Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
📉 FĂ€rre Ă€n nĂ„gonsin dör i naturkatastrofer

📉 FĂ€rre Ă€n nĂ„gonsin dör i naturkatastrofer

Dödsfall pĂ„ grund av naturkatastrofer har minskat kraftigt i vĂ€rlden under det senaste Ă„rhundradet – frĂ„n miljoner döda per Ă„r för hundra Ă„r sedan till i genomsnitt 60,000 det senaste decenniet.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Dödsfall pĂ„ grund av naturkatastrofer har minskat kraftigt i vĂ€rlden under det senaste Ă„rhundradet – frĂ„n, under nĂ„gra Ă„r, miljoner dödsfall per Ă„r till i genomsnitt 60,000 under det senaste decenniet, enligt Our World in Data.

Globalt var naturkatastrofer ansvariga för 0,1 procent av dödsfallen under det senaste decenniet, men har varierat frÄn 0,01 till 0,4 procent.

Historiskt sett har torka och översvÀmningar varit de mest dödliga katastrofhÀndelserna. Dödsfallen frÄn dessa hÀndelser Àr nu mycket lÄgt. De mest dödliga hÀndelserna idag tenderar att vara jordbÀvningar.

Katastrofer drabbar frÀmst fattiga: höga dödsantal tenderar att vara centrerade i lÀnder med lÄg- och medelinkomst utan infrastruktur för att skydda sig och svara pÄ hÀndelser.

Under de senaste hundra Ären har Ärliga klimatrelaterade dödsfall (översvÀmningar, torka, stormar, extrema temperaturer och brÀnder) minskat med ungefÀr 96 procent, enligt the International Disaster Database.

För 100 Är sedan var antalet dödsfall frÄn klimatrelaterade katastrofer i genomsnitt 485,000 per Är. 2010-2019 var genomsnittet 18,357 döda per Är eller 96 procent lÀgre. Under det första Äret av det nya decenniet, 2020, var det preliminÀra antalet döda Ànnu lÀgre, 8,086, eller 98 procent lÀgre Àn genomsnittet för hundra Är sedan.

Beakta att vÀrldens befolkning under 100 Är fyrdubblats vilket innebÀr att den klimatrelaterade dödsrisken, alltsÄ sannolikheten för att du dör under ett Är, minskat betydligt snabbare.

För hundra Är sedan var det 243 av en miljon mÀnniskor som dog av klimatrelaterade katastrofer medan det under 2010-talet var 2,5. Detta Àr en minskning med 99 procent.

Detta Àr sannolikt motsatsen till det du normalt hör, men det beror i första hand pÄ medialogiken dÀr du fÄr höra om den ena katastrofen efter den andra. Informationen vi fÄr visar hur mÄnga hÀndelser som sker och en stor anledning till detta Àr att antalet rapporterade hÀndelser ökar. Det hÀr beror frÀmst pÄ bÀttre rapportering, lÀgre trösklar och bÀttre tillgÀnglighet vilket möjliggjorts tack vare internet, mobiltelefoner, satelliter och digitala medier.

Men, detta indikerar inte att klimatförÀndringar kan leda till vÀsentligt fler dödsfall i framtiden. Det som indikeras Àr att ökat vÀlstÄnd, utveckling och bÀttre kapacitet att anpassa oss har gjort att vi kunnat hantera klimatrelaterade katastrofer mycket framgÄngsrikt.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.