Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ•Šïž Fred pĂ„ jorden?

đŸ•Šïž Fred pĂ„ jorden?

En vÀrld med enbart demokratier skulle vara en vÀrld utan krig.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Bilderna pÄ ryska stridsvagnar som rullar över den demokratiska nationen Ukraina och de fredliga mÀnniskor som bor dÀr, gör mig nedstÀmd, ledsen, arg och förbannad, men ocksÄ bestÀmd att bidra till en vÀrld dÀr sÄnt hÀr inte förekommer lÀngre.

Det kĂ€nns sĂ„ fruktansvĂ€rt omodernt. Året Ă€r 2022 och vi har en diktator som invaderar ett annat land. Vi borde ha kommit lĂ€ngre.

En naiv barnadröm?

Jag har en bakgrund i politiken och under min tid i riksdagen satt jag i utrikesutskottet (det var inte mitt huvudutskott) och har lÀnge haft ett stort intresse för demokratifrÄgor. I en riksdagsdebatt om internationell samverkan kom vi in pÄ frÄgan om fred pÄ jorden.

– Herr talman! Fred pĂ„ jorden. Är det en naiv dröm? Är det nĂ„got som bara barn tror pĂ„ nu för tiden?

Jag hÀnvisade till Sven Melanders klassiska sketch.

– Fred pĂ„ jorden kan kĂ€nnas som en dröm, men vĂ€gen dit baseras Ă€ndĂ„ pĂ„ hĂ„rda fakta. Vi vet vad som skulle ge en sĂ„dan vĂ€rld. Vi vet att i en demokratisk vĂ€rld nĂ„r vi en sĂ„dan situation, fortsatte jag.

Det fick ordföranden i utskottet, Kenneth G Forslund, att svara:

– Jag Ă€r inte barn lĂ€ngre, men min vision Ă€r just fred pĂ„ jorden. Det vĂ€cker ibland en del skratt nĂ€r jag sĂ€ger det i olika mötessammanhang, men det Ă€r faktiskt det som driver mig i min politiska gĂ€rning och i det arbete jag gör med svensk utrikespolitik för att skapa bĂ€ttre förutsĂ€ttningar i vĂ€rlden.

Jag minns lÄngt i frÄn alla riksdagsdebatter, men denna har fastnat i mig. Hur folk skrattar Ät 'fred pÄ jorden'. Inte för att de inte vill ha det, utan för att de inte tror att det Àr möjligt.

En dröm, men inte naiv

Fred pÄ jorden Àr definivt en dröm, men naiv tror jag inte den Àr. Nyckeln till en sÄdan framtid stavas d e m o k r a t i.

MÀnsklighetens har en stark trend de senaste Ärhundranden mot mer demokrati och mindre tyranni om som följd pÄ det fÀrre och mindre blodiga krig. Utvecklingen var extremt stark efter Sovjetunionens fall 1991. PÄ senare tid har den varit mer skakig, och just exemplet Ryssland visar pÄ att den Àr lÄngt ifrÄn spikrak. Ryssland har gÄtt frÄn nÄgon form av demokrati pÄ 1990-talet till en fullfjÀdrad dikatur som invaderar sina grannlÀnder.

MĂ€nniskor vill leva i frihet

En historisk trend innebÀr inte per automatik att den trenden fortsÀtter i framtiden, men trenden uppkom för att mÀnniskor överlag vill leva i frihet och Àr beredda att kÀmpa och riskera sin liv för det. Demokratier levererar ocksÄ bÀttre levnadsvillkor för sina invÄnare Àn diktaturer, vilket gör dem fortsatt attraktiva. DÀrför finns det skÀl att vara faktabaserat optimistisk om demokratins framtid.

En demokratisk vÀrld Àr en fredlig vÀrld

Det finns gott om forskning som visar pÄ att demokratier inte krigar med varandra.

TÀnk tanken att Sverige skulle invadera Finland, eller Norge rulla in med stridsvagnar i Danmark. Det Àr otÀnkbart. PÄ samma sÀtt skulle krig vara otÀnkbart i en vÀrld dÀr alla lÀnder, alla mÀnniskor lever i starka demokratier.

I Warp News-manifestet skriver vi:

"Demokrati Ă€r mĂ€nsklighetens bĂ€sta uppfinning. Den försvarar vĂ€rdet hos varje enskild mĂ€nniska och likt ingenting annat system slĂ€pps idĂ©er fria av demokrati. Det Ă€r idĂ©er som förvandlas till handling som driver mĂ€nskligheten framĂ„t. Demokrati Ă€r inte ”bara” röstning, det Ă€r ett system med institutioner som garanterar och skyddar mĂ€nskliga rĂ€ttigheter.

En helt demokratisk vÀrld skulle innebÀra en fredlig vÀrld, eftersom demokratier aldrig gÄr i krig mot varandra.

Om alla mÀnniskor lever i demokrati skulle det förvandla mÀnskligheten fullstÀndigt. VÀrlden skulle inte sakna problem, men de stora problemen som har funnit med oss under hela vÄr existens skulle försvinna: Hunger, fattigdom och förtryck."

Fred pÄ jorden Àr möjligt

Det Àr lÀtt att tappat hoppet nÀr man ser de ryska soldaterna och hör berÀttelserna om smÄ barn som gömmer sig i skyddsrum. SÄklart finns det inget optimistisk alls med Putins invasion av Ukrina.

Men hoppet om fred pÄ jorden Àr ingen naiv dröm. Det Àr en fullt realistiskt framtid. VÀgen dit Àr svÄr, men jag Àr övertygad om att vi kommer tas oss Ànda fram.

Mathias Sundin


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.