Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩅 Nepal skapar fristad för fĂ„glar

🩅 Nepal skapar fristad för fĂ„glar

Nepal har officiellt etablerat landets första fÄgelreservat.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Goda nyheter för utrotningshotade fÄgelarterna runt om i vÀrlden - Nepal har avsatt ett fÄgelskyddsomrÄde som hÀrbÀrgerar ett dussin hotade fÄgelarter. Dessa arter inkluderar den större nÀshornsfÄgeln och den indiska skrikörnen, som bÄda Àr globalt hotade.

I ett försök att bidra till det globala arbetet att bevara hotade fÄgelarter sÄ utsÄgs Ghodaghodi-komplexet till ett fÄgelskyddsomrÄde. Dessa vÄtmarker strÀcker sig över 2 563 hektar och fungerar som en livsmiljö för mer Àn 360 fÄgelarter - bÄde inhemska och migrerande.

– Lanseringen av det första fĂ„gelreservatet i landet sĂ€nder ett budskap om att lokala myndigheter Ă€r engagerade i att bevara den biologiska mĂ„ngfalden, sĂ€ger ornitologen Hem Sagar Baral, Nepals representant i Zoological Society of London, till Mongabay.

Ghodaghodi-komplexet bestÄr av ett system av sjöar, myrar och skogar. Det Àr inte bara fÄglar som trivs i omrÄdet. En rad hotade arter, bland annat den bengaliska, lever ocksÄ dÀr.

– Det rĂ€cker inte att bara förklara omrĂ„det skyddat i form ett fĂ„gelskyddsomrĂ„de, sĂ€ger Trilochan Bhatta, minister i den provins som fĂ„gelskyddsomrĂ„det ligger i. Det Ă€r allas plikt att bevara den ekologiska, religiösa och historiska betydelsen av denna plats.
🌊 En tsunami av klimatlösningar Ă€r pĂ„ vĂ€g
Det kan kÀnnas som att inget eller vÀldigt lite hÀnder för att minska klimatförÀndringarna. FörÀndringen behöver gÄ snabbare - men samtidigt kommer vi vara förvÄnade Är 2035 över hur otroligt lÄngt vi kommit i att minska utslÀppen. Det Àr nÀmligen en tsunami av klimatlösningar pÄ gÄng.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.