Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐋 Forskare hittar en ny population av blĂ„valar tack vare deras sĂ„ng

🐋 Forskare hittar en ny population av blĂ„valar tack vare deras sĂ„ng

Forskare upptÀckte en ny population - eller till och med underart - av blÄval i Indiska oceanen tack vare deras unika sÄng.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Varje distinkt population av blÄval har sin egen unika sÄng och för nÄgra Är sedan hörde forskare en ny melodi som bara kunde betyda en sak. En aldrig tidigare dokumenterad population av blÄval finns i Indiska oceanen. Tidskriften Endangered Species Research publicerade en uppsats i december 2020 som beskriver valarnas unika hymn som en lÄngsam, böljande ballad vilken skiljer sig frÄn alla andra valsÄnger som tidigare hörts.

Salvatore Cerchio, en biolog som studerar marina dÀggdjur vid African Aquatic Conservation Fund i Massachusetts, upptÀckte tillsammans med sina kollegor den nya valsÄngen nÀr de letade efter en grupp av Omuras valar vid Madagaskars kust. De hörde blÄvalarnas djupa lÀten via inspelningsutrustning placerad pÄ kontinentalsockeln och bestÀmde genast att flytta sina instrument och forskningsredskap till djupare vatten. Dr. Cerchio sa:

– Det var ganska anmĂ€rkningsvĂ€rt att hitta en valsĂ„ng i sin data som var helt unik, aldrig tidigare rapporterad, och kĂ€nna igen lĂ€tet som blĂ„val. TĂ€nk att det, trots allt arbete kring blĂ„valarna sĂ„ng, fanns en population dĂ€r ute som ingen kĂ€nde till förrĂ€n 2017. Det Ă€r hĂ€pnadsvĂ€ckande.

Trots att blÄvalspopulationer Àr kÀnda för att besöka denna del av Indiska oceanen sÄ var en av sÄngerna i teamets inspelningar helt unik och aldrig tidigare hörd. Alex Carbaugh Rutland, som studerar blÄvalar vid Texas A&M University men som inte deltog i just denna studie, sa till The New York Times att han anser att valarnas sÄng Àr riktigt övertygande bevis. Han sa ocksÄ att ett genetiskt prov skulle göra bevisen pÄ en eventuell ny underart Ànnu sÀkrare.

Asha de Vos, en marinbiolog som har studerat blÄvalar i Indiska oceanen men inte som en del av detta projekt, sa:

– Vad upptĂ€ckter som detta visar oss Ă€r att det finns olika populationer, med olika anpassningar och potentiellt olika behov. För att bevara vĂ€rldens blĂ„valar finns det inte en enda specifik skyddsĂ„tgĂ€rd som kommer att fungera.

Vetskapen om att denna hittills okÀnda population av blÄvalar finns dÀr ute inspirerar forskarna i deras insatser och arbetet med strategier för en sÀkrare framtid för de största dÀggdjuren pÄ vÄr jord.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.