Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌳 Glasgow fĂ„r en "stadsskog"

🌳 Glasgow fĂ„r en "stadsskog"

Under det kommande decenniet ska tio trÀd per invÄnare planteras i Glasgow, som en del av en plan för att öka den biologiska mÄngfalden i staden.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Under de kommande tio Ären ska en stadsskog skapas i Glasgow, Skottland. KommunfullmÀktige har kommit överens om att plantera 18 miljoner unga trÀd, vilket motsvarar tio trÀd per invÄnare.

Projektet heter Clyde Climate Forest och teamet bakom det sÀger att projektet skulle öka stadens krontÀckning frÄn 17 till 20%. Förutom att plantera trÀd i staden kommer ocksÄ trÀd planteras pÄ en femtedel av landsbygden som ligger utanför staden.

I Glasgow finns i dagslĂ€get uppskattningsvis 29 000 hektar bredbladig skog, vilket Ă€r trĂ€d med stora löv (inte barr). TyvĂ€rr har “skogen” brutits upp pĂ„ grund av stadsutveckling. CCF avser att Ă„terförena skogsmarkerna och dĂ€rmed tillhandahĂ„lla korridorer för stadens vilda djur. Andrew Polson, ledare för East Dunbartonshire-rĂ„det, sĂ€ger till Glasgow Times:

– TrĂ€d Ă€r naturens egna gröna lungor, de förbĂ€ttrar luften som vi andas in och suger upp skadliga koldioxidutslĂ€pp frĂ„n vĂ„r miljö. Att utvidga skogsomrĂ„dena i Glasgow för att skapa en ny sammankopplad skog kommer att ge mĂ„nga bestĂ„ende fördelar.  

Studier har visat kopplingar mellan folkhĂ€lsa och hur mycket trĂ€d som finns i en stad. Positive News skriver ”Forskare bakom ett projekt fann att fall av fetma, astma och diabetes var lĂ€gre i stadsomrĂ„den som hade mer krontĂ€ckning. En rapport frĂ„n Forest Research, forskningsbyrĂ„n för Forestry Commission, fann att det ofta fanns fĂ€rre trĂ€d i utsatta omrĂ„den”.

Teamet bakom projektet sÀger att trÀd frÀmst kommer att planteras i de omrÄden dÀr behovet Àr som störst. Susan Aitken, ledare för Glasgow kommunfullmÀktige, sÀger:

– Nya skogsmarker, trĂ€d och skogar kommer att ge flera fördelar för vĂ„ra lokala samhĂ€llen sĂ„vĂ€l som vilda djur. Pandemin har fĂ„tt oss att fokusera pĂ„ vĂ€rdet av lokala naturomrĂ„den, sĂ„som stĂ€llen att trĂ€na pĂ„, koppla av och engagera sig i naturen, och detta mer Ă€n nĂ„gonsin tidigare. Detta projekt kan hjĂ€lpa till med den gröna Ă„terhĂ€mtningen.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.