Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ€– Facebook skapar öppen plattform för att bygga robotar

đŸ€– Facebook skapar öppen plattform för att bygga robotar

Facebook har skapat en plattform dÀr utvecklare kan bygga robotar med förmÄga att kÀnna igen sprÄk, utföra uppgifter och navigera i sin omgivning.

Elina Holmgren Tyskling
Elina Holmgren Tyskling

Dela artikeln

Facebook har slÀppt Droidlet vilket Àr en öppen plattform baserad pÄ öppen kÀllkod. Med hjÀlp av Droidlet kan man bygga en förkroppsligad robot som kan kÀnna igen sprÄk, navigera i sin omgivning och reagera pÄ input. Robotar som byggs i Droidlet kan Àven testas i simulerade miljöer.
Syftet med Droidlet Àr enligt Facebook att fördjupa förstÄelsen för olika problem inom robotik och att förenkla implementeringen av maskininlÀrning i robotar.  

Plattformen bygger pÄ olika moduler som kan bytas ut av anvÀndaren. Dessa moduler inkluderar minnessystem, perceptuella moduler, en tolkningsmodul som tolkar utifrÄn minnet vad den ska göra, och en uppgiftsmodul som lagrar uppgifter den ska utföra sÄ som att flytta en arm exempelvis. Systemen anvÀndaren kan föra in i modulerna kan bygga pÄ maskininlÀrning och alltsÄ vara designade för att roboten ska lÀra sig sjÀlv, eller inte.

Plattformen kommer med en dashboard som fungerar som ett kontrollgrÀnssnitt dÀr anvÀndaren kan kommunicera med roboten via chatt exempelvis. Dashboarden visar Àven robotens nuvarande tillstÄnd dÀr minne och "uppgifter" bland annat ingÄr.

Facebook menar att utvecklingen av smarta robotar kommer att gÄ snabbare dÄ samma grundsystem anvÀnds men komponeter kan bytas ut. Syftet Àr Àven att det ska bli lÀttare för utvecklare att dela med sig av förbÀttrade system. I en artikel beskriver utvecklarna bakom Droidlet att mÄlet Àr att förbÀttringar av system ska vara praktiska snarare Àn av teoretisk karaktÀr.

I plattformen finns vad de kallar för ett "model zoo" dÀr anvÀndaren kan vÀlja olika egenskaper för sin robot. Bland annat olika "synsystem" sÄ som proprioception, vilket innebÀr att roboten har en kroppsuppfattning och vet var de olika delarna av kroppen befinner sig.

LÀs mer hÀr: GitHub - facebookresearch/droidlet: A modular embodied agent architecture and platform for building embodied agents


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.