Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐬 Forskare hittar fristad för marint liv

🐬 Forskare hittar fristad för marint liv

En nyligen upptäckt fristad för koraller har ett rikt marint liv och är inte påverkad av havens höjda temperaturer.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

För tusentals år sedan, utanför Afrikas kust, bildade glacialavrinning från berget Kilimanjaro en djup lagun. Nu fungerar denna pool av kylt vatten som ett fristad för marint liv och koraller. En säker zon som inte påverkas av de stigande havstemperaturerna.

Revet, som hittades av forskare från Wildlife Conservation Society, kryllar med marint liv. Kusten har den största populationen av delfiner i Östafrika. Dessutom har den sällsynta dugongen (sjökon) observerats i området. Därtill har tofsstjärtfiskar hittats i de djupare delarna av området, enligt Eco Watch. Det är en förhistorisk fisk, också kallad kvastfening, som en gång troddes vara utrotad,

Dr Tim McClanahan, ledande korallforskare vid Wildlife Conservation Society, förstod först inte varför så mycket marint liv valde just denna plats. Sedan listade han ut att orsaken var Kilimanjaro.

För att se om hans teori var korrekt installerade McClanahan temperaturmätare längs kusten. Han övervakade dessa via satelliter, skriver The Guardian. Att havstemperaturerna har börjat stiga är nog inte en nyhet för någon. Som ett resultat av uppvärmningen har haven utsatts för mer frekventa värmeböljor. Men i det här området kan det kallare vattnet från Kenya och Tanzania skapa en mer lämplig livsmiljö för marina djur. När mätutrustningen visade att vattentemperaturen steg gjorde McClanahan undervattensstudier för att observera hur korallerna påverkades. Det han fann var att de var opåverkade.

I en intervju med InsideClimate News förklarade han hur detta fungerar.

– Det skulle vara som att hälla varmt vatten i ett kallt badkar. Om badet är kallt skulle det ta lång tid att värma upp. När dessa värmeböljor passerat har de inte höjt vattentemperaturen så mycket i lagunen. Så fristaden för koraller bevaras för att vattnet är svalt.

Förhoppningsvis kommer detta fantastiska område att bevaras och skyddas så att revet kan fortsätta att vara en fristad för allt slags marint liv också i framtiden.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.