Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐳 Forskare börjar förstĂ„ grunderna i kaskelotvalarnas sprĂ„k

🐳 Forskare börjar förstĂ„ grunderna i kaskelotvalarnas sprĂ„k

Forskare har identifierat de grundlÀggande komponenterna i kaskelotvalars kommunikation. Genom analys av över 8 700 utdrag av kaskelotvalars klickljud har man avslöjat ett komplext kommunikationssystem som liknar ett fonetiskt alfabet.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Forskare har identifierat de grundlĂ€ggande komponenterna i kaskelotvalars kommunikation.
  • Genom analys av över 8 700 utdrag av kaskelotvalars klickljud har man avslöjat ett komplext kommunikationssystem som liknar ett fonetiskt alfabet.

UpptÀckt av valkommunikationens element

Forskare som studerar kaskelotvalar runt den karibiska ön Dominica har för första gÄngen beskrivit de grundlÀggande elementen i hur valarna kan tala med varandra, skriver AP.

Kaskelotvalar Àr mycket sociala dÀggdjur som kommunicerar genom att pressa luft genom sina andningssystem för att skapa snabba klickljud, som kan lÄta som ett mycket högt blixtlÄs under vattnet. Dessa klick anvÀnds ocksÄ som en form av ekolokalisering för att hjÀlpa dem att spÄra sitt byte.

I studien analyserade forskare mer Àn 8 700 snuttar av kaskelotvalars klickljud, kÀnda som kodas. De tror att de har funnit fyra grundlÀggande komponenter som de tÀnker utgör detta fonetiska alfabet.

Pratyusha Sharma, huvudforskaren för studien och expert pÄ artificiell intelligens och datavetenskap vid Massachusetts Institute of Technology, nÀmnde att detta alfabet sedan skulle kunna anvÀndas av valarna i ett stort antal kombinationer.

Vetenskapliga och skyddsmÀssiga implikationer

David Gruber, grundare och ordförande för Cetacean Translation Initiative (CETI) och biologiprofessor vid City University of New York, sÀger att kaskelotvalarna verkar ha sofistikerade sociala band och att dechiffrera deras kommunikationssystem skulle kunna avslöja paralleller med mÀnskligt sprÄk och samhÀlle.

Jeremy Goldbogen, docent vid Stanford University, beskrev den nya forskningen som "extraordinÀr" och sade att den har "stora implikationer för hur vi förstÄr havets jÀttar". Han framhöll att om vi en dag kan förstÄ vad kaskelotvalarna sÀger, bör denna kunskap anvÀndas för bevarandeÀndamÄl, som att minimera risk att valarna blir pÄkörda av av fartyg eller att minska ljudnivÄerna i havet.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.
Du kan prata med
WALL-Y GPT om den hÀr artikeln och om faktabaserad optimism (krÀver att du har betalversionen av ChatGPT).


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.