Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌍 Four steps for Earth - ett sĂ€tt att skydda den biologiska mĂ„ngfalden

🌍 Four steps for Earth - ett sĂ€tt att skydda den biologiska mĂ„ngfalden

En grupp med 22 forskningsinstitutioner har gĂ„tt samman för att presentera de ”4R:en”, en fyrstegsmetod för att bevara den biologiska mĂ„ngfalden och vĂ„r planet.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

För tio Är sedan, under 2010, sattes 20 mÄl som vÀrldens ledare kom överens om att försöka uppnÄ för att skydda vÀrldens biologiska mÄngfald under det kommande decenniet. TyvÀrr uppnÄddes inget av mÄlen fram till 2020. Förhoppningsvis kan vÀrlden lyckas bÀttre nÀr nya mÄl sÀtts för det kommande decenniet. För att ge vÀrlden ett knuff i rÀtt riktning har en grupp med 22 forskningsinstitut, under ledning av Interdisciplinary Centre for Conservation Science vid Oxfords Universitet, gÄtt ihop för att utveckla fyra steg för att rÀdda, skydda och bevara livet pÄ vÄr planet. Forskarna skrev i One Earth Friday:

– Det kommande mötet om konventionen om biologisk mĂ„ngfald (CBD) och antagandet av det nya globala ramverket för biologisk mĂ„ngfald utgör ett tillfĂ€lle att förĂ€ndra mĂ€nsklighetens förhĂ„llande till naturen. Att Ă„terstĂ€lla naturen samtidigt som man tillgodoser mĂ€nskliga behov krĂ€ver en djĂ€rv vision, sĂ„vĂ€l som att integrera bevarandet av biologisk mĂ„ngfald i samhĂ€llet.

Vad forskare menar nĂ€r de sĂ€ger ”integrera bevarandet av biologisk mĂ„ngfald i samhĂ€llet” Ă€r att alla som fattar beslut om naturresurser och naturmiljöer bör ha den biologiska mĂ„ngfalden i Ă„tanke. Det bör inte bara vara specialiserade bevarandeorganisationer som har biologisk mĂ„ngfald och vĂ€lmĂ„ende ekosystem i Ă„tanke nĂ€r de fattar beslut.

För att underlÀtta processen att nÄ nya mÄl har forskarna utvecklat en metod, eller en ram, som kallas de "4R:en". Denna ram kan anvÀndas och tillÀmpas av alla grupper eller individer som fattar beslut som pÄverkar arter och ekosystem.

De 4R:en Àr:

  1. Refrain: Undvika negativa effekter pÄ naturen.
  2. Reduce: Minimera skadan orsakad av oundvikliga effekter.
  3. Restore: Handla för att snabbt motverka alla skador som orsakats naturen.
  4. Renew: Arbetar för att förbÀttra/ÄterstÀlla skadade ekosystem.

Huvudförfattare och Oxford-professor E.J. Milner-Gulland berÀttar om den vetenskapliga artikeln och förklarar de fyra stegen i ett pressmeddelande:

– Denna artikel representerar en verklig laginsats med författare frĂ„n vetenskapen, nĂ€ringslivet och regeringen. Vi Ă€r glada att lansera denna idĂ© och hoppas att den kommer att vara anvĂ€ndbar för mĂ„nga olika grupper nĂ€r de arbetar för att förverkliga visionen för Global Biodiversity Framework efter 2020. Det Ă€r en enorm utmaning med mĂ„nga olika aspekter, och vi hoppas att Four Steps for the Earth kommer att ge en intuitiv och flexibel ram för att knyta ihop alla trĂ„dar.

I artikeln som publicerades i tidskriften One Earth ger forskarna exempel pÄ hur de "4R:en" har anvÀnts av olika grupper. De förklarar ocksÄ hur olika institutioner kan anvÀnda metoden/ramen som en vÀgledning för sina beslut och handlingsplaner i framtiden.

Metoder och initiativ som denna, tillsammans med andra fantastiska innovationer och ambitioner, bereder vÀgen för att en ljusare framtid ska kommer snabbare.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.