Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌬 FörbĂ€ttrad luftkvalitet har rĂ€ddat 60 000 liv i Europa

🌬 FörbĂ€ttrad luftkvalitet har rĂ€ddat 60 000 liv i Europa

MÀngden hÀlsofarliga partiklar i luften har minskat med upp till 56 procent i de europeiska lÀnderna pÄ ett decennium.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

DÄlig luftkvalitet Àr ett stort problem runt om i vÀrlden. Enbart i Europa möter över 400 000 mÀnniskor en för tidig död pÄ grund av luftföroreningar. Men utvecklingen gÄr Ät rÀtt hÄll och trenden Àr vÀldigt lovande.

En rapport frÄn Europeiska miljöbyrÄn, EEA, visar att luftkvaliteten i de flesta europeiska lÀnder blivit mycket bÀttre det senaste decenniet. Bland annat har mÀngden farlig kvÀvedioxid minskat med 54 procent pÄ ett decennium.

Totalt innebÀr det att 60 000 fÀrre har dött i sjukdomar orsakade eller förvÀrrade av luftföroreningar jÀmfört med för tio Är sedan.

I undersökningen har EEA anvÀnt data frÄn över 4 000 övervakningsstationer runt om i Europa. Det visar sig att Estland, Finland, Island och Irland Àr de lÀnder som har den renaste luften i Europa. De Àr ocksÄ de enda lÀnderna som har en partikelkoncentration som ligger under den nivÄ som WHO rekommenderar.

WHO:s grÀnsvÀrden Àr tuffare Àn de EU har satt. SÄ de flesta andra lÀnder klarar Ätminstone EU:s lÀttare krav. Men sex lÀnder har sÄ dÄlig luftkvalitet att de inte ens klarar de kraven. Det Àr Bulgarien, Kroatien, Tjeckien, Italien, Polen och RumÀnien som inte nÄr upp till EU:s krav.

De farligaste Àmnena i luften Àr kvÀvedioxid och marknÀra ozon. De orsakar varje Är 54 000 respektive 19 000 förtidiga dödsfall.

Nu gÄr det förstÄs inte att vara nöjd med att över 400 000 mÀnniskor dör av luftföroreningar i Europa varje Är. EU har dÀrför satt upp en nollföroreningsstrategi dÀr mÄlet Àr att fÄ bort alla farliga luftföroreningar. Den som vill kan hÀr sjÀlv lÀmna förslag som skulle kunna minska mÀngden farliga partiklar i luften.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.