Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐠 Friskt korallrev upptĂ€ckt utanför Tahiti

🐠 Friskt korallrev upptĂ€ckt utanför Tahiti

Ett korallrev opÄverkat av klimatförÀndringar och mÀnsklig aktivitet har hittats i djupet av södra Stilla havet, utanför Haiti.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Laetitia Hédouin och hennes kollegor frÄn Frankrikes National Center for Scientific Research har hittat ett korallrev utanför Tahitis kust som Àr opÄverkat av bÄde klimatförÀndringar och mÀnsklig aktivitet.

Teamet upptÀckte revet under en dykexpedition pÄ ett djup mellan 35 och 70 meter. TvÄ arter utgör huvuddelen av korallrevet. Porites rus dominerar frÄn 30 till 45 meters djup och pÄ 50 till 55 meters djup Àr det Pachyseris speciosa som utgör huvuddelen av revet.

– Det ser ut som en gigantisk rosentrĂ€dgĂ„rd som gĂ„r sĂ„ lĂ„ngt ögat kan se. Det Ă€r ett mycket hĂ€lsosamt rev, som en dröm som gĂ„r i uppfyllelse. Mitt i den biologiska mĂ„ngfaldskrisen Ă€r detta mycket goda nyheter, sĂ€ger Julian BarbiĂšre vid UNESCO:s Intergovernmental Oceanographic Commission till New Scientist.

BarbiÚre sÀger till New Scientist att detta rev ocksÄ Àr ett av mycket fÄ som har hittats pÄ sÄdant djup, i vad som kallas havets skymningszon.

– Det kan finnas mĂ„nga fler stora rev i vĂ„rt hav pĂ„ ett sĂ„dant djup men det krĂ€ver vidare undersökning. Detta kan vara ett av de största korallreven pĂ„ det hĂ€r djupet sĂ„ vitt vi vet, men faktum Ă€r att vi inte riktigt har letat efter korallrev pĂ„ det hĂ€r djupet, fortsĂ€tter BarbiĂšre.

Endast 20 procent av havsbotten Àr kartlagd. Om mer av dessa outforskade omrÄden kan kartlÀggas pÄ större djup kommer forskare fÄ en bÀttre förstÄelse för hur man skyddar och tar hand om dessa viktiga ekosystem.

– Fram till nu har vi sett rev i tvĂ„ dimensioner, och vi inkluderar sĂ€llan djupet som en kritisk dimension, avslöjar HĂ©douin. [Men det] Ă€r viktigt för skydd, förvaltning och bevarandemĂ„l.
🌊 Ocean Battery - en lösning för att lagra förnybar energi
AnvÀndningen av förnybar energi har ökat de senaste Ären. Nu Àr ett av de fÄ kvarstÄende problemen bristen pÄ funktionella energilagringssystem. En hollÀndsk startup har nyligen uppfunnit ett energilagringssystem som fungerar enligt samma principer som en vattenkraftsdamm.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.