Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🦍Tjuvjägare förvandlas till beskyddare

🦍Tjuvjägare förvandlas till beskyddare

Gorilla Guardian Club förvandlar tjuvjägare till beskyddare.

Linn Winge
Linn Winge

I den 1 500 kvadratkilometer stora Ebo-skogen på Kongos lågland lever sällsynta primater, så som schimpanser och gorillor, och de är mycket eftertraktade av tjuvjägare. För åtta år sedan skapades Ebo Forest Research Project av forskare från Kamerun och San Diego Zoo Wildlife Alliance. Deras mål: skydda skogen och dess invånare.

Ebo Forest Research Project startade Gorilla Guardian Club för att nå målet. Det är en klubb som låter byborna delta i övervakningen av skogen och klubben finns i tre lokala samhällen. Många i byarna brukade försörja sig som tjuvjägare. Nu är de engagerade i att ta hand om de hotade djuren.

En bybo, vid namn Jean Tili, ägnade sig tidigare åt tjuvjakt. Nu sätter han upp kamerafällor istället för fångstfällor. Han använder sin skicklighet i att viltspåra för att hjälpa till att övervaka och samla in data om primatpopulationer.

För att delta i arbetet måste byborna gå med i Gorilla Guardian Club. De får betalt för det arbete de gör, vilket innebär att de kan lämna tjuvjakten bakom sig. Bybor som inte samlar in data får utbildning i djurhållning och jordbruk.

The Optimist Daily skriver ”Tjuvjägare som istället försörjer sig som bönder lever ett mer stabilt liv, eftersom jakt faktiskt inte är särskilt lukrativ och inkomsten är oförutsägbar. Nu kan de som har valt att gå med i klubben och lärt sig att bruka marken njuta av vanliga arbetstider och en stadig inkomst.”

Forskarna som är involverade i projektet utbildar lokala lärare i byarna så att de i sin tur kan lära samhällets yngsta medlemmar att skydda regnskogen och dess vilda djur. Målet är att ge unga människor en förståelse för naturen och hur man kan leva i samspel med den. Därigenom kommer man tillsammans kunna skapa en framtid där tjuvjakt inte längre är ett attraktivt yrkesval.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter