste byborna gÄ med i Gorilla Guardian Club. De fÄr betalt för det arbete de gör, vilket innebÀr att de kan lÀmna tjuvjakten bakom sig. Bybor som inte samlar in data fÄr utbildning i djurhÄllning och jordbruk.

The Optimist Daily skriver ”TjuvjĂ€gare som istĂ€llet försörjer sig som bönder lever ett mer stabilt liv, eftersom jakt faktiskt inte Ă€r sĂ€rskilt lukrativ och inkomsten Ă€r oförutsĂ€gbar. Nu kan de som har valt att gĂ„ med i klubben och lĂ€rt sig att bruka marken njuta av vanliga arbetstider och en stadig inkomst.”

Forskarna som Àr involverade i projektet utbildar lokala lÀrare i byarna sÄ att de i sin tur kan lÀra samhÀllets yngsta medlemmar att skydda regnskogen och dess vilda djur. MÄlet Àr att ge unga mÀnniskor en förstÄelse för naturen och hur man kan leva i samspel med den. DÀrigenom kommer man tillsammans kunna skapa en framtid dÀr tjuvjakt inte lÀngre Àr ett attraktivt yrkesval.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.