Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŒ» Regelbundna besök i naturmiljö minskar mĂ€nniskors behov av antidepressiva medel

đŸŒ» Regelbundna besök i naturmiljö minskar mĂ€nniskors behov av antidepressiva medel

Forskning har visat att besök i grönomrÄden mellan tre och fyra gÄnger i veckan kan drastiskt minska behovet av antidepressiva medel.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Forskning visar att ett besök i naturomrÄden, mellan tre och fyra gÄnger i veckan, kan minska risken att behöva mediciner mot Ängest eller depression med en tredjedel.

Forskningen gjordes av Institutet för hÀlsa och vÀlfÀrd i Finland och de positiva effekterna inkluderar Àven fysisk hÀlsa. För stadsbor kan besök i grönomrÄden ocksÄ minska risken att behöva ta astma- eller blodtrycksmedicin med en tredjedel och en fjÀrdedel vardera.

"Att lÀgga fram vetenskapliga bevis som stöder hÀlsofördelarna med naturexponering kommer sannolikt att öka utbudet av högkvalitativa grönomrÄden i stadsmiljöer och frÀmja deras aktiva anvÀndning", skriver forskarna.
"Detta kan vara ett sÀtt att förbÀttra hÀlsa och vÀlfÀrd i stÀder."

Mycket forskning tyder pÄ att bristen pÄ vistelse i natur för stadsbor har en enorm inverkan pÄ bÄde fysisk och psykisk hÀlsa. I den finska studien observerade forskarna 16 000 invÄnare frÄn Helsingfors med omnejd.

Personerna i undersökningen tillfrÄgades hur ofta de besökte nÄgon typ av grönomrÄden - Àven inkluderat djurparker, kyrkogÄrdar och "blÄ omrÄden" som sjöar. Forskargruppen samlade ocksÄ in information om hur mÄnga receptbelagda lÀkemedel som respondenterna tog. Informationen anvÀndes som en allmÀn indikation pÄ mental och fysisk hÀlsa.

Euronews.green skriver att "Korrelationen mellan tid i naturen och anvĂ€ndning av lĂ€kemedel var tydlig. En stadsbo som besökte grönomrĂ„den tre eller fyra gĂ„nger i veckan var 33 procent mindre benĂ€gen att anvĂ€nda lĂ€kemedel för psykisk hĂ€lsa och 26 procent mindre benĂ€gen att anvĂ€nda astmamedicin.”

Kanske Àr det inte lÄngsökt att vistelse i natur har en balanserande och harmoniserande effekt pÄ mÀnniskor, eftersom vÄr art inte evolverade i stÀder eller omrÄden utan vegetation.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.