Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌳 Ökad krontĂ€ckning i stĂ€der kan förhindra vĂ€rmerelaterade dödsfall

🌳 Ökad krontĂ€ckning i stĂ€der kan förhindra vĂ€rmerelaterade dödsfall

En ny studie har visat att plantering av trÀd i stadsomrÄden kan förhindra dödlighet orsakad av höga temperaturer.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

En studie har funnit att plantering av fler trÀd i stÀder sÀnker temperaturen och detta kan bidra till att minska dödsfall kopplade till vÀrmeböljor. De ger skugga och fukt samt avleder solens strÄlar och har dÀrmed en kylande effekt i bebyggda omrÄden.

Forskarna som genomförde denna studie tittade pÄ effekterna pÄ 93 europeiska lÀnder och teamet fann att en ökning av krontÀcket med 30 % sÀnkte temperaturen med 0,4 grader Celsius. De kom fram till att en tredjedel av dödsfallen orsakade av höga temperaturer 2015 kunde ha förhindrats genom fler trÀd.

Enligt Happy Eco News Ă€r de lĂ€nder i Europa som skulle dra mest nytta av utökad krontĂ€ckning lĂ€nder i Syd- och Östeuropa dĂ€r sommartemperaturerna Ă€r som högst och krontĂ€ckningen vanligtvis Ă€r liten.

Vissa lĂ€nder har redan börjat plantera fler trĂ€d. Exempelvis anlĂ€gger Spaniens huvudstad Madrid en 75 kilometer stor stadsskog med en miljon nya trĂ€d. Även Paris, Frankrike, har planer pĂ„ att plantera 170 000 nya trĂ€d Ă„r till 2026. Halva London utlovas vara grön Ă„r 2050 samt fĂ„ krontĂ€ckningen utökad med en tiondel.

GrönomrÄden i stÀder kan inte bara förhindra dödsfall orsakade av vÀrme. Plantering av trÀd i stadsomrÄden har mÄnga andra hÀlsofördelar. GrönomrÄden bidrar till att minska hjÀrt-kÀrlsjukdomar, demens och dÄlig psykisk hÀlsa. Förutom att hjÀlpa mÀnniskor med deras mentala hÀlsa sÄ kan trÀd i stadsomrÄden ocksÄ bidra till att förbÀttra kognitiva funktioner hos barn och Àldre.

Förhoppningsvis kommer vÄra stÀder att fyllas med trÀd och grönomrÄden sÄ att en ljusare och mer hÀlsosam framtid kommer snabbare.

đŸŒ» Regelbundna besök i naturmiljö minskar mĂ€nniskors behov av antidepressiva medel
Forskning har visat att besök i grönomrÄden mellan tre och fyra gÄnger i veckan kan drastiskt minska behovet av antidepressiva medel.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.