Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔬Forskare har utrustat mikroskop med kvantfysik

🔬Forskare har utrustat mikroskop med kvantfysik

Ett nytt mikroskop övertrÀffar alla befintliga moderna mikroskop. FramgÄngen ligger i att kombinera högintensivt ljus med kvantsammanflÀtning.

Elina Holmgren Tyskling
Elina Holmgren Tyskling

Dela artikeln

Mikroskop har vissa naturliga begrÀnsningar. En av dessa Àr att fotoner uppvisar slumpmÀssighet, vilket leder till brus i mikroskopbilderna dÄ fotonerna nÄr det som studeras olika fort.

Dagens mikroskop anvÀnder laserstrÄlar med en enorm intensitet för att lösa problemet och se till sÄ att objektet som studeras duschas med en stor mÀngd ljus.

Men den kraftfulla strÄlen förstör vanligtvis molekylen eller cellen som studeras efter ett tag, och detta Àr en hinder i studiet av smÄ smÄ ting.

Men nu har ett genombrott gjorts av forskare vid University of Queensland och University of Rostock, i Tyskland. IstÀllet för att anvÀnda en ljusstrÄle med mycket hög intensitet anvÀnde de kvantsammanflÀtade fotoner.

Detta Àr inte det första experimentet med kvantsammanflÀtade fotoner i ett mikroskop, men forskarteamet har lyckats skapa ett mikroskop som ger 30 procent bÀttre resultat Àn nÄgot modernt mikroskop. Detta mÀts genom det som kallas för signal-brusförhÄllandet. AlltsÄ förhÄllandet mellan det som Àr brus, och det ger vÀrdefull data.

Bild frĂ„n pressmeddelandet. 

KvantsammanflÀtningen minskar brus

Forskarna anvÀnde tekniken bakom RSM, Raman Scattering Microscopes, och förbÀttrade den genom att göra ljuset kvantsammanflÀtat. Ett RSM-mikroskop fungerar som sÄ att det skickar ljus mot det studerade objektet och sedan mÀts frekvensen pÄ det ljus som objektet skickar tillbaka. Sedan rÀknas skillnaden ut mellan den ursprungliga frekvenser och de fotoner med lÀgre frekvens. Denna information talar om vad det Àr för molekyl som studeras.

Nyckeln bakom framgÄngen med det nya mikroskopet var INTE att anvÀnda ljus med lÄg intensitet, vilket vanligtvis anvÀnds nÀr man försöker anvÀnda kvantsammanflÀtning pÄ grund av det Àr ett kÀnsligt stadie. IstÀllet att anvÀndes det som kallas "hoppressat ljus".

KvantsammanflÀtningen ger exakt information om nÀr den andra partikeln kommer fram till det studerade objektet, och dÀr med minskar bruset i bilderna. KvantsammanflÀtning Àr en egenskap hos partiklar som innebÀr att de pÄ nÄgot sÀtt skickar information till varandra nÀr de mÀts och i vilka dimensioner, snabbare Àn ljusets hastighet. Och de anpassar sig till varandra.

– Detta öppnar dörren för nĂ„gra omfattande tekniska revolutioner, sĂ€ger professor Warwick Bowen, en av forskarna bakom upptĂ€ckten i ett pressmeddelande.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.